Lær af hestens slimhinder

01-03-2018 09:16

Når vi undersøger hestens generelle sundhed, fokuserer vi i første omgang på dens ydre fremtoning såsom pels, øjne, adfærd og kropsholdning, men et lille kig på slimhinderne kan give et værdifuldt fingerpeg om hestens indre sundhed

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Slimhinder er væv, som omkranser kropsåbningerne, og de er synlige, hvor huden grænser op mod en kropsåbning, såsom gummerne, ved kønsdelene, inde i næseborene og ved øjet. Disse hinder udskiller tyktflydende slim, der holder dem fugtige og beskyttede, og de er også velforsynede med blod og kan give hesteejeren nyttige oplysninger, bl.a. om hestens kredsløb. 

Slimhindernes farve
Slimhinder kan give et indblik i hjertets effektivitet og årernes evne til at cirkulere blod rundt i kroppen. Hvis en tilstrækkelig forsyning af iltet blod når ud til alle områder af kroppen, bør farven på tandkødet være magen til den lyserøde nuance, som du ser under dine negle. En afvigelse fra denne lyserøde farve kan afspejle en indre ubalance.
En bleg farve indikerer en reduktion af røde blodlegemer  og/eller oxygen i blodet. Dette kan skyldes blodtab, dehydrering, anæmi (mangel på røde blodlegemer), eller kronisk bakteriel eller parasitisk infektion. Kronisk blodtab kan skyldes en lækage i mavetarmkanalen, som blødende mavesår.
Et gult skær i slimhinderne kan være tegn på gulsot, som kan være forbigående på grund af nedsat appetit og fødevareindtagelse eller en rig kost på lucerne, men det kan også være mere varigt og alvorligt som følge af leversygdom.
Ved vurdering af slimhindernes farve skal man huske på, at forskellig belysning kan føre til unøjagtige fortolkninger, især ved fluorescerende lys, lys fra en lommelygte eller i svagt lys. På samme måde kan én farve betyde to forskellige ting og igen er der nogle heste, som ikke vil lade sig undersøge ved slimhinderne.

Læs mere om slimhindernes betydning bl.a. om hestens stofskifte, kolikhesten og andre lidelse i december-udgaven af magasinet Ridehesten fra 2013.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner