Trine Askjær-Jørgensen
Er du klar til at tage imod den lille ny? Og ved du, hvad du gør, hvis noget ikke er, som det skal være? Dyrlæge Niels Tellerup fra Hesteklinik Herning klæder dig her godt på til den forestående foling.
Forud for folingen er der nemlig en del basale ting, man skal have styr på med den drægtige hoppe.
Som udgangspunkt scanner man hoppen i løbet af drægtigheden, dvs. omkring dag 14-17, dag 30-35 og dag 70-90 efter befrugtning.
– 20% af de hopper, der scannes drægtige på dag 16, viser sig ikke at være drægtige ved efterfølgende scanninger. Så vi har et vis fostertab, og det hænder, at dem, der kun har drægtighedsscannet først i forløbet, står klar med overvågningskamera og det hele, men så kommer der ikke noget føl. Derfor synes jeg, det er hensigtsmæssigt også at scanne senere, så man ved, der er et føl derinde, siger Niels Tellerup.
Derudover skal der ifølge dyrlægen selvfølgelig være styr på hoppens vacciner, man skal justere i foderplanen de sidste tre måneder, så man sikrer, at hoppen får det, den har brug for op mod terminen, og så skal hoppen i de sidste seks uger af drægtigheden helst befinde sig i samme boks, som den skal fole i.
– Jeg er ikke tilhænger af, at man flytter for meget med hoppen i slutningen af drægtigheden, fordi den skal gerne have dannet antistoffer mod de smitstoffer, som findes i den aktuelle besætning. Gør den det, bliver føllet nemlig også udstyret med disse via fosterhinden, og dermed er det modstandsdygtigt mod de omgivelser, det kommer ud til, forklarer Niels Tellerup.
En anden god ting at gøre forud for folingen er...
LÆS HELE ARTIKLEN I MAGASINET RIDEHESTEN
KØB ABONNEMENT OG FÅ ADGANG TIL ALLE ARTIKLER TILBAGE FRA 2005
Allerede abonnent? – Log ind her
Du finder artiklen i magasinet Ridehesten februar 2023.