Meget næring går tabt, når det regner på høet

23-07-2020 10:17

Merete Haahr

Høsæsonen er godt i gang, men sommeren har budt på noget ustadigt vejr. Mange hesteejere står med spørgsmålet, om kvaliteten af hø, der har fået regn, er god nok til hestene

Copyright Ridehesten.com
I sidste ende er det en vurdering, om kvaliteten af høet er god nok til hesten. Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad sker der med kvaliteten af hø, når der kommer en uventet regnbyge, netop som høet er høstet? Hvordan påvirker det fugtigheden og sukkerindholdet af det endelige hø, og hvordan bliver kvaliteten af høet, når det skal vendes og rives mange flere gange for at få høet tørt?

Disse spørgsmål har optaget professor Jimmy Henning fra Department of Soil and Sciences ved universitetet i Kentucky.

I en artikel offentliggjort i juni-magasinet af Equine Science Review beskriver han konsekvenserne af nedbør under høst og tørring af hø.

Regnen bevirker, at høet i sidste ende har mindre sukkerindhold, fortæller Jimmy Henning. Selv hvis ikke det regner, så mister vi noget af sukkerindholdet fra tidspunktet, hvor høet bliver høstet og til det punkt, hvor fugtigheden er omkring 50%. Regnen forlænger den tid, hvor høet er mere vådt end 50%, og det bevirker, at opløselige sukkerstoffer udvaskes af høet. Mængden af sukker afhænger af fodertypen, fugtigheden i høet, og hvornår i tørringsprocessen det begynder at regne. Det afhænger også af koncentrationen af sukker, og endelig kommer det an på mængden og intensiteten af nedbøren. Hø, der er blevet regnet på under tørringsprocessen, vil også have en højere mængde af jord og mikroorganismer, og det kan medføre, at høet mugner. Det ekstra arbejde med at rive og presse høet kan også føre til større tab af næringsindhold.

Kvaliteten af hø: Regn kan påvirke næringsindholdet

Mike Collins, som er pensioneret forsker fra universitetet i Kentucky, og som har specialiseret sig i grovfoder, giver her et bud på, hvor meget af kvaliteten der går tabt på grund af regnen. 

Copyright Ridehesten.com
Tabel over tab af høkvalitet i forbindelse med nedbør. IVDMD betyder In vitro dry matter digestibility, og det henviser til næringsindhold. %DM henviser til procent af tørstof.

Tabellen viser, at tabet af tørstofindhold var under 2% ved det andet slæt græs, som havde fået op til 7,5 cm regn på tidspunktet, da grovfoderet lige var blevet høstet. Derimod blev tabet af tørstofindhold firedoblet til 8% med den samme mængde nedbør, men på et tidspunkt, hvor høet var næsten helt tørt med en fugtighedsprocent på 15,3%.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Collins målte næringsindholdet på lucerne og rødkløver, som havde fået regn på forskellige tidspunkter under høsten. 

Forskning fra 1980 viser, at hvis der faldt omkring 1 inch (2½ cm) regn kort efter, at høet var blevet slået, så havde det ikke nogen større indvirkning på kvaliteten.

I det andet studie faldt der 1,6 inch eller 4 cm regn under tørringsprocessen, og det forårsagede en signifikant reduktion af kvaliteten og foderværdien.

I et tredje studie faldt der 2,4 inches eller 6 cm regn, efter høet var tørret, og det gav en endnu dårligere foderværdi, helt ned til 36% af den oprindelige i sent blomstrende lucerne, som var blevet ødelagt af regnen.

Hvis man er så uheldig at have fået hø ødelagt af regn, så kan det være bedre at lade det være på marken, hakke det i småstykker med en grønthøster og sprede det ud på marken for at tilskynde komposteringen og undgå, at det skygger for græsset, der vokser til næste slæt.

Copyright Ridehesten.com
Regn kan påvirke foderkvaliteten af høet, når det er høstet. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

I sidste ende er det en vurdering, hvad man skal gøre med hø, der er blevet ødelagt af regnen. Mange faktorer påvirker kvaliteten, som f.eks. hvornår i processen regnen falder, mængden og intensiteten af den nedbør, der falder, samt hvor tørt høet er, når det bliver regnet på. 

Det er godt at vide, at regn lige efter høst kun gør minimal skade.

Læs artiklerne om Grovfoder kvalitet og sundhed  og Udfordringer med grovfoderet i marts-nummeret 2019 i magasinet Ridehesten

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner