Kina vil klone heste

16-12-2015 16:28

Britt Carlsen

Nu åbner verdens største kloningsfabrik i Kina, skriver Jyllands-Posten - målet er at klone slagtekvæg, hunde og heste

Copyright Ridehesten.com

I sommeren 2005 summede der rygter i ridekredse; der var vist født en hesteklon i USA! De rygter blev bekræftet ved et pressemøde på stutteri Zangersheide i forbindelse med VM for ungheste i slutningen af september. Ikke alene var der født en klon af distancehesten, VM-vinderen Pieraz, men også afkom efter den danskejede tophingst Quidam de Revel.

Det gav anledning til en voldsom debat verden over, hvor især etikken i teknikken blev diskuteret igen og igen. Siden da er der født kloner af bl.a. ET, Calvaro. Rusty, Air Jordan Z, Livisto mfl. og de første kloner efter Air Jordan Z og Levisto har været i konkurrence ved UVM på Zangersheide.  

Kloningsfabrik i Kina
Jyllands-Posten kan nu fortælle, at den kinesiske videnskabsmand og entreprenør Xu Xiaochun til næste år åbner verdens største kloningsfabrik i Kina. Han vil bringe kloning fra forsøgsstadiet til masseproduktion - målet er en million klonede køer årligt inden 2020. Under forberedelse er også kloning af heste, og kæledyrshunde.I Europa er kloning ikke tilladt, og set ser kinesiske videnskabsmand som en hindring for videnskabeligt fremskridt og et resultat af gammeldags tankegang. 

Copyright Ridehesten.com
Christian Ahlmann var til start ved UVM på Zangersheide på en klon af Air Jordan - Air Jordan Alpha Z.

Hestehandlere og avlere i Europa har ellers længe haft et godt øje til det kinesiske marked, hvor man fra flere sider spår, at her bliver det muligt at afsætte et anseeligt antal heste over de kommende år. Men hvis kineserne får mulighed for at klone Valegro eller Zenith, så får de kinesiske ryttere i sandhed noget at ride på i fremtiden. Tidligere har FEI forbudt kloner at starte til stævner, men det er en beslutning, som efterfølgende er trukket tilbage, men, lyder det fra FEI, man vil overvåge udviklingen især med fokus på hestevelfærden. 

Hvordan gør man?
Helt forenklet går metoden ud på, at man fra et ubefrugtet æg fra en hest, fjerner æggets kerne (kromosomer der indeholder DNA). I stedet injiceres cellekernen fra en hudcelle fra den udtagne biopsi fra donorhesten. Når denne overførsel er sket under mikroskopet, stimuleres ægget til at påbegynde en deling, hvorved ægget ændrer status fra en oocyt til et blastocyt. Denne dyrkes i omkring syv dage indtil den når et sådant stadie, hvor den kan overflyttes til livmoderen på en rugemor. Præcist på samme måde, som det gøres ved almindelige embryo transplantationer. Metoden er dog langt fra enkel, og resultatet usikkert.

Læs mere om kloning i et stort tema i magasinet Ridehestens november nummer 2005.

Info

Et verdensberømt får
Det var en sensation da det første klonede dyr så dagens lys i 1996 - det klonede får Dolly. Dolly blev skabt ved at tage arvemassen fra en celle fra yveret på et voksent får, og indsætte det i en ægcelle, hvis arvemasse var blevet fjernet. Dermed opnåede man et dyr, der var en nøjagtig genetisk kopi af det får, som yver-cellen var taget fra. Siden er det lykkedes at klone bl.a. geder, mus, kvæg og grise, katte og heste. Indtil nu har kloning vist sig meget vanskeligt. Der er meget store spildprocenter, i reglen kræver det flere hundrede forsøg at skabe et dyr, der kan klare sig frem til fødslen. Ofte viser der sig også sundhedsmæssige problemer med de klonede dyr, bl.a. kan vægten være unormalt stor og der kan være lungeproblemer. Dolly har vist sig at få gigt i bagbenene i en usædvanlig ung alder. Dolly døde i 2003. Hun blev aflivet, idet der i den besætning, hvor hun stod, spredte sig en smitsom lungesygdom, som bl.a. hun blev ramt af. Efterfølgende blev hendes organer undersøgt grundigt, og der blev ikke fundet noget hos hende, der adskiller sig fra andre får.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner