Karla er yngste rytter til PL

02-09-2024 14:49

Lige nu er de danske paraatleter i fuld gang med de sidste forberedelser inden første start løber af stablen i morgen. Én af dem er danske Karla Dyhm-Junge, der er feltets yngste rytter

Copyright Ridehesten.com
Karla Dyhm-Junge er yngste pararytter til PL. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.

Til trods for en nedslående nyhed i går om at Danmarks helt store guldhåb, Tobias Thorning Jørgensen, ikke kommer til start til PL i Paris grundet hans hest, Jolene Hill e. Blue Hors Schufro Hit/ Windsor, er blevet ramt af transportsyge, er de resterende tre paraatleter i fuld gang med at indstille sig på legenes første start i morgen. Én af dem, der skal på banen, er 21-årige Karla Dyhm-Junge, og hun er faktisk den yngste rytter, der stiller op til de paralympiske lege. 

Bare det at deltage i de paralympiske lege er kæmpestort, men ovenikøbet at være den yngste, det er altså ret vildt, siger en spændt Karla, da Ridehesten spørger hende, hvordan det er, at være den yngste pararytter til PL, og fortsætter: – Altså jeg vil selvfølgelig gerne gøre mit allerbedste, men det giver mig også en reminder om, at jeg ikke er så gammel endnu, og mange af de andre har rigtig meget erfaring. Jeg har mange år tilbage som pararytter, og det giver mig bare endnu mere motivation til at fortsætte mit hårde arbejde, men jeg er jo bare den yngste blandt rytterne, og det gør mig faktisk lidt stolt, siger en glad Karla.  

Copyright Ridehesten.com
Karla glæder sig til at ride på banen med Miss Daisy i Paris. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.

Karla har rygmarvsbrok og har nerveskader i begge sine ben, hvilket gør, at hun ikke kan mærke, styre eller koordinere dem. Derfor er det også mere held en forstand, at Karla kan gå rundt, selvom hun selvfølgelig skal tage hensyn til sygdommen. Udover benene, har hun nerveskader i overkroppen, der går udover koordination og styrke, men hun kan godt mærke sin overkrop. 

Jeg er jo faktisk bare superheldig, at jeg formår stadig at gå rundt og kan leve en forholdsvis normal hverdag, fortæller Karla, og fortsætter: – Selvfølgelig bliver jeg hurtigt træt, og det kræver også mere koncentration for mig at gå, end det gør for folk, der ikke har nerveskader i benene, men jeg er virkelig taknemlig for, at jeg har den mobilitet, jeg har

Karla startede med at ride i en meget tidlig alder, og startede allerede sin første konkurrence som 5-årig. Herfra tog det fart, men benene var en udfordring. Lægerne mente, at Karla skulle svømme, men det ville hun ikke: – Hver gang jeg skulle til svømning, pjækkede jeg. Jeg havde virkelig ikke lyst. Derfor foreslog Karlas mor, Marianne, at hun skulle prøve at gå til ridning: – Det synes jeg jo, var en meget bedre ide. Det ville jeg gerne, så det startede jeg med

Copyright Ridehesten.com
Karla var på det sølvvindende VM-hold i 2022. Her sammen med Tobias Thorning Jørgensen, Katrine Kristensen og Nicole Johnsen. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.

Da Karla var 13 år gammel, var der en underviser, der trak hende til side og spurgte, om det ikke var en ide at blive pararytter: – Jeg vidste ikke rigtigt, hvad det betød, men hun forklarede mig det, og vi søgte om det, men jeg skulle være fyldt 14, før jeg kunne blive testet. Så da jeg blev 14, blev jeg testet, og her blev jeg testet til grad fem. Jeg red faktisk i grad fem i mange år, men så fik jeg nogle tilbagefald i min sygdom. Da jeg blev 18 år, skulle jeg til testning igen, og der røg jeg ned i grad fire, fortæller Karla. 

Herefter skulle Karla ride sit første internationale stævne på Blue Hors, hvor hun skulle til en ny klassifikation for at kunne ride i FEI-regi. Her blev Karla testet, og fik at vide, at hun var røget ned i grad tre: – Jeg gik ind til testen med en tanke om, at jeg jo lige var blevet testet et par måneder forinden, så jeg vidste jo, at jeg var i grad fire. Da jeg så ryger i grad tre, bliver jeg chokeret og egentligt også ked af det, fortæller Karla. 

Fakta
Graderne i paradressur

Der findes fem grader, grad I, II, III, IV og V, i paradressur. Grad I er for de ryttere, der har den mindste kropsfunktion, og her rides kun i skridt. I grad II og III rides der i skridt og trav, og i grad IV og V, hvor rytterne har den højeste kropslige formåen, består dressurprogrammerne af øvelser i alle tre gangarter.

Ridningens korrekthed forventes at være den samme som i raskridning, så et handicap er altså ingen undskyldning. Rytterne skal derfor finde løsninger og arbejde med deres udfordringer for at udføre dressur på højt niveau, hvilket er et af de imponerende elementer ved paradressur.

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Karla rider i dag i grad tre, hvilket hun i starten havde svært ved at acceptere. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.

Heldigvis mødte Karla støtte og forståelse fra teamet omkring sig, hvor særligt hendes landstræner kom med en god pointe for Karla: – Min landstræner var meget støttende og sagde, at det jo var bedre, at jeg red i en grad, hvor jeg passede ind, i stedet for at kæmpe rundt i en grad, hvor de andre er i bedre form, end jeg er. Det hjalp rigtig meget på situationen, fortæller Karla. 

Siden da har Karla redet i grad tre, hvor hun har haft stor succes. Blandt andet blev hun med hoppen Miss Daisy e. De Noir/ Blue Hors Future Cup, udtaget til at repræsentere Danmark ved VM i 2022, hvor de endte med en flot sølvmedalje for hold. Det er også Miss Daisy, der er med Karla til PL, og i morgen skal de to altså på banen for første gang i Paris: – Det bliver så kæmpestort at ride ind på banen med Daisy i morgen, jeg glæder mig helt enormt, afslutter Karla med et stort smil. 

Udover Karla består det danske PL-hold af Katrine Kristensen (grad II) på Gørklintgårds Quater e. Quaterback/ Blue Hors Don Schufro og Pia Wulff Jelstrup (grad IV) med Zafia e. Blue Hors Zee Me Blue/ Caretino. Du kan følge de danske paradressurryttere på deres PL-rejse, når DR sender fra Paris. Den foreløbige tidsplan kan du se herunder. 

Fakta
Tidsplan for dressur

De paralympiske lege i dressur bliver vist på DR, og tidsplanen lyder som følger:

  • Tirsdag den 3. september 2024 klokken 10.00-19.00
    Indledende individuel dressur grad 1, 2 og 3
  • Onsdag den 4. september 2024 klokken 10.00-15.00
    Indledende individuel dressur grad 4 og 5
  • Fredag den 6. september klokken 10.00-18.00
    Holdkonkurrence
  • Lørdag den 7. september klokken 10.00-18.00
    Individuel freestyle grad 1, 2, 3, 4 og 5
Fold up

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner