Knæstøtten har stor betydning

13-07-2023 14:03

Trine Askjær-Jørgensen

Udformningen af knæstøtten på din sadel er absolut ikke ligegyldig i forhold til din indvirkning på og samspil med hesten samt dennes bevægelser viser en ny undersøgelse

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er en stigende interesse i, hvordan sadlens design påvirker hestens kinematik, men kun meget lidt evidens for rytter-sadel-interaktion, og hvordan dette påvirker hestens bevægelsesmønster.

Derfor har en gruppe forskere i et nyt engelsk studie, kaldet "Saddle Thigh Block Design Can Influence Rider and Horse Biomechanics" nu undersøgt knæstøttedesignets effekt på hesten og rytterens biomekanik.

Undersøgelsen er udgivet den 27. juni 2023 i en særudgave af det videnskabelige tidsskrift Animals med fokus på bevægelsesanalyse hos heste.

Gruppen bag undersøgelsen består af Rachel Murray fra Rossdales Veterinary Surgeons, Mark Fisher fra Woolcroft Saddlery, Vanessa Fairfax fra Fairfax Saddles og Russell MacKechnie-Guire fra Centaur Biomechanics, hvoraf sidstnævnte regelmæssigt er på besøg i Danmark for at holde oplæg i kraft af sin virksomhed, der blandt andet har til formål at forske i effekten af sadel, trense og gjord på rytteren og hestens sundhed og præstation.

Forskerne satte sig for at undersøge effekten af at ændre designet på sadlens knæstøtter på interaktionen mellem rytteren og sadlen samt den effekt, det har på rytterens og hestens bevægelser.

Nyheden fortsætter efter annoncen

For at gøre dette satte de en trykmålende måtte på sadlen, der skulle måle rytterens kontaktflade med sadlen samt gennemsnits- og maxtrykkene. Derudover anvendte man sporingsteknologi til at analysere hest og rytters bevægelser.

18 elitesportsheste og -ryttere blev testet i trav med veltilpassede dressursadler, der var identiske bortset fra udformningen af knæstøtten – den ene havde en lige (lodret) overflade imod rytterens ben (S) og den anden en mere formbar overflade (F).

Ved ligeudrettet bevægelse i trav og nedsidning var knæstøtte F – den formbare – forbundet med ændret rytter-sadel-interaktion og rytter- og hestekinematik, hvilket førte til en mere ensartet rytter-sadel-kontaktflade og en mere ret rytteropstilling. Man fandt også en sammenhæng mellem udformningen af knæstøtten og hestens rygbevægelser samt forbensfleksion.

Disse fund understreger vigtigheden af at optimere rytter-sadel-hest-interaktionen.

Link til at læse hele forskningsartiklen i Animals Open Access.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen