Hestekongres 2023 er i gang (video)

28-01-2023 13:34

Trine Askjær-Jørgensen

Netop nu er der fuld gang i SEGES Hestekongres 2023 på Hotel Comwell i Kolding. Få her et indblik i, hvad der fylder i hestesektoren lige for tiden og ikke mindst, hvad vi kan forvente af den kommende tid. Chefkonsulent for SEGES Heste, Jørgen Kold, fortæller blandt andre

Nyheden fortsætter efter annoncen

På Hotel Comwell i Kolding holder SEGES Heste i dag deres årlige Hestekongres. Det er første gang efter Corona-pandemien, at hestesektoren er samlet igen til kongressen, og alle virker til at være glade for at være tilbage og have mulighed for at drøfte aktuelle emner samt deltage i spændende, faglige indlæg.

Formand for Landsudvalget for Heste, Hans Marius Jørgensen, lagde ud med årsberetningen, der, som han sagde, selvfølgelig omhandlede udviklingen i hestesektoren i 2022, men også de sidste par år, eftersom man ikke har haft mulighed for at samles til hestekongressen siden 2020.

Copyright Ridehesten.com
Formand for Landsudvalget for Heste, Hans Marius Jørgensen. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Hans Marius indledte med en snak om konjunkturer i hestesektoren, hvor man de seneste år har set stigende priser på heste som et resultat af både stigende efterspørgsel, men også lave føltal helt frem til 2015, der betyder mangel på voksne, "rideklare" heste nu. Samtidig har inflationen også fyldt og skabt bekymring særligt det sidste halve års tid, hvor der har været store stigninger i foder- og energipriser.

– Heldigvis har vi indtil videre ikke kunne spore nogen betydelig nedgang, men det kan skyldes, at krisen først for alvor ramte efter bedækningssæsonen i 2022, sagde Hans Marius.

Nogle af de emner, han også bragte op var: Købeloven, Dyresundhedsloven og transportforordningen. Emner chefkonsulent for SEGES Heste, Jørgen Kold, efterfølgende ville kom mere ind på.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Slutteligt kunne Hans Marius ikke lade være med lige at komme med en bemærkning om "Rewilding", som er et emne, der har fyldt meget de seneste år.

– Det er jo et nyt koncept, vi skal forholde os til i hestesektoren. Men jeg har lidt svært ved at forstå, hvorfor man skal bruge sådan et smart, fremmedord, for noget, der egentlig bare er afgræsning. Under alle omstændigheder er det et emne, der i den grad graver grøfter mellem tilhængere og modstandere, sagde Hans Marius og fortsatte: – I lovrammen om naturnationalparker stilles der ikke de samme krav, som når andre ønsker at bruge heste til afgræsning. For os er det helt klart, at hestevelfærd skal gælde, uanset hvor hestene befinder sig, og hvem der ejer dem, og det vil vi arbejde for.

Copyright Ridehesten.com
Chefkonsulent for SEGES Heste, Jørgen Kold, gav årets faglige beretning. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Hvad er temperaturen på hestesektoren?
Efter Hans Marius var det Jørgen Kolds tur til af give den faglige beretning og "tage temperaturen på hestesektoren". Han havde meget at komme omkring, men indledte med at fortælle, at der de sidste syv år har været en vækst på mere end 30% i bedækningstal, og at 2022-bedækningstallet er på niveau med 2021, hvilket er meget positivt.

– På nuværende tidspunkt er der ca. 190.000 heste i Danmark, og de skaber 20.000 arbejdspladser og en omsætning for 22,5 mia. kr. for dansk økonomi. Det er positivt og indikerer, at interessen for heste er stor og uforandret.

I videoen her kommer Jørgen Kold mere ind på, hvilke emner der fylder særligt meget i hestesektoren lige for tiden og ikke mindst, hvad vi kan forvente af den kommende tid:

Efter årsberetningen og den faglige beretning følger den såkaldte faglige eftermiddag, hvor der i to separate sale afvikles spændende, faglige oplæg om følgende emner:

  • Forfangenhed – Hvorfor, hvordan, hvornår, og hvad kan du gøre? v/ Lektor, dyrlæge, Ph.D. Lise C. Berg, Københavns Universitet
  • Dyresundhedslovens krav til CHR, TRACES og betydning for konsumudelukkelse v/ Cand.merc.dat. Maiken Holm, SEGES
  • Årsager til abort hos danske heste v/ Professor, dr.med.vet. Jørgen Agerholm, Københavns Universitet
  • Miljøhåndtering og foderplanlægning er væsentlige emner i dagens hestehold v/ Agronom Kathrine Gaarde Jacobsen, VKST Husdyr og Miljø
  • Mavesår hos heste anno 2023 v/ Dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren
  • CEM hos danske heste - Udbrud og screening 2020-2022 v/ Lektor, dyrlæge, Ph.D. Mette Christoffersen, Københavns Universitet

I magasinet Ridehesten marts 2023 kan du se frem til at læse mere om SEGES Hestekongres 2023 og ikke mindst de faglige indlæg.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner