Hvorfor er viden om forfangenhed så vigtig?

04-04-2019 16:03

Britt Carlsen

Mellem 10 og 15% af alle heste vil på årsbasis vil udvikle forfangenhed i et vist omfang. Udover de dyreetiske betragtninger, så er denne lidelse også uhyre omkostningsfuld og tålmodighedskrævende. Ingen af de heste eller ponyer, der i år bliver forfangne, bliver nemlig nogensinde lige så gode, som de var inden forfangenheden

Copyright Ridehesten.com

Når vi taler om forfangenhed, så findes der selvfølgelig solstrålehistorier, men overordnet set udgør forfangenhed en af de største trusler mod vores heste og ponyer i dag. 
Dyrlæge Peter Hjuler, Horsedoc har bidraget til informationen af ryttere og hesteejere med en stor artikel om forfangenhed i magasinet Ridehestens aprilnummer. 

Den informative artikel kombineres med et webinar, hvor dyrlæge Peter Hjuler svarer på spørgsmål om forfangenhed. Webinaret holdes fredag kl. 19, og du kan følge med HER

Har du ikke abonnement på magasinet Ridehesten, det kan bestilles HER - så har du mulighed for at købe artiklen om forfangenhed i magasinet Ridehestens webshop HER - prisen for artiklen er kr. 25,-

 Forfangenhed - hvad er det der sker?
I artiklen fortæller dyrlæge Peter Hjuler om det, der sker i hoven, når hesten bliver forfangen. Desuden kommer han ind på: 

  • Årsager til forfangenhed - næsten 90% af alle tilfælde af forfangenhed hos vores heste og ponyer skyldes stofskiftesygdomme. 
  • Andre årsager til forfangenhed - kan være systemiske sygdomme som f.eks. akut tarmbetændelse, forædning, børbetændelse og voldsomme virusinfektioner. 
  • Lær at spotte forfangenheden tidligere - ca. halvdelen af alle tilfælde af forfangenhed bliver diagnosticeret af beslagsmede og hesteejere. Gode råd til at spotte problemet. 
  • Behandling af forfangenhed - jo flere symptomer som patienten viser, jo værre er tilstanden i hovene og desto ringere er vores muligheder for at redde patienten.
  • Hvad kan du som hesteejer gøre for den forfangne hest? - nogle af de behandlingstiltag, som med fordel kan igangsættes i de tidlige stadier af forfangenhed.
  • Hvad gør dyrlægen? - der er rigtig mange måder at behandle forfangne heste på, og der er ikke nødvendigvis én rigtig måde at gøre det på.
  • Hvordan ser fremtiden ud for den forfangne hest? 
  • Forebyggelse

Som du kan læse i artiklen, så er det både dyrt og arbejdskrævende at være ejer af en forfangen hest, så forebyggelse er supervigtig. For hver gang en hest har været forfangen, mister den styrke i forbindelsen mellem læderhudslameller og hovkapsel, og hoven vil ved tilstrækkelig svækkelse af denne forbindelse miste sin funktion. Som man siger, ingen hov – ingen hest. Vi håber, at denne artikel kan bidrage med viden og inspiration til, at du kan tage de nødvendige foranstaltninger og på sigt, at vi kan få knækket den triste kurve for stigende tilfælde af forfangenhed her i landet.

 

 

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner