Hvordan er din springstil?

07-01-2018 17:01

Camilla Tiefensee Schrøder

Der er ingen facitliste for den korrekte opstilling i springning. Det vigtigste er, at hesten har bevægelsesfrihed, mener to af Danmarks succesfulde springryttere

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mens der er nedskrevne fordringer til dressurrytterens opstilling, hvor man skal kunne trække en linje fra rytterens skulder, gennem overarmen, til hoften og videre ned til rytterens hæl, så er der ikke på samme vis beskrevet, hvordan springrytteren skal sidde.

I en tidligere træningsserie med brødrene Schou i magasinet Ridehestens januarnummer fra 2016, fortæller de to succesfulde danske springryttere om rytterens opstilling og den lette ridestil, der har vundet indpas i nutidenns ridebanespringning.

Samling og lette hjælpere
– De moderne springheste er bygget til sporten, de er mere "sporty" og dermed kommer den lette ridestil lidt af sig selv, indleder Andreas Schou. Omvendt, understreger Christian, så skal man jo også kunne skabe spændstighed og en vis samling i hestene, så det gælder om at uddanne dem på en måde, så den samling/spændstighed kan skabes også fra et aflastningssæde.
Der er også heste, som fra naturens hånd ikke er så lette at samle, og derfor skal rytterne i de tilfælde sidde mere ned på disse heste for at skabe dennne samling. Målet er dog, også på de heste, at man kan ride dem for lette hjælpere.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forstyr hesten mindst muligt
Enhver springhest har behov for at være i en god balance og have passende fremdrift for at kunne springe en forhindring. Og naturligvis skal den, af rytteren, placeres optimalt foran forhindringen på det rette afsætningspunkt. I det øjeblik, heste sætter af foran forhindringen, kræver det af rytteren, at man skal kunne følge hestens bevægelser i alle springets faser. Rytteren skal sidde i balance med hesten og forstyrre den mindst muligt, så den kan holde fokus på at springe fejlfrit. Ryttere skal give efter på tøjlen, så hesten kan strække halsen frem og have friheden til at bruge sin hals til at balancere. Det er e fordel, at rytteren bevarer en let kontakt til biddet over forhindrigen, især såfremt man skal vende eller lave en afkortning umiddelbart efter landingen.
– Du skal som springrytter finde den opstilling, du har det bedst med. Du behøver ikke tilpasse dig en andens stil. Vigtigst er det, at du indvirker rigtigt på hesten og forstyrrer den mindst muligt, understreger Andreas og Christian Schou i fællesskab.
Og det betyder også, at man justerer længden af stigbøjlerne, så man føler, man har en god balance på hesten i arbejde og over forhindringen.
Effektivitet på hesten er vigtigere end det perfekte stilistiske udtryk, er de enige om, selvom en effektiv opstilling jo til dels også kan betegnes som korrekt.


Ifølge Andreas og Christian Schou er det en god idé at træne sin opstilling og brugen af let sæde og aflastningssæde ved galoparbejde over bomme. Læs mere i deres træningsserie i magasinet Ridehestens decembernummer fra 2015 og januarnummer fra 2016. Læs artikler fra Ridehestens arkiv med et Ridehesten PLUS-abonnement.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen