Kom med i maskinrummet til springstævner

19-06-2021 14:31

Christine Krogh Frausing

Én rytter overværes, som udgangspunkt, af én dommer, men hvor mange er egentligt i spil under et springstævne? Springdommer Lis Mølholm Juul, banedesigner Søren Milert og stævnearrangør Christina Andersen, tager os med i maskinrummet

Copyright Ridehesten.com
Dommertårnet ved Baltic Cup Finalen i 2013 på Vilhelmsborg. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

Når springstævnet først ruller, er der flere officials og frivillige ildsjæle i gang. Heriblandt en springdommer, der på retfærdigvis skal overvære rytteren i overensstemmelse med reglementet.

– Det er for sporten og rytterenes skyld. Som springdommer skal du både gøre noget for de ryttere, der er på vej ind i sporten, samt for toprytterne der har været med længe. Sådan beskriver Lis Mølholm Juul, A-Springdommer fra Distrikt 12 sin opgave.

Ved C-stævner og op efter, vil man opleve, at der som minimum sidder fire i dommertårnet: Tre frivillige, og en springdommer. Der er en tidstager, en speaker og en skriver som også skal sørge for at taste. Ved større stævner vil der dog være en, der udelukkende skal skrive, samt en der udelukkende skal taste.

Lis vægter dialog imellem officials, stævnearrangør og ryttere, således man undgår konflikter. Der findes stort set altid en løsning, som både rytter og dommer kan forene sig med, og det er netop denne form for stævneafvikling, at vi skal sigte imod.

Copyright Ridehesten.com
Lis Juul, springdommer. Foto: Privat

– Rytterne bruger mange penge på at komme til stævne, og derfor har de også krav på en korrekt bedømmelse. Respekten skal være gensidig, fortæller Lis. Af samme årsag tager Lis noter undervejs i en klasse, så der aldrig opstår tvivl om, hvad der egentligt skete på banen, når noget går galt.

Lis bedste råd til rytterne er, at man skal koncentrere sig, når man går bane. Tag gerne en snak med folk når du går rundt og tæller afstande, uanset om det er en berider fra lokalklubben, eller om det er springdommeren.

Lis er ikke ene om at gøre oplevelsen for springrytterne god. En vigtig brik under stævner, er en banedesigner.

Uden frivillige – intet stævne
– Jeg har et forfængeligt håb om, at jeg, med nogle gode baner, kan gøre sporten interessant og lærerig for både hest og rytter, siger Søren Milert, B-Banedesigner fra Distrikt 7.

Til de større stævner er der typisk en banedesigner, og en assistent. Oven i det skal man lægge de frivillige kræfter. I løbet af et 5-dags stævne er det ikke atypisk, at der er op til 30 frivillige i spil, udelukkende på springbanen.

Copyright Ridehesten.com
Søren Milert, banedesigner. Foto: Ridehesten.com/ Stine Gertsen

Disse hjælpere er fordelt ud på opgaver som, ombygning af bane, banepersonale under klasserne og personale til at vedligeholde ridebanebunden.

Søren fortæller, at der ligger mange forberedelsestimer i stævner som banedesigner. Det er ikke atypisk, at bruge alt imellem 5-10 forberedelsestimer på et almindeligt C-stævne.

– Jeg har et forfængeligt håb om, at jeg, med nogle gode baner, kan gøre sporten interessant og lærerig for både hest og rytter, siger Søren Milert, banedesigner

Men det er dog, overraskende nok, ikke de store stævner der tager de fleste forberedelsestimer inden stævnestart.

Man skal ikke undervurdere de små stævner med E- og D-klasser. Her er der typisk mange klasser for både hest og pony, med få starter. Ved større stævner, med flere starter i klasserne, kan man sidde og lave banerne som dagen skrider frem.

–Det er jo altid dejligt, når rytterne kommenterer banerne sagligt, både positivt, men også hvis der er noget de ikke kan lide, fortæller Søren. 

Søren holder af den gode stemning til stævner, men ærgrer sig også over, når rytterne eller ponyforældrene ikke retter deres kritik direkte til banedesigneren.

Copyright Ridehesten.com
Banebyggere til JBK Horseshows. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Det er svært at få nye unge banedesignere ind i miljøet, netop fordi at den konstruktive dialog kan gå skævt, når det gælder en uheldig bane ved et stævne. Der skal være plads til fejl, således de nye unge mennesker kan blive uddannet, uden at blive banket i hovedet.

En talemåde blandt banedesignere lyder:

Det er et paradoks at finde nye banedesignere. Først skal man finde nogen, der er interesseret. Ud af dem skal man finde dem, som er intelligente nok. Ud af dem der er tilbage, skal man finde dem, der er dumme nok, til at fortsætte.

En stævnearrangør er kun et menneske
Stævnearrangørens fornemmeste opgave er at afvikle et stævne, der giver rytterne lyst til at komme igen. Stævnearrangøren er der både for klubben, men bestemt også for rytterne, fortæller Christina Andersen, stævnearrangør for Allerupgaard Rideklub.

– Stævner på C-plan og nedefter arrangeres af frivillige hjælpere, hvilket betyder at der som oftest er et fuldtidsarbejde, og en familie der også skal passes.

Copyright Ridehesten.com
Frivillige og dyrlæge til vettjek ved Københavnerridtet i 2018. Foto: Ridehesten.com/ Maria Lerche Mortensen

En stævnearrangør starter planlægningen 1-3 måneder før. Der er rigtig mange opgaver, der skal klares, opgaver som ikke kun foregår under selve stævnet.

Der skal laves propositioner, der skal findes sponsorer til ærespræmier, der skal findes officials og ikke mindst de mange frivillige hjælpere. Christina fortæller, at hun af og til, også selv kan glemme, hvor meget arbejde der ligger i planlægning af stævner.

Der kan opstå mange uforudsete ting. Det er ikke, nødvendigvis, dårlig planlægning der gør, at tidplanen ikke passer på dagen. Rytterne har også i stor grad betydning for stævnedagens forløben. Derfor lyder Christinas opfordring til rytterne: Husk at melde fra så hurtigt som muligt, hvis du af den ene eller anden grund ikke kommer til start alligevel. 

 

Læs også

Danskere til internationale stævner - uge 3

19-01-2022 18:47, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge er der rigtig mange danske springrytter, som er taget afsted til internationale stævner flere steder i verden, både i Europa og USA

Danskere til internationale stævner - uge 2

12-01-2022 06:22, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge er der en hel del af de danske springryttere, der er draget til internationalt stævne i belgiske Opglabbeek

Danskere til internationale stævner - uge 1

05-01-2022 06:22, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge er der enkelte springryttere afsted til internationalt stævne i Belgien, hvor de starter stævnesæsonen 2022

Kursusaften: Succes med dressuravlen

06-09-2012 15:54, af Signe Wiese
Dressurentusiaster kan glæde sig til dette arrangement, hvor dressurrytter og OL-deltager Lisbet Seierskilde, avler Susanne Seierskilde samt OL-dommer i dressur, Leif Tørnblad og dyrlæge Berner Olsen vil dele ud af deres ekspertise inden for området: Sådan får du succes med dressuravlen – med fokus på genetik, holdbarhed og talent

Banebygger Peter Vogt takker af

06-08-2016 16:59, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Den legendariske banebygger har valgt at takke af efter mere end 30 år som banebygger, to år som general sekretær for Dansk Ride Forbund og meget mere

Kaos: Vallensbæk Ridecenter opsiger alle pensionærer

02-05-2020 14:31, af Annika Knudsen Lorentsen

I torsdags meddelte ridecenteret, at kommunen har valgt, at centeret fra september omdannes til Vallensbæk Rideakademi. Det betyder, at alle pensionærer er blevet opsagt. En beslutning som mange er chokerede over - ikke over opsigelsesperioden, men over det faktum, at man ikke har forsøgt at redde ridecenteret på andre måder - læs her hvad en række af pensionærerne og dommer Leif Törnblad tænker om beslutningen

Aveve støtter op om bredden

08-01-2017 21:17, af Kristine Ulsø Olsen

Aveve afholdt i weekenden et to dages springkursus med den internationale banebygger og tidligere landstræner for ponylandsholdene i springning, Bo Bak Andersen. Her havde 7 springryttere fået en unik mulighed for at ride med

NADWA Inspection Tour 2008

25-09-2008 11:51, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Dansk Varmblods amerikanske afdeling NADWA (North American Danish Warmblood Association) afholder i disse dage kåring og brændemærkning med Dansk Varmblods officials.

Ridestævner begynder igen i udlandet

12-05-2020 10:17, af Marie Helene Rigård Rohleder

Det ungarnske rideforbund har meldt ud, at de begynder at afholde ridestævner igen. Også indendørs. De har lavet et regelsæt med 22 punkter, som skal opfyldes før, at stævnearrangørerne må slå dørene op igen. Det første ridestævne er planlagt den 5-7 juni. I England håber de, at kunne afholde stævner igen fra den. 1 juli, og Wellington, USA, starter fra den 3. juni 

Ole Christensen fylder 80 år i dag

29-11-2020 06:24, af Thomas Bach Jensen

Ole Christensen, som i dag fylder 80 år, er først og fremmest passioneret hesteavler og indehaver af Vandstedgaard. Han er også formand for Vilhelmsborgs bestyrelse, tidligere dommer og medlem af Dansk Varmblods avlsledelse og hovedbestyrelse

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nyt i sagen om den skamferede hoppe på Søballegard

20-01-2022 15:28, af Christine Krogh Frausing

Så er der nyt i sagen om den skamferede hoppe fra Søballegaard, i det der er fundet DNA på kosteskaftet der var efterladt i stalden

Flere heste døde under herpesudbrud ved Viborg

21-01-2022 17:26, af Annika Knudsen Lorentsen

En stald ved Viborg er ramt af herpesvirus 1, og meldingen lyder at flere heste er døde, mens mange andre er syge. Det har fået flere stalde i området til at lukke staldene for alle udefrakommende

Grand Galaxy Win er blevet kastreret

18-01-2022 10:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Charlotte Jorsts Grand Galaxy Win, som tidligere har konkurreret i Danmark under Severo Jurado Lopez og som er kåret i Dansk Varmblod, er blevet kastreret 

Katrinelund nytænker i salg af heste

15-01-2022 12:03, af Christine Krogh Frausing

Katrinelund har stor efterspørgsel fra udenlandske kunder, og da man som køber fra udlandet kan have svært ved at gennemskue om salgsvideoen er redigeret til sælgers fordel, har Katrinelund nu nytænkt en mere troværdig salgsprocess

Jørgen Hallundbæk er død

Opfinderen, iværksætteren, forretningsmanden og hestemanden, Jørgen Hallundbæk, som sammen med sin familie har begået sig i dansk og international hestesport, er død

Melissa Fobian: – Jeg valgte at gå all in

15-01-2022 15:17, af Christine Krogh Frausing

I Skævinge er Melissa vokset op på hendes forældres gård, hvorfra hendes ridekarriere startede. Siden er hun flyttet til Jylland, hvor hun forsøger at drive en forretning med køb, salg og ridning af heste. Hun købte sin første egen hest som 19 årig, og har siden hen langsomt bygget sin forretning op

Den DV-kårede Baron nu til Blue Hors (video)

20-01-2022 13:45, af Thomas Bach Jensen

Den 9-årige hingst Baron DVH 1224, der startede sin karriere i Danmark hos Helgstrand Dressage og senere blev solgt til Tyskland, er nu købt tilbage til Danmark af Blue Hors

Brand i hestelastbil

17-01-2022 06:35, af Christine Krogh Frausing

Hollandske Jessica Poelman, var i fredags på vej til stævne da hendes lastbil pludseligt satte i brand. Årsagen viste sig at være en anden end først antaget

Ridning ved OL er igen et diskussionsemne

15-01-2022 19:03, af Christine Krogh Frausing

Dyrevelfærdsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment Of Animals), har endnu en gang anmodet den Internationale Olympiske Komité om at ridning bliver taget af programmet ved OL

Dronningens erindringsmedalje til Christian Holm

18-01-2022 09:19, af Annika Knudsen Lorentsen

Christian Holm, som er eskadronchef i Gardehusarregimentets Hesteskadron, er blandt dem som har fået tildelt erindringsmedaljen i anledningen af Hendes Majestæt Dronning Magrethes 50-års regeringsjubilæum