Hvad sker der hvornår ved EM?

14-08-2013 11:09

Signe Wiese

16 sæt medaljer skal uddeles ved ridesportens tredobbelte Europamesterskab i Herning i næste uge. Stævnets officielle navn er ECCO FEI European Championships, og en perlerække af ridesportens topryttere og –heste kommer i hård kamp om medaljerne

Det er normalt dyre fodboldben, som løber rundt på græstæppet i MCH Arena på MCH Messecenter Hernings fodboldstadion. Fra den 20. - 25. august bliver det i stedet dyre hesteben, der på et 15 cm tykt lag af specialsand skal kæmpe om hæder og medaljer sammen med deres ryttere. For der er lagt op til et brag af et europamesterskab i ridesportens tre discipliner: springning, dressur og para-dressur (dressur for handicappede ryttere), når porten åbnes ind til det store oplevelsesområde foran MCH Arena i Herning tirsdag den 20. august kl. 16.00. Som en gave fra arrangørerne European-Herning Aps til danske og udenlandske hesteentusiaster er der gratis entré på åbningsdagen. Det give både hestesportsinteresserede samt alle andre, en mulighed for at snuse til atmosfæren og se det imponerende set-up omkring hele stævnet. 

Opbygningen er i fuld gang
Lige nu arbejdes der på højttryk for at få etableret konkurrencebaner og opvarmningsbaner på den store parkeringsplads foran Boxen og MCH Arena, i alt 23.000 m2 ridebane skal der etableres på området. Fredag aften den 16. august skal Hernings hjemmehold, FC Midtjylland spille hjemme mod Brøndby, men knapt har den sidste fodboldstøvle forladt stadion førend 50 hårdtarbejdende hjælpere fra European Herning begynder at køre 8.000 gummimåtter som underlag for 1.300 m3 specialsand ind på stadion for at omdanne fodboldarenæn til et internationalt ridestadion. Det hele skal være klar til dressurrytterenes træning mandag morgen kl. 6.00.

Hvornår uddeles medaljerne?
Der skal i alt uddeles 16 medaljesæt under EM i Herning. De første medaljer uddeles torsdag, idet holdkonkurrencerne i både springning og dressur afgøres denne dag. I dressur er meldt 20 nationer og i springning er meldt 22 nationer.

Fredag er der hviledag for springrytterne, mens de 30 bedste dressurryttere kæmper om individuelle medaljer i Grand Prix Special programmet. 

Lørdag skal de 25 bedste springrytterne gennemføre to krævende runder førend de individuelle medaljer kan uddeles.

Lørdag aften indbyder arrangørerne til et brag af et show, European Show Night med musik, sang og heste. Denne magiske aften åbnes af den danske Melodi Grand Prix vinder Emmelie de Forest, der vil synge sin vindersang: Only Teardrops.

Søndag er det finaledag for dressurrytternes vedkommende, hvor de 15 bedste ryttere mødes i Grand Prix Kür, dressur til selvvalgt musik. I denne konkurrence skal rytterne vise, at de kan få deres heste til at danse til musikken, og samtidig vise de øvelser som forlanges, bedst muligt. Rytterne vælger selv deres musik - musik de synes om, og som passer til deres heste. Mange ryttere har samarbejdet med musikere og komponister for at sammensætte et program, hvor takten i musikken følger hestens gangarter og øvelser. På den måde får hver enkelt rytter sat sit personlige præg på programmet, og vist sin hests styrker for dommere og publikum.

Para-dressurrytternes konkurrencer begynder onsdag den 21. august med holdkonkurrencen, denne konkurrence strækker sig indtil lørdag og har deltagelse af i alt 20 nationer. Holdmedaljerne uddeles lørdag. Fredag og lørdag rider para-dressurrytterne deres individuelle program, med uddeling af medaljer fredag og lørdag. Og for para-dressurryttenes vedkommende kulminerer deres EM-deltagelse med kür-konkurencer søndag.

EM i Herning 2013

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen