Hestens krop fortæller en historie vi skal forstå

04-03-2020 12:46

Merete Haahr

Viden om hesten anatomi danner grundlaget for at vi kan forstå hvordan dens krop fungerer. Hestens kropsholdning fortæller en historie, som vi skal lære at forstå. Det var hovedemnet på konferencen Horses Inside Out

Copyright Ridehesten.com
Gillian Higgins er uddannet British Horse Society Senior Coach, hun er professionel sportsterapeut, forfatter og med en første klasse honours degree i hestevidenskab. Gillian brænder for hestens, anatomi og hun deler ud af sin store viden omkring heste. Hun er en autoritet inden for hesteanatomi og biomekanik, og hun har specialiseret sig i vurdering af kropsholdning og bevægelse. Hun er kendt for sit anatomiske maleri på levende heste, som hun bruger til sin undervisning.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Anatomi hænger sammen, og når en del af hestens krop bliver påvirket, har det indflydelse på hele hestens balance, holdning og bevægelse. Det kan hjælpe os til at forstå, hvorfor et problemområde bliver påvirket af en skade eller en svaghed i en anden del af hesten.

Alle hestes kropsholdning fortæller en historie, en historie vi skal høre efter og lære mere om, fortalte Gillian Higgins, grundlæggeren af Horses Inside Out. Det er læren om hvordan hesten fungerer, og det hjælper os til at genkende hestens styrker og svagheder, og kompenserende bevægelser. 

Copyright Ridehesten.com
En model af hestens skelet, giver et bedre indblik i hvordan alting i hestens krop skal ses som en sammenhængende helhed.

Anatomi i bevægelse
Konferencen ” Anatomi i bevægelse”, blev afholdt i Loughborough i England i slutningen februar, og den var arrangeret af organisationen Horses Inside Out. Konferencen var velbesøgt af mere end 250 hesteinteresserede fra ind og udland, heriblandt ti deltagere fra Danmark.

Konferencen bød på en lang række spændende emner og oplægsholdere, som hver beskrev hesten ud fra deres vinkel, men med et fælles budskab om at se hesten som en helhed. 

Forståelse af hestens bevægeapparat
Nyere forskning har vist at der igennem hele hestens bevægeapparat findes otte gennemgående linjer, som danner et forbundet netværk igennem hele kroppen. Det kaldes de Myofasciale forbindelser, og de danner grundlaget for hele vores forståelse af hestens bevægeapparat, en forståelse der bygger på at forstå kroppen som en helhed. Professor Vibeke Eldbrønd fra Danmark, er uden tvivl en af de mest erfarne specialister inden for hestens bindevæv, også kaldet Fascia, og hun berettede om sin banebrydende forskning inden for dette område. 

Copyright Ridehesten.com
På konferencen kunne man se et rigtigt heste skelet, og danne et overblik over hvordan kroppen fungerer (Foto: Joe Hallam, Horses inside Out)

Seneskader
Heste er skabt til at bevæge sig, men nogle gange kan der opstå en ubalance mellem belastning og regenerering af senerne. Det kan forårsage tendinopati, som kan opstå både af overbelastning, men også af for lidt bevægelse. Dr. Seth O’Neil fortalte om sit arbejde med tendinopati hos mennesker. Heste og menneskers patologi er forholdsvis ens, og mange af de erfaringer vi har omkring behandling af seneskader fra mennesker kan overføres til heste, og studier vi har af mennesker kan overføres til heste. Han foreslog rehabilitering af seneskader skal involvere smerteovervågning, og stigende belastning og modstand, fremfor boksro. Han advarede mod at ordinere bok ro til heste med seneskader, idet bare få dages boksro, kan tage mange ugers genoptræning før muskler og sener er tilbage på hidtidige niveau.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ubalancer i hestens bevægelser
Musklerne omkring hestens skulderblade og forben kaldes Thoraxslyngen, og de har til formål at løfte/holde, stabilisere, stødabsorbere og fungere som elastik, og denne muskelmasses tilstand er vigtig i forhold til resten af hestens krop. Der kan let opstå en ubalance i disse muskler, og det hænger tæt sammen med asymmetri, balance og sadeltilpasning. Det kan føre, at hesten bærer rytteren asymmetrisk. David Kempsell, som er saddelmager og specialist inden for interaktion mellem hest og rytter, viste hvordan denne ubalance kan afhjælpes ved at ændre på sadelbalancen, eller ved at ligge en tynd sål under hestens sko, således at hesten igen kan gå i korrekt selvbæring. 

Hvorfor har hesten svært ved at præstere?
Alt for ofte bliver problemer med træningen begrundet med hestens adfærd eller rytterens rideevner, men der er en stigende anderkendelse af, at det kan skyldes underliggende smerter i bevægeapparatet. Det forklarede professor Sue Dyson, som er specialist i hesteortopædi. Hun har selv trænet og konkurreret på højt niveau og hun har en stor viden og forståelse for de problemer som påvirker vores konkurrenceheste indenfor alle discipliner. 

Hun gav os et indblik i den nyeste viden inden for halthedsdiagnosticering for heste og beskrev hvordan vi kan hjælpe heste, der har problemer med deres præstationer. Endvidere forklarede Sue Dyson om det etogram som hun har udviklet for at bedømme smerte hos redne heste, således at trænere og ejere lettere kan genkende smerteadfærdstræk hos heste når de bliver redet. 

Uden hov ingen hest
Når vi ser på hesten i bevægelse, så forstår vi langt bedre hvordan hesten bruger sin hovstruktur, og hvad der er ønskværdigt og hvad der er kompenserende bevægelser. Det forklarede Mark Johnson som er uddannet beslagsmed. Han fortalte om hovens anatomi, som begynder helt fra fødslen med det nyfødte føl. De første vigtige timer i føllets udvikling og dens omkringliggende miljø kan være afgørende for dens fremtidige hovkvalitet, og Mark understregede betydningen af at føl får mulighed for at bevæge sig, for at styrke deres hove. Mark Johnson stillede spørgsmålstegn ved om de konventionelle stålsko er til gavn for udviklingen af hovens anatomi, eller om man bør se nærmere på boots eller sko udviklet af komposit. Han mener, at vi bør vurdere hver hest individuelt, og overveje hvilken hovbeskyttelse der er bedst egnet.

Copyright Ridehesten.com
På konferencen kunne man opleve en lang række spændende oplægsholdere, fra venstre ses Dr Seth O´Neil, Dr Andrew Hemmings, Dr Sue Dyson, Dr Vibeke Edbrønd, Dr David Kempsell , samt Gillian Higgins

Spændende anatomi udstilling
Udover de mange interessante oplæg, var der en særdeles spændende anatomi udstilling, skabt af Gillian Higgins grundlæggeren af Horses Inside Out. Udstillingsmodellerne var håndlavede og var en unik kombination rigtige knogler, skulpturer og malerier af hestens anatomi. Her kunne man blandt andet opleve et skelet af en hest og en pony i naturlig størrelse, med naturlige anatomiske detaljer, hvilket gav et godt visuelt grundlag, for at kunne forstå symptomer og behandling. Der var flere interaktive modeller som kunne give deltagerne et indblik i hestens muskler og indre organer. Der var desuden flere plakater med lang række forskningsprojekter inden for hestens anatomi. 

Horses Inside out årlige konference
Hvert år organiserer Horses Inside Out en todages konference som fokuserer på et specielt emne, med verdenskendte talere som er eksperter indenfor deres felt. Konferencen er målrettet alle der er interesserede i at forbedre hestes velværd og præstationer, og holde sig opdateret omkring nye ideer, videnskabelige undersøgelser og det seneste indenfor hesteverdenen. Konferencen er af interesse for ryttere inden for alle discipliner, terapeuter, trænere sadelmagere smede, tandlæger, undervisere, studerende, dyrlæger og avlere. Konferencen til næste år bliver afholdt d. 21-22 februar 2021 i Nottingham, England, og emnet er vækst og udvikling.

Copyright Ridehesten.com
En spændende anatomi udstilling med modeller og rigtige skeletter af heste, således at man bedre kan forstå hestens anatomi

Info

Horses Inside out årlige konference
Hvert år organiserer Horses Inside Out en to-dages konference som fokuserer på et specielt emne, med verdenskendte talere som er eksperter indenfor deres felt.
Konferencen er målrettet alle der er interesseret i at forbedre hestes velværd og præstationer, og holde sig opdateret omkring nye ideer, videnskabelige undersøgelser og de seneste inden for hesteverdenen. Konferencen er af interesse for ryttere inden for alle discipliner, terapeuter, trænere saddelmagere smede tandlæger, undervisere, studerende, dyrlæger og avlere. Konferencen til næste år bliver afholdt d. 21/22 februar 2021 i Nottingham, England, og emnet er vækst og udvikling.

Læs mere om de spændende emner i de kommende numre af ridehesten

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner