Kolik – Få dyrlægens bedste råd til at undgå det

22-06-2024 11:58

Trine Askjær-Jørgensen

De fleste hesteejere frygter, at hesten får kolik. Det kan nemlig i yderste konsekvens koste den livet – og samtidig blive en rigtig dyr omgang. I denne artikel kan du læse dyrlægens bedste råd til, hvordan du undgår kolik, og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er desværre rigtig mange heste, som får kolik. Faktisk er det hele 58% af danske hesteejere, der på et tidspunkt har haft en hest, der blev ramt af mavesmerterne*. Det er altså ikke uden begrundelse, at det er en frygtet diagnose.

Samtidig kan det ende i en rigtig stor regning, hvis hesten skal have dyrlægebesøg flere gange på skæve tidspunkter, eller hvis det ender i en operation. Hos Agria Dyreforsikring kan vi se, at et koliktilfælde kan koste alt fra et par tusind kroner og helt op til 80.000 kr., hvis operationen har komplikationer. Gennemsnittet på en kolikoperation ligger på 45.000 kr., som også er en stor mundfuld for den almindelige hesteejer.

Hvad er symptomerne på kolik?
– Kolik er egentlig blot betegnelsen for, når hesten får smerter fra bughulen, og smerterne kan komme af mange forskellige årsager. Den hyppigste årsag er dog udspilning af tarmen pga. gas eller gødning. Dette kan skyldes forstoppelser med gødning eller sand, gasudspiling som følge af gæring eller en lejeforandring af tarmen, fortæller Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Når hesten lider af kolik, vil du oftest opleve disse symptomer:

  • Hesten stopper med at spise og viser tegn på uro ved at skrabe med forhovene og kigge om på bugen.
  • Hesten kan begynde at lægge sig ned for at rulle – ofte langt flere gange end en rask hest ville gøre, og når den rejser sig, vil den i mange tilfælde ikke ryste sig som normalt.
  • I tilfælde af alvorlige smerter kan hesten sparke mod bugen og kaste sig rundt, hvilket kan resultere i skade for både hesten og eventuelle omkringstående.
  • Hesten vil begynde at svede, mens pulsen og vejrtrækningsrytmen stiger.
  • Læs mere om symptomer og årsager til kolik.

Hvornår skal du ringe til dyrlægen?
– Da kolik kan udvikle sig hurtigt, skal du altid ringe til din dyrlæge, hvis du oplever symptomer. Det er også en rigtig god idé at tage hestens temperatur og puls, så du kan oplyse dyrlægen om det. Se også altid på om hesten har haft gødning og i så fald, hvordan den ser ud. Tjek også gerne hestens slimhinder. Slimhinderne skal være lyserøde og fugtige og se ud på samme måde, som på mennesker, fortæller Jon og understreger: – Det er alt sammen info, der kan give dyrlægen bedre forudsætning for at vurdere, hvor akut tilfældet er.

Sådan undgår du, at din hest får kolik
Der er heldigvis nogle ting, du kan gøre, der kan nedsætte risikoen for, at din hest får kolik.

– Hesten er meget lidt forandringsvillig og håndterer ikke forandringer særlig godt; det gælder faktisk alt lige fra omskifteligt vejr til ændrede forhold fra fold til stald, ændring i aktivitetsniveau, ændring af foder eller indtagelse af for lidt vand, forklarer Jon og uddyber: – Hestens fordøjelsessystem er sådan indrettet, at den bliver nødt til at indtage føde igennem 18 af døgnets 24 timer. Det er vigtigt at tage højde for, når man planlægger hestens foder og foderrutiner. Ændringer i hestens foder bør derfor indføres gradvist, så dens fordøjelsessystem langsomt tilvænnes. En brat forandring kan resultere i ændringer i passagehastigheden i hestens tarm eller forskydning i tarmfloraen og derved kolik eller diarré.

Derfor er det vigtigt, at du har styr på følgende ting:

  • Sørg for at hesten har adgang til stråfoder døgnet rundt, og at det er af en god kvalitet. Lad altid foderændringer ske gradvist, så hestens mave kan vænne sig til det nye.
  • Sørg for at hesten altid har adgang til friskt og rent vand.
  • Sørg for at hesten får tilstrækkeligt motion, og at den så vidt muligt ikke pludselig får ændret sine vaner. Får den en skade, der forhindrer den i at få den daglige motion, så sørg altid for at tilpasse fodermængden til det. Motion er en stor del af, at fordøjelsen holdes i gang.
  • Planlæg regelmæssig kontrol af orm hos dyrlægen.
  • Vær ekstra opmærksom, hvis du ændrer i hestens miljø, stald eller rutiner, da dette kan stresse den og påvirke fordøjelsen.
  • Sørg for god hygiejne i stalden og på folden for at forebygge smitte med parasitter eller bakterier, der kan forårsage fordøjelsesproblemer.
  • Læs mere om forebyggelse af kolik.
Copyright Ridehesten.com
Oleander på dyrehospitalet. Foto: Privat

Tegn forsikring på din hest – før den bliver syg!
En sygeforsikring kan hjælpe dig, hvis din hest skulle få kolik – og netop en god forsikring kan være altafgørende for, om du må tage afsked med din hest eller ej.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det kan jo være dyrt, hvis hesten skal tilses mange gange om natten pga. kolik, eller hvis den tilmed skal opereres. Derfor ser jeg også ofte, at vores kunder er rigtig glade for, hvis de er forsikret i netop denne situation, fortæller Jon Vedding.

En af hans kunder er Jane Nygaard og hesten Oleander, der gennemgik en operation for tarmslyng. Heldigvis klarede Oleander den, og i dag er han tilbage i fuldt arbejde.

Jane selv udtrykker, hvor vigtigt det var for hende, at hun havde en forsikring: – Da Oleander betyder utrolig meget for mig, er jeg vildt glad for, at han blev opereret, og det lykkedes at få ham helt frisk og i gang som ridehest igen. Det gav ro, at mit forsikringsselskab syntes, vi skulle gøre, hvad der skulle til for at få ham rask igen, så jeg ikke skulle tænke på det, mens han var meget syg.

Copyright Ridehesten.com
Heldigvis er Oleander OK og ridende igen. Foto: Privat

Hos Agria Dyreforsikring har vi flere forsikringer, der også dækker kolik. Vi har vores mest omfattende forsikring, en Safe Sygeforsikring, der dækker dig godt ind næsten ligegyldigt hvad, hesten måtte fejle. Den dækker f.eks. ved kolik, tarmslyng, halthed, bevægelsesforstyrrelser og rygsygdomme. Den kan tegnes fra andet levedøgn t.o.m. det år, hesten fylder 15 år.

Særligt tilbud
Hvis du benytter rabatkoden: KOLIK10, når du tegner din forsikring, så får du 10% rabat på første års præmie. Koden gælder til og med 7. juli 2024.

Læs mere om Safe Sygeforsikring.

Vi har også en mindre omfattende sygeforsikring, nemlig vores Limited Sygeforsikring, der derfor også er billigere i præmie, men som stadig dækker dig godt ind på f.eks. kolik. Den dækker ved følgende skader/sygdomme:

  • Akut traumatisk fraktur/fissur i knogler uden forudgående knoglepatologi
  • Akutte åbne sårskader forårsaget af ydre vold
  • Akut kolik Den kan ligeledes tegnes fra andet levedøgn t.o.m. det år, hesten fylder 15 år.

Læs mere om Limited Sygeforsikring.

Fakta
Fakta om kolik
  • 58% af danske hesteejere har oplevet, at deres hest har haft kolik*
  • Lidelsen kan ramme heste i alle aldre.
  • Hundredvis af heste bliver hvert år syge med kolik.
  • En kolikoperation kan koste helt op til 80.000 kr., hvis der er komplikationer, men i gennemsnit koster den 45.000 kr.
  • Agria forsøger at nedsætte mængden af koliktilfælde med kampagnen #stopkolik. Her kan du læse mere om kolik, og hvordan du undgår det.

*Ifølge en undersøgelse udført af Xtreme på vegne af Agria, hvor over 300 hesteejere deltog.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner