Lars Mars: Simple øvelser kan optimere din ridning

13-07-2018 15:21

Lars Mars Johansen

Det behøver hverken tage lang tid eller være kedeligt at komme i bedre fysisk form som rytter, mener sportscoach Lars Mars. Han kommer i denne artikel med en række konkrete øvelser, som han fornyligt underviste de unge militaryryttere i til samling på Søborggård Rideklub

Copyright Ridehesten.com
Lars Mars viser EM-ponyholdet, hvordan de kan lave opvarmningsøvelser. Foto: Ridehesten.com/Camilla T. Schrøder

Som beskrevet på Ridehesten.com i går var en stor flok pony- junior- og ungrytterne til samling i military på Søborggård Rideklub op til DM i sidste uge. Her var der fokus på optimering af både den fysiske og mentale form ved siden af ridningen med hjælp fra bl.a. sportscoach Lars Mars. I denne artikel deler han ud af nogle af de tips, som de unge militaryryttere fik med hjem fra samlingen.

Langsigtet plan med fokus på optimering af pony-, junior- og ungrytterne  
Holdleder Sally Schlichting har gennem længere tid haft fokus på, at rytterne kan have et stort udbytte ud af at skabe mere fokus på sig selv. Hun har derfor lavet et samarbejdet med mig og mit koncept ”Optimering af Rytteren”. Siden november sidste år har vi sammen arbejdet målrettet på at få implementeret denne viden til rytterne. I de tidligere samlinger (uden ponyen/hesten), er rytterne via foredrag og fysiske træninger blevet informeret om, hvad der kan hjælpe dem til endnu bedre ridninger og oplevelser sammen med deres pony/hest.

Copyright Ridehesten.com
Holdleder for pony, junior og ungrytterne Sally Schlichting har valgt at samarbejde med mental- og fysisk træner Lars Mars. Foto: Ridehesten.com/Camilla T. Schrøder

Fysisk træning  kondition, udstrækning og opvarmning inden ridningen
På samlingen i sidste uge hos Søborggård Rideklub skulle rytterne for første gang fokusere på både ridning og deres egen fysiske træning, udstrækning, opvarmning inden ridning samt konditionstræning.
Målet med samlingen var at give rytterne træning, læring og ideer til at styrke deres færdigheder og kompetencer, som de efterfølgende kan arbejde videre med derhjemme.
Jeg lagde stor vægt på, at rytterne skulle lære at ”mærke efter”, hvordan deres krop ”virkede” i træningerne. 
Målet er at lære rytterne at mærke efter, om de har nogle styrke- eller mobilitetsforskelle i deres krop, samt at skabe forståelse for, at eventuelle forskelle vil kunne give en ubalance og slide uhensigtsmæssigt på deres krop, påvirke deres ridning, og ikke mindst, at denne ubalance også vil forplante sig ned i deres pony/hest.

Styrke eller mobilitetsforskel forplanter sig ned i ponyen/hesten
Der blev trænet og arbejdet med fysiske øvelser og udstrækning, som både kan styrke kroppen og give indikationer på styrke- eller mobilitetsforskelle. De fleste ryttere kunne mærke en større eller mindre forskel.
Ved at give rytterne nogle værktøjer og øvelser, som kan hjælpe dem, er målet at få rytterne til selv at se ideen i at lave tillægstræning. Det kan nemlig både hjælpe deres ridning og aflaste deres pony/hest, så den ikke skal kompensere for rytterens ubalance.

Opvarmningsøvelser inden rytteren sætter sig i sadlen
Et af de områder, som jeg arbejder på at få implementeret i ridesporten, er ”opvarmning inden ridningen”. Ved denne samling var der mulighed for at hjælpe rytterne med at få afprøvet, hvordan dette fungerer i praksis.

En aktiv krop fungerer bedre og vil aflaste ponyen/hesten fra rytteren sætter sig i sadlen.
Opvarmningen: Rytterne gjorde sig klar, som de normalt vil gøre inden deres ridning (bare 10 min. tidligere). Det eneste, der ikke var gjort klar, var, at ponyen/hesten ikke havde fået hovedtøjet på.
Vi brugte 10 minutter på øvelser, der kan hjælpe til bedre smidighed/mobilisering samt aktivering af balancen og styrken i kroppen.

Øvelser for bedre smidighed giver rytteren bedre mulighed for at sidde optimalt og følge ponyen/hestens bevægelser fra det øjeblik, de sætter sig i sadlen. Det er mere optimalt og skånsomt for både rytter og hest. Vi arbejder med udstrækning af bl.a. core-området, bagsiden af kroppen og hoftebøjer/lysken.

Øvelser for styrken hjælper bl.a. på at aktivere nervebane-signalerne, så kroppens muskler er mere klar til at arbejde både mht. styrke, balance og koordinering. Sædemuskulaturen bliver aktiveret, så rytteren bedre kan mærke, om de sidder lige i sadlen. Opvarmning af bagskulderen giver bedre balance i skulderne til fordel for kropsholdningen og bedre styring af tøjlerne.
Øvelserne kan laves på staldgangen, og der kræves kun et kosteskaft og et trænings-elastik (kan undværes i starten).
Vi arbejdede med aktivering af bl.a. ben, sæde, balancen, koordinering og bagskulderne/skulderne. 

Rytterens opvarmning vil både hjælpe rytteren samt aflaste ponyen/hesten.

Fysisk Træning
Træning af ben, som ses på billederne nedenfor, giver både styrke, god balance og koordination, til en bedre kontrol og placering i sadlen. Når vi træner ben, giver det også mulighed for at udligne eventuelle styrkeforskelle i ben- eller sædemuskulaturen. 

Konditionen
Der blev også løbet på samlingen. Målet er at skabe forståelse for, at rytterne sagtens kan få et stort udbytte af blot 20 minutters løb. Ved f.eks. ”løb med gå-pauser” kan man, uanset formen, få en effektiv og skånsom træning, hvor effektiviteten reguleres med løbehastigheden. Løbet er overskueligt planlagt, så det er muligt at få det indpasset i rytterens hverdag.

Vi arbejder med at skabe forståelse for to områder i konditionen:

  1. At en god kondition kan hjælpe med at skabe bedre fokus, koncentration og overblik m.m.
  2. At konditionen giver mere overskud og en bedre ydeevne.
  3. At holde fokus på vejrtrækningen, og forståelse for, at vi sagtens kan presse os, og stadig trække vejret optimalt. Dette kan føres direkte over til ridningen, når rytteren ikke altid lige får trukket vejret optimalt. Det kan give risiko for langsommere og dårlige beslutninger.  Ved løb, aktivere vi hele vores bevægeapparat og styrker vores balance og koordineringsevne.
Copyright Ridehesten.com
EM-ponyekvipagen Line Bøgh og Capone Burton på Søborggård Rideklubs terrænbane. Foto: Ridehesten.com/Camilla T. Schrøder

Efter denne samling  og de tidligere håber holdleder Sally Schlichting  og jeg på, at rytterne kan se ideen i at lave tillægstræning og finde tiden til det, også når de kommer hjem, hvor de selv skal finde motivationen. De er alle blevet udstyret med trænings- opvarmnings- og udstrækningsprogrammer, som skulle være overskuelige af få presset ind i hverdagen. Det vil kunne hjælpe både rytteren og ponyen/hesten.

Krop og hjerne hænger sammen 
Rytterne har nu fået endnu flere brugbare værktøjer til deres ridning, deres mentale og fysiske træning og optimering – frem mod DM, EM og NM og til deres udvikling.   

Uanset, hvor stærk man er mentalt, kan det ikke kompensere for svagheder eller stramheder i kroppen, som kan påvirke ridningen – på samme måde som en fysisk stærk krop heller ikke kan kompensere for manglende mental styrke. De to områder støtter hinanden og optimerer mulighederne for, at rytteren og mennesket i rytteren kan trives og præstere optimalt ud fra sit og ponyens/hesten niveau.

Copyright Ridehesten.com
Mia Hastrup gav råd og vejledning til rytterne på spring- og terrænbanen ved militarysamlingen. Foto: Ridehesten.com/Camilla T. Schrøder


Det er en stor fornøjelse at arbejde med rytterne og se og mærke den positive stemning, der hersker både til samlingerne og stævnerne.

Sammenholdet i militarysporten er unikt 
Til træningerne var rytterne meget opmærksomme og modtagelige for information mht. hvad der evt. kan hjælpe dem til endnu bedre ridning og oplevelser sammen med deres pony/hest.
Militarysporten er kendt for, at alle taler sammen og hjælper hinanden uanset niveau.

I Lars Mars' artikelserie i magasinet Ridehesten kan du læse meget mere om optimering af rytteren.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner