Anne-Sofie Schou Munk
At vide på forhånd, om en ung hest har potentiale til at blive en top dressurhest, er ind i mellem et lige så stort mysterie som pyramiderne i Egypten, og opskriften på Coca Cola. Ingen ved med sikkerhed hvor langt en hest kan nå på konkurrencebanerne før den er der, og har vundet sløjferne.
Der findes dog alligevel visse kendetegn der kan indikere hvilket potentiale en unghest har, og hvem bedre til at identificere dem, end Anky Van Grunsven?
Det hollandske dressurfænomen fandt sin berømte makker Bonfire, da han var 2 ½ år gammel. De to vandt individuelt guld ved OL I Sydney i 2000, blev Europa Mestre, Verdensmestre og så vandt de NI hollandske mesterskaber sammen.
- Når jeg ser på heste tænker jeg altid FEI, kan de klare sig op til det niveau?
Her er de 8 kendetegn Anky ser efter i en kommende dressurstjerne:
1. Godt førstehåndsindtryk
– Jeg danner mig først et overblik og ser på hele billedet. Kan jeg lide farven og formen på hesten? Føler jeg mig draget til hesten, lidt som at blive forelsket?
Når de er 2 ½ er det svært at bedømme om så ung en hest har talent for Grand Prix, men jeg vidste allerede da jeg så Bonfire, at der var noget helt specielt ved ham, siger Anky.
2. God bygning.
–Er hesten bygget på en korrekt måde? Okay, måske er der én ting der ikke er rigtig god. Dens ben er for lige, eller hovene vender lidt ud af, men resten af hesten mere end kompenserer for de mangler, på en anden måde. Ingen hest er perfekt.
3. Samlingsgrad
– Jeg købte en gang en hest der havde et lidt skævt bagben. Jeg tænkte at den fra naturens hånd trådte så langt ind under sig selv, at den ville blive let at samle. Det viste sig dog siden hen, at det modsatte var gældende, fordi det skæve ben kom FOR langt ind under den.
Et ben der er for lige, giver mindre udfordringer hvis hesten bruger det korrekt. Hestens bevægelse er vigtigere end dens udseende.
4. En frisk skridt
– En god skridt, er meget tydeligt 4 taktet. Den skal være afslappet, aktiv og jordvindende. Men ikke for jordvindende, siger Van Grunsven.
Jeg kan ikke lide en stor skridt. Man vil have NOK skridt, men hvis den er for stor bliver den langsom og svær at samle, når du kommer op i de højere klasser. To fod ( fod= 0,3048 m) er nok. Fire fod er for meget for Grand Prix siger hun.
5. En aktiv trav
– Af alle gangarterne er traven den der er lettest at forbedre. En hest med et generelt fornuftigt bevægelsesmønster, kan træning give den ønskværdige trav for en dressurhest, siger Anky. Hun ser derfor først på hestens atletiske evner og hestens styrke.
Jeg vil se styrke bag fra og aktive bagben. Jeg vil gerne se en hest med mere end en trav. Har den en stor trav, en lille trav? Kan hesten trave på en anden måde? Jeg vil også have skulderfrihed, men altid, altid en aktiv bagpart, siger hun.
Bonfire havde meget aktive forknæ, samt hurtige og meget aktive bagben.
6. Justerbar galop
– Skridten og galoppen kan man ikke forbedre, så det er vigtigt at hesten er god i de to gangarter fra naturens hånd.
Galoppen må ikke være for stor og langsom, dog heller ikke for lille og hurtig. Kig efter en der er midt i mellem.
Hesten skal være i stand til at gå i selv-bæring i alle tre gangarter, tilføjer hun.
7. Tilredne heste
– Alle mine heste ser forfærdelige ude på folden. Bonfire så skrækkelig ud når han var løs, griner hun. Jeg vil aller helst se dem under sadel.
8. Fremaddrift
– Jeg kan lide følsomme men ærlige heste. De må gerne være hurtige og opfarende så længe de er villige til at gøre arbejdet, siger Anky. Bonfire var opfarende, men han ville altid gerne arbejde. Han blev nervøs fordi han ikke ville lave fejl. Han prøvede altid at behage sin rytter. En hest der er meget cool er ikke nogen hest for mig.
Det sagt, advarer hun: Jeg synes ikke at amatører skal købe unge heste. De burde købe nemme, trænede heste som kan lære dem at ride ordentligt. Det er svært at uddanne en hest på en god måde.
Kilde: Horsecollaborative