Klimavenlige rideskoler i Sverige

15-01-2020 07:04

Merete Haahr

 En af de største udfordringer som verden står overfor i dag, er spørgsmålet om at kombinere ønsket om økonomisk tilvækst med behovet for en holdbar udvikling. Et kig til nabolandet Sverige giver stof til eftertanke og inspiration

Copyright Ridehesten.com
Vi skal alle hjælpe med at passe på klimaet. Rideskoler kan sagtens være mijøvenlige og spare penge samtidig
Nyheden fortsætter efter annoncen

Miljøbeskyttelse er ikke altid en selvfølge i ridesporten. Der hvor rideskolerne engagerer sig mest, er der hvor det har med økonomi at gøre, men det kan også give en fordel for miljø og klima.  Her følger tre eksempler på, hvordan nogle svenske rideskoler og stutterier har engageret sig i miljøspørgsmål. 

Genbrug af ensilageplast

Hver vinter bruger landmænd mange tons ensilageplast til at pakke vinterens grovfoder ind. Indsamling af landbrugsplast i Sverige har stået på siden 2003.

–Indtil nu har vi indsamlet plasten og lavet det til store baller. De er så blevet sendt udenlands, og nogle er havnet i Kina. Det føles ikke rart, når man ikke har kontrol over, hvad der sker med de store mængder plastik, og derfor er det bedre selv at kunne forarbejde det, siger Ingemar Anderson, som er grundlægger af svenske firma Kredsløb og Recycling. Om et par år skal en ny virksomhed stå klar, så den kan omdanne ensilageplasten til granulat fortæller han. Forhåbentligt kan vi lave ny plastik folie af granulaten, og ellers kan man anvende det til andre plast produkter. Hvert år samles 20.000 tons ensilage plast i Sverige. Fabrikken skal i opstartsfasen tage hånd om 12.000 tons ensilage plas, og hvis det går godt, vil de udvide fabrikken. Omkostningerne til indsamlingen står bønderne for, det sker via en miljøafgift, som opkræves når de køber plasten. Der findes 350 indsamlingspladser rundt om i Sverige. Vi håber på et samarbejde med kommunerne, så affaldet kan efterlades på genbrugsstationerne. I dag er der fem svenske kommuner, der tager imod på denne måde. I Danmark er regeringen fremlagt en plastik handlingsplan, og her er oplagte mulighederfor en mere struktureret tilgang til indsamling og genanvendelse. 

Gødning som opvarmning

Nyheden fortsætter efter annoncen

Siden 2003 har den svenske rideskole i Timrå, brændt sin egen hestegødning. Fra begyndelsen var det en del af et forskningsprojekt med foretagendet SWEDO Biotherm og Luleår tekniske universitet, men nu er det vores primære opvarmningskilde. 

– Vi varmer alt op med hestegødning, stalden, garagen og ridehuset, fortæller Alf Anderson, som er ansvarlig for anlægget. Stalden med cirka 50 heste muges ud dagligt med trillebør. Det tømmes ud på et transportbånd som hælder det i en stor container. Derefter føres gødning til en overdækket gødningsplatform og fodres. Derfra er det som en stor lomme som gødningen fodres ind i et stort forbrændingsanlæg. fortæller Alf Anderson. Han sammenligner det med et fjernvarmeanlæg i miniatureudgave. I gennemsnit tager det ca. en time om dagen at tilse anlægget. Tidligere brugte rideskolen elvarme og det var meget dyrt, og udover besparelser på varmeregningen, tjener også ved at slippe for at skulle betale for at komme af med gødningen. 

Rideskolen producerer egen el

Ågestar gård og rideskole, blev belønnet som årets hesteforetagende i 2018. Det blev bedømt ud fra helheden af anlægget, som foruden den store rideskolevirksomhed, har gjort en stor satsning på ridsportsbutik, vandløbebånd, konferencer og gårdcafe. Nu kan gården producere el som dækker behovet for alle stedets aktiviteter året rundt.

– Om sommeren sælger vi el til andre, fordi vi har produceret mere, end hvad vi behøver og det er fantastisk, fortæller Kristina Krusenstierna, som driver stedet. Solcelleanlægget er placeret på et stort udendørs areal som ikke blev anvendt. Afskrivningstiden på anlægget er syv til otte år, og efter at anlægget er betalt, har rideskolen gratis el i garantitiden som er 25 år. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner