Camilla Tiefensee Schrøder
Den 18-årige spanske rytter Amelia Jayne Betney har stor glæde af at ride bidløs dressur og springning. Hun mener, det er mere naturligt for hesten, og derfor mener hun også, at metoden bør tillades ved dressurstævner helt op til Grand Prix-niveau. Det udtaler hun til det engelske hestesportsmedie Horse & Hound.
–Jeg har mødt så mange mennesker fra hele verden, som har fortalt mig, hvor meget de ville ønske, de kunne konkurrere bidløst, men det er ganske enkelt ikke tilladt, siger hun til Horse & Hound.
"Vi har vores metode, de har deres"
Nu har hun startet en underskriftindsamling for at fremme mulighederne for bidløs stævnedeltagelse for både hende selv og andre.
– Jeg er imod alle de personer, som ikke går ind for bidløs ridning. Det er åbenlyst det bedste for hesten. Problemet er, at forbundet (det spanske rideforbund, red.) er gammeldags – de kan ikke se, at det er det sundeste for hesten, skriver den spanske dressurrytter i sit oplæg til underskriftindsamlingen.
– Jeg har lavet denne underskriftindsamling for at vi tilsammen kan gøre en forskel og ændre holdningen hos rideforbundet, skriver hun og opfordrer alle, der er enige, til at skrive under og dele deres historie med hende i håbet om, at reglerne kan blive ændret.
– Mit mål er, at de (det spanske rideforbund, red.) skaber en klasse til dem af os, der ønsker at konkurrere uden bid. På den måde forstyrrer vi ikke dem, der rider med bid. Vi har vores metode, og de har deres. Men hvorfor skal vi kritiseres og straffes for ikke at ville bruge bid?
Indsamlingen har ind til videre fået 700 underskrifter.
DRF tillader bidløs ridning ved D- og E-stævner
Bidløs ridning er et emne, der i høj grad er delte meninger om i ridesporten, men det er samtidig en bevægelse, der lader til at vokse. I Tyskland har man, som tidligere beskrevet på Ridehesten.com valgt under visse præmisser at tillade bidløs optømning i form af side pull og blød hackamore fra 2018.
I Danmark har Dansk Ride Forbund åbnet op for indskrivning af bidløse klasser for heste ved D- og E- stævner i 2017. Det valgte man at gøre efter positive indtryk ved en testklasse sidste år. Reglementet løber ind til videre som en forsøgsordning. Læs mere her.