Når svær dressur ikke kun er for varmblodsheste

15-03-2021 10:02

Astrid Sørensen

26-årige Sielja Dantved har viet sit hjerte til hesteracen Drumhorse - en race, der ikke er så kendt her i Danmark. Faktisk er Sielja og hendes familie de eneste registrerede Drumhorseavlere i Danmark. Sielja rider dressur og shows på sine Drumhorses og arbejder hårdt på at få vist alle, hvor fantastiske Drumhorses er - også når det gælder dressur

Copyright Ridehesten.com
Sielja Dantved ses her sammen med sin 16-årige avlshingst Lord Korpus King Keen (f. 2005). Foto: MEP-Photo

Denne artikel indeholder billeder, hvor der rides uden ridehjelm. Ridehesten opfordrer altid til, at man rider med ridehjelm. 

På en gård beliggende på Midtsjælland, nærmere bestemt tæt på Ringsted, driver Sielja Dantved DrumHorse Stable Denmark med sine forældre på sidelinjen. Forældrene bor i hovedhuset, mens Sielja og hendes kæreste bor i en sidebygning - de er derfor altid tæt på hestene.

Klassisk start på livet som dressurrytter
Sielja er vokset op i en typisk hestefamilie med en mor, der red og en far, som også var involveret i ridesporten gennem arbejde med bl.a. hestefoder og ridebaner. Derfor gav det også næsten sig selv, at Sielja allerede, da hun var fire år, begyndte at ride.

Nogle år senere - omkring niårsalderen - fik hun sin egen pony. Sielja fik undervisning af Lisbeth Seierskilde og stod også opstaldet på Jonstrupgården. Dressurstævnerne fyldte meget, og da ponyen skulle skiftes ud med hest, faldt valget også på en varmblodshest.

Copyright Ridehesten.com
Sielja Dantved ses her sammen med sin 16-årige avlshingst Lord Korpus King Keen (f. 2005). Foto: MEP-Photo

Med andre ord fulgte Sielja altså den klassiske vej som dressurrytter; men i mellemtiden krøb hesteracen Drumhorses ind under huden på hende. Sieljas mor importerede i 2005 Sir Baron Baxter Bazz, som fik titlen som Drumhorse no. 1 i Danmark. Da Sielja var 11 år gammel, fik hun hingsten Lord Korpus King Keen, som var 1 år gammel. I dag er han 16 år, og Sielja har ham stadig.

Fakta
Hvad er drumhorses?

Drumhorses er en europæisk race med rødder i England, Irland og Skotland, der har været brugt som paradehest. I dag er racen er mest udbredt i Europa, især i Tyskland og Holland og bliver brugt til mange forskellige discipliner og aktiviteter. Man avler efter et godt temperament og en god bevægelse. En Drumhorse skal være mellem 162-175 cm høj og have et robust, men stadig atletisk udseende. Læs meget mere om Drumhorses her. 

Fold up

En skillevej for Sielja
Sir Baxter døde i 2010 af tarmbetændelse, og her stod Sielja over for et afgørende valg:

– Enten skulle jeg stoppe med at have Drumhorses, eller også ville jeg satse alt på det. Jeg synes, det var synd, hvis alt det som Baxter havde gjort for Drumhorses i Danmark, skulle gå til spilde. Derfor valgte jeg at køre på med DrumHorse Stable Denmark, så jeg solgte min varmblodshest og beholdt Korpus (red. Lord Korpus King Keen). Siden har min kærlighed ligget hos Drumhorse.

Copyright Ridehesten.com
Her ses Sielja Dantved og vallakken Prince Chato Come-On Cool (f. 2004), som Sielja fik i konfirmationsgave. Foto: Duelund Photography

Dette valg blev begyndelsen på det hele for Sielja, og sidenhen er flere Drumhorses kommet til. Sielja og hendes familie har i dag fire Drumhorses på gården på Midtsjælland: Førnævnte avlshingst Lord Korpus King Keen (f. 2005), avlshingsten King William Wings Of Wulcan (f. 2012) søn af ’Korpus’, vallakken Prince Chato Come-On Cool (f. 2004) og avlshoppen Gorgie (f. 2006).

– Ikke mange i Danmark tror på, at koldsblodsheste kan bruges til dressur, og den opfattelse vil jeg gerne forsøge at ændre, siger Sielja. 

For Sielja er det særlige ved Drumhorses, at man får det bedste fra begge verdener:

– Man får en hest, som kan bruges til dressur og har den nødvendige nerve og tænding, men samtidig får man også en hest, der aldrig ser spøgelser i hjørnerne af ridebanen. De elsker at arbejde og lære nye ting. Derfor elsker jeg Drumhorses.

Dansende Drumhorses
Trods mange fordomme om, at koldblodsheste ikke kan gå svær dressur, er det netop, hvad Sielja gør. Hun har troet på hestene hele vejen og skyndt sig langsomt i uddannelsen af sine heste. Arbejdet har båret frugt og i dag går ’Korpus’ grand prix øvelser, mens både ’Chato’ og ’Wulcan’ er på M-niveau. Desuden er ’Chato’ trænet til at gå med trommer, som en parade Drumhorse. Til hverdag rides ’Wulcan’ af Sieljas elev og faste rytter Mette Emilie Pedersen.

En fordel i dressurtræningen er det også, at Drumhorses, som nogle af de eneste koldblodsheste, er avlet til dressur, fremfor kørsel.
Sielja tager - når der ikke er coronanedlukning - ud for at lave shows med hestene. Hun fortæller, at det er en helt særlig oplevelse, når publikum er vilde med hende og hestene:

– Jeg kan få tårer i øjne, når jeg rider shows på mine drenge, og publikum klapper og hujer. Det gør virkelig indtryk.

Copyright Ridehesten.com
Her ses Sielja Dantved sammen med avlshingsten King William Wings Of Wulcan (f. 2012). Foto: MEP-Photo

Instagram som talerør
Sielja bruger aktivt Instagram, hvor hun deler hverdagen med hestene med sine næsten 3000 følgere. På Instagram bruger hun meget tid på at vise, hvilken fantastisk race Drumhorse er. Derudover fortæller hun om, hvad hun anser som korrekt ridefilosofi:

– Jeg bruger meget tid på at fortælle om, hvordan jeg synes, hestene skal rides, for jeg vil gerne være en inspiration for alle - uanset hvilken hest de har - om at korrekt ridning er altafgørende for hestene. Det er vigtigt for alle heste, at de rides, så de med tiden kan gå for en let hjælp og være lette og løse i hånden; især for heste, der er så store som Drumhorses. Hvis ikke de er lette i hånden, er det blive svært at ride højere øvelser på dem. Jeg går også meget ind for at skynde sig langsomt og lege de svære ting ind i hestene, og det er det, jeg gerne vil være fortaler for.
Jeg vil også gerne vise, at man med tålmodighed og passion kan opnå en masse med sin hest, uanset hvilken race og type ens hest er.

Sieljas Instagramprofil indeholder desuden mange flotte billeder og videoer, som kan ses her.

Fremtiden
I fremtiden drømmer Sielja og hendes team om at få udbredt Drumhorses mere i Danmark og generelt om at gøre op med nogle fordomme om koldblodsheste.

– Ikke mange i Danmark tror på, at koldsblodsheste kan bruges til dressur, og den opfattelse vil jeg gerne forsøge at ændre, siger Sielja. 

Derudover er arrangementer som åbent hus på gården på Midtsjælland noget Sielja drømmer om på den anden side af Covid-19:

– Når det igen er muligt for Corona, vil vi gerne holde åbent hus, og så glæder vi os til at komme ud til shows osv. Jeg savner også at komme ud og snakke med folk om Drumhorses. Dog har folk været rigtig gode til at skrive og spørge ind på Instagram, siger Sielja. 

Læs også

En helt særlig rideoplevelse i Odense

09-10-2016 15:16, af Thomas Bach Jensen

26-årige Daniel Bachmann Andersen, der er uddannet tysk berider hos Rudolf Zeilinger, har redet Grand Prix, siden han var 18 år gammel. Fra 2011 har han ved Odense Horse Show sponsored by ECCO redet championatsfinaler såvel som CDI-klasser og World Cup

Danske hingste til show i Tyskland

13-02-2012 14:07, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Mange af de bedste danske hingste er de sidste par uger blevet markedsført ved de tyske hingsteshows i Vechta. Ridehesten.com har i den forbindelse taget et par billeder

Auktionsheste hos Schou & Skouboe

23-09-2009 10:20, af Grethe Næsby
Schou & Skouboe afholder auktion d. 16. oktober under JBK Horse Show i Odense Congress Center, og inden auktionen fremvises hestene bl.a. på Tågerup d. 30. september

Dansk succes i lille tur (video)

23-10-2016 12:29, af Britt Carlsen

Daniel Bachmann Andersen sejrede i Intermediaire I med Maria Anita Andersen på tredjepladsen - efter dramatik på banen under Marias ridt

Den hollandske mester kridter banen af i Olympia

17-12-2008 07:42, af Charlotte Linder
Adelinde Cornelissen og Parzival åbnede Olympia London International Horse Show ved at vinde tirsdagens World Cup Grand Prix kvalifikationsklasse.

JBK: Kür-vinderne

15-10-2013 09:07, af Signe Wiese

To dage med ungdomsdressur ved JBK Horse Show sluttede mandag med kür-dressur. Ligesom i søndagens klasser vandt de danske ryttere to ud af tre klasser

Cathrine Dufour hædret med talentpris

24-10-2010 13:35, af Britt Carlsen
JBK Odense | Hvert år uddeler JBK Horse Show en talentpris til en ung rytter, der i årets løb har udmærket sig. i dag tilfaldt prisen, der blev uddelt i samarbejde med Tjørnehøj Mølle,den unge dressurrytter Cathrine Dufour

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Reaktion på Helgstrands nyhedsbrev i dag

13-04-2021 17:26, af Kristine Ulsø Olsen

Nyhedsbrevet ”Opdatering vedrørende manglende indsyning af 3-års hingste” fra Helgstrand Dressage i dag har medvirket til at Dansk Varmblod nu har lavet en redegørelse af forløbet omkring 10-dages testen fra deres side

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Per Vintersbølle og Michellino genforenet

11-04-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med elitehingsten Michellinos 30-års fødselsdag manden, der importerede hingsten, Per Vintersbølle, aflagt Michellino besøg på Østergaard

Viet på sin fødselsdag i Lemvig

10-04-2021 12:58, af Thomas Bach Jensen

Berider Michael Søgaard og hans partner Michael Strøm overraskede deres nærmeste her i formiddag med vielse på Lemvig Rådhus

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Tre Grand Prix-heste med til Hagen

13-04-2021 15:03, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen som sidste år gik selvstændig, glæder sig til at gå en spændende stævnesæson i møde. Om en uges tid drager han afsted mod det internationale stævne i Hagen, hvor han medbringer intet mindre end tre heste i Grand Prix-klasserne

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Laila Pedersen ny rytter på Stutteri Ask

14-04-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen

Berider Laila Pedersen, der senest har været ansat hos Nordentoft Equestrian og tidligere på Katrinelund igennem flere år, er blevet ansat som springrytter på Stutteri Ask

En godkendt hingst ved Dansk Varmblods Efterkåring

13-04-2021 19:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Fem hingste blev fremstillet ved Dansk Varmblods Efterkåring på Vilhelmsborg i aften, hvor en hingst opnåede adgang til 10-dages prøve med henblik på avlsgodkendelse