De fleste af os glæder os til en tur på stubmarkerne, selvom vi ofte træner i sandkassen eller på springbanen. Det er en skøn frihed at kunne gallopere i det åbne og store terræn, men der er lige et par ting, vi må huske på:
- Mange bønder lægger gerne stubmark til en god galoptur, men husk at spørge om lov først. Det er ulovligt at ride på privatejet grund uden tilladelse fra jordejeren.
- Rapsstubben kan være svær at ride i, da det er en bred og meget stiv stub, som kan give rifter og sår på benene af hesten. Sørg for at have gode gamacher og klokker på benene af hesten eller simpelthen blot at vælge fx en kornmark i stedet.
Læs også: Tips og tricks til en god vintersæson
- Hold øje med terrænet. Er der en plet, hvor mejetærskeren ikke har høstet - så rid uden om denne. Det kan være et mindre vandhul, hvor terrænet er blødt eller ujævnt.
- Hvis du vil ride galopræs, er det en god ide først at tage turen i skridt eller trav, så du kender området – husk at stubbene kan være glatte, og det er derfor en god idé at ride i store sving.
Læs også: Har du juletraditioner med din hest?
- Tag en telefon med! Hvis du falder af, er det en god idé at have en telefon med, både så du kan ringe efter hjælp, og så du kan ringe og sige, at hesten er på vej hjem… uden dig.
- Hvede, raps og vinterbyg bliver sået til efteråret, så husk at holde øje med, at du ikke rider på en nysået mark.
- Sikkerhed fremfor alt. Husk ridehjelm, gode gamacher og en telefon - rid gerne afsted to eller flere så I kan hjælpe hinanden, hvis I skulle få brug for det.
- Hvis du er i tvivl om noget i forhold til en stubmark, er den gyldne regel at spørge bonden. Han ved sikkert besked og kan give dig svar på det meste.