Når svær dressur ikke kun er for varmblodsheste

15-03-2021 10:02

Astrid Sørensen

26-årige Sielja Dantved har viet sit hjerte til hesteracen Drumhorse - en race, der ikke er så kendt her i Danmark. Faktisk er Sielja og hendes familie de eneste registrerede Drumhorseavlere i Danmark. Sielja rider dressur og shows på sine Drumhorses og arbejder hårdt på at få vist alle, hvor fantastiske Drumhorses er - også når det gælder dressur

Copyright Ridehesten.com
Sielja Dantved ses her sammen med sin 16-årige avlshingst Lord Korpus King Keen (f. 2005). Foto: MEP-Photo

Denne artikel indeholder billeder, hvor der rides uden ridehjelm. Ridehesten opfordrer altid til, at man rider med ridehjelm. 

På en gård beliggende på Midtsjælland, nærmere bestemt tæt på Ringsted, driver Sielja Dantved DrumHorse Stable Denmark med sine forældre på sidelinjen. Forældrene bor i hovedhuset, mens Sielja og hendes kæreste bor i en sidebygning - de er derfor altid tæt på hestene.

Klassisk start på livet som dressurrytter
Sielja er vokset op i en typisk hestefamilie med en mor, der red og en far, som også var involveret i ridesporten gennem arbejde med bl.a. hestefoder og ridebaner. Derfor gav det også næsten sig selv, at Sielja allerede, da hun var fire år, begyndte at ride.

Nogle år senere - omkring niårsalderen - fik hun sin egen pony. Sielja fik undervisning af Lisbeth Seierskilde og stod også opstaldet på Jonstrupgården. Dressurstævnerne fyldte meget, og da ponyen skulle skiftes ud med hest, faldt valget også på en varmblodshest.

Copyright Ridehesten.com
Sielja Dantved ses her sammen med sin 16-årige avlshingst Lord Korpus King Keen (f. 2005). Foto: MEP-Photo

Med andre ord fulgte Sielja altså den klassiske vej som dressurrytter; men i mellemtiden krøb hesteracen Drumhorses ind under huden på hende. Sieljas mor importerede i 2005 Sir Baron Baxter Bazz, som fik titlen som Drumhorse no. 1 i Danmark. Da Sielja var 11 år gammel, fik hun hingsten Lord Korpus King Keen, som var 1 år gammel. I dag er han 16 år, og Sielja har ham stadig.

Fakta
Hvad er drumhorses?

Drumhorses er en europæisk race med rødder i England, Irland og Skotland, der har været brugt som paradehest. I dag er racen er mest udbredt i Europa, især i Tyskland og Holland og bliver brugt til mange forskellige discipliner og aktiviteter. Man avler efter et godt temperament og en god bevægelse. En Drumhorse skal være mellem 162-175 cm høj og have et robust, men stadig atletisk udseende. Læs meget mere om Drumhorses her. 

Fold up

En skillevej for Sielja
Sir Baxter døde i 2010 af tarmbetændelse, og her stod Sielja over for et afgørende valg:

– Enten skulle jeg stoppe med at have Drumhorses, eller også ville jeg satse alt på det. Jeg synes, det var synd, hvis alt det som Baxter havde gjort for Drumhorses i Danmark, skulle gå til spilde. Derfor valgte jeg at køre på med DrumHorse Stable Denmark, så jeg solgte min varmblodshest og beholdt Korpus (red. Lord Korpus King Keen). Siden har min kærlighed ligget hos Drumhorse.

Copyright Ridehesten.com
Her ses Sielja Dantved og vallakken Prince Chato Come-On Cool (f. 2004), som Sielja fik i konfirmationsgave. Foto: Duelund Photography

Dette valg blev begyndelsen på det hele for Sielja, og sidenhen er flere Drumhorses kommet til. Sielja og hendes familie har i dag fire Drumhorses på gården på Midtsjælland: Førnævnte avlshingst Lord Korpus King Keen (f. 2005), avlshingsten King William Wings Of Wulcan (f. 2012) søn af ’Korpus’, vallakken Prince Chato Come-On Cool (f. 2004) og avlshoppen Gorgie (f. 2006).

– Ikke mange i Danmark tror på, at koldsblodsheste kan bruges til dressur, og den opfattelse vil jeg gerne forsøge at ændre, siger Sielja. 

For Sielja er det særlige ved Drumhorses, at man får det bedste fra begge verdener:

– Man får en hest, som kan bruges til dressur og har den nødvendige nerve og tænding, men samtidig får man også en hest, der aldrig ser spøgelser i hjørnerne af ridebanen. De elsker at arbejde og lære nye ting. Derfor elsker jeg Drumhorses.

Dansende Drumhorses
Trods mange fordomme om, at koldblodsheste ikke kan gå svær dressur, er det netop, hvad Sielja gør. Hun har troet på hestene hele vejen og skyndt sig langsomt i uddannelsen af sine heste. Arbejdet har båret frugt og i dag går ’Korpus’ grand prix øvelser, mens både ’Chato’ og ’Wulcan’ er på M-niveau. Desuden er ’Chato’ trænet til at gå med trommer, som en parade Drumhorse. Til hverdag rides ’Wulcan’ af Sieljas elev og faste rytter Mette Emilie Pedersen.

En fordel i dressurtræningen er det også, at Drumhorses, som nogle af de eneste koldblodsheste, er avlet til dressur, fremfor kørsel.
Sielja tager - når der ikke er coronanedlukning - ud for at lave shows med hestene. Hun fortæller, at det er en helt særlig oplevelse, når publikum er vilde med hende og hestene:

– Jeg kan få tårer i øjne, når jeg rider shows på mine drenge, og publikum klapper og hujer. Det gør virkelig indtryk.

Copyright Ridehesten.com
Her ses Sielja Dantved sammen med avlshingsten King William Wings Of Wulcan (f. 2012). Foto: MEP-Photo

Instagram som talerør
Sielja bruger aktivt Instagram, hvor hun deler hverdagen med hestene med sine næsten 3000 følgere. På Instagram bruger hun meget tid på at vise, hvilken fantastisk race Drumhorse er. Derudover fortæller hun om, hvad hun anser som korrekt ridefilosofi:

– Jeg bruger meget tid på at fortælle om, hvordan jeg synes, hestene skal rides, for jeg vil gerne være en inspiration for alle - uanset hvilken hest de har - om at korrekt ridning er altafgørende for hestene. Det er vigtigt for alle heste, at de rides, så de med tiden kan gå for en let hjælp og være lette og løse i hånden; især for heste, der er så store som Drumhorses. Hvis ikke de er lette i hånden, er det blive svært at ride højere øvelser på dem. Jeg går også meget ind for at skynde sig langsomt og lege de svære ting ind i hestene, og det er det, jeg gerne vil være fortaler for.
Jeg vil også gerne vise, at man med tålmodighed og passion kan opnå en masse med sin hest, uanset hvilken race og type ens hest er.

Sieljas Instagramprofil indeholder desuden mange flotte billeder og videoer, som kan ses her.

Fremtiden
I fremtiden drømmer Sielja og hendes team om at få udbredt Drumhorses mere i Danmark og generelt om at gøre op med nogle fordomme om koldblodsheste.

– Ikke mange i Danmark tror på, at koldsblodsheste kan bruges til dressur, og den opfattelse vil jeg gerne forsøge at ændre, siger Sielja. 

Derudover er arrangementer som åbent hus på gården på Midtsjælland noget Sielja drømmer om på den anden side af Covid-19:

– Når det igen er muligt for Corona, vil vi gerne holde åbent hus, og så glæder vi os til at komme ud til shows osv. Jeg savner også at komme ud og snakke med folk om Drumhorses. Dog har folk været rigtig gode til at skrive og spørge ind på Instagram, siger Sielja. 

Læs også

Auktionsheste vises frem hos Schou & Skouboe

30-09-2009 08:10, af Grethe Næsby
Både spring- og dressurheste, som skal sælges i forbindelse med JBK Horse Show i Odense, præsenteres i Tågerup i aften

Populært Danish Christmas Show

24-10-2008 17:30, af Grethe Næsby
På under 24 timer blev der lukket for tilmeldinger til Danish Christmas Show. Der er lagt op til forrygende springning d. 10.-14. december på Vilhelmsborg.

Dansk/Norsk topkamp i Odense

12-10-2015 14:46, af Britt Carlsen

Den første weekends konkurrencer ved Odense Horse Show sponsored by ECCO sluttede med Stutteri Ask Grand Prix,og her var hård kamp om topplaceringerne

Heste og golf?

16-08-2014 09:01, af Britt Carlsen

JBK Horseshows bakke op om - Made in Denmark - en præstigegyldt golfturnering, og det kommer gæsterne til JBK-stævnet i Odense tilgode, for er man til golf og heste, kan man købe billetter til stævnet i Odense med rabat

Spændende træningsophold til Firkløveret

08-10-2017 13:45, af Cecilia Lindahl

Fire akademiryttere fra Firkløveret kan nu se frem til et spændende træningsophold i efteråret

Trolle fejrer 10 års jubilæum

13-12-2014 18:30, af Britt Carlsen

Ulrich Trolle fra "Trolle Company A/S” fejrer 10 års jubilæum under Danish Christmas Show - han startede sin virksomhed i 2005 og første gang han præsenterede sine produkter var netop ved Christmas show - og han har været her hvert år siden

3-dobbelte verdensmestere til Herning

28-10-2016 15:41, af Kristine Ulsø Olsen

Det bliver et brag af et show ved Herning Horse Show i 2017. Her vil den 3-dobbelte UVM vinder Sezuan gæste gallashowet sammen med sin rytter Dorothee Schneider, som også bliver testrytter i unghestechampionatet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

1. Grand Prix-dag – Dufour sluttede som toer

24-07-2021 10:01, af Thomas Bach Jensen

Her beretter vi i løbet af i dag lørdag den 24. juli 2021 om Grand Prix-klassen ved OL 2021 i Tokyo, og vi opdaterer jævntligt med nye kommentarer fra den internationale dressurdommer Susanne Baarup Christensen og med friske billeder af den internationale fotograf Dirk Caremans

2. Grand Prix-dag – alle danskere finalekvalificeret

25-07-2021 10:22, af Thomas Bach Jensen

Vi er nu i gang med anden halvdel af Grand Prix-klassen ved OL 2021 i Tokyo, og vi opdaterer løbende med kommentarer og billeder. I dag har danske Carina Cassøe Krüth leveret et fremragende ridt, og vi skal se de bedste ryttere fra bl.a. England og Tyskland 

Patrik Kittels olympiske drøm er bristet

22-07-2021 11:47, af Kristine Ulsø Olsen

Svenske Patrik Kittel stod foran at skulle ride sit fjerde OL om få dage, men da hoppen Well Done de la Roche i går pådrog sig en mindre skade under træningen i Tokyo, har Kittel været nødsaget til at trække sig fra det svenske hold

Larissa red for sin afdøde mand Greg

25-07-2021 08:38, af Thomas Bach Jensen

Blandt de mange fremragende billeder, som vores fotosamarbejdspartner ved OL, Dirk Caremans, fangede i går, er billedet af belgiske Larissa Pauluis, der viser indersiden af sin hvide ridehandske. GREG og et stort hjerte - for hendes mand Grégoire Naslin, der døde sidste år

Østrig er ude af OL-holdkonkurrencen

24-07-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

Den østrigske dressurrytter Victoria Max-Theurer må i sidste øjeblik trække sig, da hendes hest Abegglen FH plages af et tandrodsproblem – og dermed er Østrig også ude af holdkonkurrencen

Her kan man se OL i ridning

03-07-2021 09:57, af Kristine Ulsø Olsen

Lørdag den 24. juli tager dressurrytterne hul på OL og frem til den 7. august hvor springrytterne rider om de sidste medaljer, vil det være muligt at følge med hjemmefra når både DR og Discovery sender ridning i fjernsynet direkte fra Tokyo

Vi er overvældede, glade og euforiske!

24-07-2021 15:15, af Thomas Bach Jensen

Optimismen bobler i den danske dressurlejr ved OL i Tokyo, hvor Cathrine Dufour i dag blev nr. 2, og Nanna S. Merrald blev nr. 9. Ridehesten har talt med den danske holdleder Anne-Mette Binder

DR1 sender når medaljerne i dressur bliver uddelt

21-07-2021 08:06, af Kristine Ulsø Olsen

Så er sendeplanen fra DR klar til de næste par dage og den afslører af DR2 sender dressuren fra OL lørdag og søndag den kommende uge, mens det bliver på DR1 når både hold- og individuelle medaljer skal uddeles i næste uge

DR2 er klar til at sende dressur fra Tokyo

18-07-2021 13:19, af Kristine Ulsø Olsen

Nu er der snart ikke længe til at OL i Tokyo går i gang og diverse TV stationer begynder derfor også at offentliggøre sendetiderne. Lørdag og søndag i næste weekend rides der Grand Prix og det hele bliver sendt direkte på DR2

Første danske rytter på banen kl. 10:09

24-07-2021 09:39, af Thomas Bach Jensen

Der er nu under en time til, at OL 2021 starter for dressurridningens vedkommende. Allerede som rytter nr. 2 skal Nanna Skodborg Merrald på banen kl. 10.09 og næste dansker er Cathrine Dufour kl. 12.57