Når hesten skifter vinterpels: Det skal du vide

18-03-2020 16:16

Merete Haahr

Foråret står for døren, og det bringer grønnere græs, længere dage og varme i luften, og det er også tidspunktet hvor hesten skifter pels. Den tykke vinterpels skiftes ud med en blød og skinnende sommerpragt, men hvorfor skifter hesten pels, og hvad kan vi gøre for at hjælpe hesten med denne overgang?

Copyright Ridehesten.com
Hestene har brug for vinterpelsen til at beskytte sig mod kulde og blæst Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når hesten fælder er det ikke kun luftens temperatur, der gør forskellen, men også dagens længde. Hestens hypofyse registrerer forandringerne i dagslyset, og producerer et hormon, som gør at hesten begynder at skifte vinterpelsen. 

Udegående heste har kun en enkelt fældeperiode
Ponyer og Przewalski heste, der lever ude hele året, fælder kun en gang om året i perioden marts til maj måned, og fældeperioden kan vare op til syv uger. Et særligt vådt forår kan forsinke starttidspunktet på, hvornår hesten begynder at fælde. Sommerpelsen varer som regel fra Juni til August, hvorefter hesten igen begynder at danne en længere og tykkere vinterpels i løbet af efteråret. 

Forandringer i hestens liv kan fører til ændringer i pelsskifte
I vores domesticerede heste kan denne fældeperiode ændre sig, hvis hesten bruger dækken, og ikke danner en fuldt udvokset vinterpels. Forskere sætter også spørgsmålstegn ved om den måde vi holder heste på, er med til at ændre hestens skift af vinterpels. Opvarmede stalde, kunstigt lys, ekstra dækkener, og avlsprocedurer som skaber forandringer i hormonproduktion kan forandre hestens rytme, fra kun en enkelt fældeperiode, til at hesten fælder året rundt og altid har en kort pels. 

Fælde mønsteret er det samme hvert år
Nogle heste holder på pelsen lidt længere end andre, men fældemønsteret for den enkelte hest er nogenlunde det samme år for år. Ofte begynder hesten at tabe håret på halsen, og derefter på flanken. Det kan give nogle ikke særligt kønne pletter på hesten, men det er ikke noget at være bekymret over.

Hvordan hjælper du hesten af med pelsen?
Den bedste måde er at strigle hesten godt både før og efter træningen. Det kræver en god børste og masser af albuefedt, men vær forsigtig når du børster, særligt i ansigtet, og på benene Et godt bad vil også hjælpe med at løsne hårene, og det hjælper også når hesten ruller sig på et sandet område på folden. Det hjælper ikke at lægge et ekstra dækken på hesten, da det ikke er kropstemperaturen, men dagslyset, som bevirker at hesten fælder. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Fedstoffer hjælper ikke på fældning
Nogle anekdoter foreslår at man skal give hesten hørfrø eller solsikkeolie, for at få hesten til at skifte pelsen hurtigere. Det er sandsynligvis på grund af det fedt som olien indeholder. Det er ikke videnskabeligt bevist, fortæller Clair Thunes, PHD i hesteernæring, og ejer af Summit Equine Nutrition, fra USA, men olier og sund kost kan hjælpe hesten til at udvikle en bedre og mere blank sommerpels, så det kan sagtens være en god ide at supplere hestens kost med flere sunde fedstoffer, mener hun.  

Mærk efter om alt er som det skal være
Når du strigler hesten, er det er en god anledning til at føle efter på hestens krop. Er alt som det skal være, eller er der noget der mærkes anderledes. Jo bedre du kender din hest, og ved hvad der er normalt for den, jo bedre vil du kunne genkende, hvis der er noget der forandres. Hvis du opdager at noget der føles anderledes, så prøv at mærk efter på en anden hest, enten en af dine egne, eller måske en vens hest, for at se om de føles på samme måde.

Forandringer i pelsskifte kan være tegn på sygdom
Selvom det kan være besværligt med hår overalt, så er det faktisk værre, hvis hesten slet ikke fælder. Hvis din hest holder på pelsen længere end normalt, så kan det være et tegn på sygdommen Cushings Syndrom, specielt hvis den er lidt ældre. Heste med sygdommen Cushing, har også mere hår på hagen og under maven, og det er også noget du skal være opmærksom på. Heste med Cushing er mere følsomme for at udvikle Laminitis, så derfor er det vigtigt at tilkalde dyrlægen, hvis hesten ikke taber håret som den plejer. 

Vinterpels kan være lidt af en plage, men den er til for at beskytte hesten, og ved at forstå hestens skift af vinterpels, kan du hjælpe hesten, og gøre det mere behageligt for den i løbet af året. 

Kilde: The horse

Info

Fire fordele ved at strigle:
1. Det øger blodcirkulationen på hudens overflade
2. Det opvarmer bindevævet og de overfladiske muskler inden træning.
3. Det hjælper til at løsne giftstoffer i kroppen efter træningen.
4. Det fjerner skidt og fedt fra hestens pels

Læs mere om hestens pelsskifte i artiklen: Hvad sker der når hesten skifter pels, i magasinet Ridehesten (September 2019)

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner