Mister Le Mans inspirerer topryttere

18-10-2015 08:00

Ditte Faber

Til Odense Horse Show var der lørdag eftermiddag racerbiler på programmet. Tom Kristensen fortalte under et VIP-arrangement om den dedikation og disciplin, det kræver at blive den bedste i motorsport, og selvom hestekræfter og varmblodsmuskler ikke er det samme, kunne mange af pointerne overføres til hestesporten

Copyright Ridehesten.com

De skal jævnligt have fire nye, dyre ’sutter’ på. De er mindst lige så bekostelige både at købe og at holde som en tophest. Og så får de styrken fra samme sted, som vores firbene atleter – nemlig fra hestekræfter. Der er tale om racerbiler, og anledningen er, at JBK Erhvervsklub har inviteret til VIP-arrangement i forbindelse med Odense Horse Show sponsored by Ecco. Ingen mindre end Mister Le Mans, Tom Kristensen, var inviteret til at holde foredrag for de inviterede gæster mellem de store konkurrenceklasser i Odense Congress Center. Mens Michelin-dæk ikke umiddelbart minder om de sølvfarvede jernsko, der i øjeblikket sætter spor i arenaen i Odense, havde Tom Kristensen masser at byde de hesteinteresserede gæster.

- Det er meget forskellige interesser, men der er mange lighedspunkter. Det er dedikation og glæde ved det, man arbejder med. Går du elitevejen, skal der helt sikkert disciplin med ind i det også. Og sammenspil og teamwork, siger han.

Tom Kristensens fremtoning er umiddelbar og beskeden. Han ligner mest af alt den jordnære nordjyde han er, med rødder og bopæl i Hobro. Med sin humor og indlevelsesevne fængslede Tom Kristensen Erhversklubbens inviterede gæster i mere end en time, hvor den fokuserede opmærksomhed fra publikum ind imellem blev afløst af høj latter over forskellige anekdoter fra Le Mans-løbene.

Copyright Ridehesten.com

Flettet ind i motorsportsfortællingerne kom også en række paralleller til hesteverdenen. Eksempelvis bliver det gode sving på en racerbane lavet i en perfekt balance mellem at bremse, ikke for sent, men endelig heller ikke for tidligt. Den balance, og erfaringen man opbygger i at finde den, kan måske overføres til de hårdfine balancer, der ligger i ridekunsten. Hvornår giver man de helt korrekte signaler til hesten på den helt rigtige måde?

- Om det er dyr eller mennesker, så er jeg sikker på, at det er mange af de samme ting, der går igen. Passion, ydmyghed, fokus, at være dedikeret omkring det og bruge ’alt sin tid’ på det for at opnå den retning, man gerne vil, siger Tom Kristensen.

Han præsenterede en række essentielle pointer for arrangementets gæster, der alle kan føres direkte over på ridesport. Blandt andet mener understregede han vigtigheden i at definere sine drømme, sætte mål og delmål, forberede sig, være disciplineret, dedikeret og endelig at stole på og respektere teamet omkring en. De pointer vakte genkendelse hos tilskuerne.

- Jeg synes det var interessant. Det er træning, træning, træning. Gentagelser, forbedringer. Det er fuldstændig det samme som med hestene. Man kan bestemt overføre nogle af de ting, han fortæller. Og det med at man er nødt til at have et godt team. Vi har lige hørt det samme fra Prinsesse Nathalie; uden hendes team, så var det bare ikke en succes, siger Lise Haarder, der selv er rytter.

Mens Tom Kristensen imiterede bil- og motorlyde med overbevisende evne, fortalte han om dengang, hans team vandt Le Mans med en mærkbart skadet bil. Chefmekanikeren havde i et pitstop taget den skæbnesvangre beslutning at spare tid ved at spare på reparationerne. Bilen holdt løbet ud, og havde beslutningen været anderledes, havde de ikke vundet. Den anekdote hænger godt sammen med, hvad der synes at være lidt af et mantra i motorsporten, og om det kan overføres direkte til ridesport er nok et spørgsmål om definition og smag:

- If everything seems under control, you’re simply not going fast enough.

Copyright Ridehesten.com
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner