Når hesten er halt

27-01-2020 11:30

Rikke Arkesteijn

Når man rider distanceridning, så er det over lange distancer, og derfor bliver hestens ben også belastet meget. Man kan være uheldig at komme i den situation hvor hesten bliver halt, enten til træning eller stævne, og det kan nogle gange være svært at gennemskue hvor haltheden kommer fra

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Til årets sidste stævne i 2019 blev min hest, Ossie halt og så satte det ellers tankerne i gang. På stævnedagen, hvor han blev halt havde vi stævnedyrlægen til at tjekke ham 1 time efter vi udgik, og vi kunne se at Ossie stadig var halt. Derefter kølede vi hans ben, og han fik bandager på. Dyrlægen godkendte os til at køre hjem, og Ossie kom med hjem i traileren.

Dagen efter var vi så heldige at få besøg af nogle bekendte fra Norge, og vores veninde kan lave Equine Touch, som er en massage på heste. Rundt regnet var han ikke speciel øm nogle steder, men han var ret øm i kæbeleddet, hvilket godt kunne være grund til haltheden. Jeg valgte at ringe til min egen dyrlæge, som før har set på Ossie, og vi undersøgte ham. Vi var enige om at det var venstre forben det var galt med. Vi startede med at ligge en bedøvelse i hoven, hvorefter haltheden blev 50% bedre. Det vil sige at en del af smerten sad i hoven, og vi mistænkte at smerten i kæbeleddet var grunden til at han ikke blev helt haltfri.

Dyrlægen kiggede også på Ossies tænder, men der var ikke noget specielt at se. Vi valgte derfor at give en behandling i kæben og i hovleddet. Ossie skulle stå på boks i 2 dage, og derefter måtte han komme på fold med de andre heste. Ossie fik efterfølgende 1 måneds ferie, så vi var helt sikre på at han var kommet sig. Efterfølgende er vi startet træning igen, og jeg håber at vi kan få en sæson uden for mange problemer.

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du skulle komme i den situation, at din hest bliver halt, er det altid en god ide at starte med at køle benet, da det aldrig kan gøre noget forkert, og kun kan hjælpe hesten. Derefter hold øje med om benet bliver varmt eller hævet, og skriv det evt. ned så du kan huske det. Jeg vil anbefale at man tager til sin dyrlæge, og i samarbejde med ham eller hende finder ud af hvad det er der kan være årsagen til at haltheden er opstået. Husk at en halthed ikke nødvendigvis kommer fra benet, men det kan også komme fra f.eks. ryggen. I samråd med dyrlægen kan man finde ud af hvad der er den bedste løsning for hesten. Skal den have behandling, eller skal den bare have pause? Spørg også om du selv kan gøre noget for at fremme helingsprocessen, dette kan f.eks. være ved at hesten går med bandage på det halte ben, eller om man kan hjælpe den ved at køle benet X antal gange om dagen.

Tal med din dyrlæge om, hvor meget pause hesten skal have, om den må komme på fold og om den skal genoptrænes. Skriv også dette ned, så du ikke kommer tvivl om hvad det nu var, at dyrlægen have sagt. Sidst men ikke mindst, så må du aldrig have for travlt med at komme i gang med at træne hesten igen. Det er bedre at give den lidt mere ro, så man er helt sikker på at hesten er kommet sig over haltheden, før man starter op igen.

Det er selvfølgelig ingens ønske at ens hest bliver halt, men det kan ske, og hvis det sker, så skal man altid gøre sit bedste for at hjælpe hesten bedst muligt, så den forhåbentlig kommer sig over haltheden.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen