Tonya Bille Nielsen
Her i vinterperioden kan der forekomme strenge forhold for vores udegående heste, og det er derfor vigtigt at sikre sig, at hestene absolut intet mangler for at holde varmen og trives i vintervejret. Den ansvarlige for hesteholdet skal sikre, at heste, som går ude i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr, kun er ude i mere end 12 timer, hvis de har udviklet et kraftigt og tæt hårlag, er ved godt huld og har adgang til læskur eller bygning, hvor alle dyr samtidig kan hvile på et tørt, strøet leje. Det betyder, at hesten i vintertiden skal have mulighed for at:
Er hesten på fold i mere end 12 timer i døgnet, skal den have adgang til løsdriftsstald eller læskur lukket på tre sider og med tæt tag. Fra naturens side er hesten skabt til et liv udenfor, og heste kan derfor gå ude hele døgnet. Hestens naturlige forsvarsmuligheder mod kulde er et tykt hårlag og i nogle tilfælde tillige underhudsfedt. Det tykke hårlag nedsætter tabet af kropsvarme. Man skal dog være opmærksom på, at hårlaget mister noget af isolationsevnen, hvis det bliver vådt eller dækket af mudder. Derfor skal hesten have adgang til et tørt område med læ.
Der skal være vandingsmuligheder for heste på fold – også i koldt vejr. Is og sne kan ikke dække hestenes væskebehov. Får hesten ikke dækket sit væskebehov, nedsættes foderindtaget. Nedsat fodring resulterer i mindre energi til at holde kropstemperatur og kropsvægt i de kolde måneder, og hesten vil dermed blive afmagret. Foderbehovet ændrer sig ikke i vintersæsonen. Hestens behov for vitaminer, mineraler, energi og protein er afhængig af dens alder og kondition, og ikke af tidspunktet på året. Heste på vinterfold har også behov for regelmæssig hovpleje. Hovene skal holdes i orden – også om vinteren. Det er nødvendigt for at forebygge skader som f.eks. såleknusning, hovbylder mv.
Selv om vejret er koldt, foretrækker de fleste heste at være udendørs. Behandles hesten rigtigt, omstiller den sig let til det kolde vejr. Men den skal både ifølge hesteloven og sund fornuft have mulighed for at søge læ mod kulde, regn og sne. Hesten skal have adgang til et læskur eller bygning, hvor alle dyr samtidigt kan hvile på tørt, strøet leje. Arealet skal derfor afpasses efter antallet af heste og deres størrelse. Læskuret skal være på et sted med tilstrækkelig afvanding/dræning af jorden. Læskuret skal efterses jævnligt for løse brædder, søm og andet, som kan skade hestene. Bunden skal renholdes for gødning, og lejet skal være tørt.
Kilde: Hestens Værn