Nanna og "Don O" var helt sublime

18-11-2023 20:14

Trine Askjær-Jørgensen

I aftenens Grand Prix Kür ved FEI World Cup-dressur i tyske Stuttgart gav Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Don Olymbrio den virkelig hele armen med en ny kür, der imponerede dommerne. Andreas Helgstrand og Queenparks Wendy viste deres flotte Ed Sheeran-kür

Copyright Ridehesten.com
Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Don Olymbrio. Foto: FEI/Leanjo de Koster
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lørdag aften ved German Masters-stævnet i tyske Stuttgart, hvor der denne weekend afvikles FEI World Cup-kvalifikationer i både dressur, springning og kørsel, har i den store hal netop stået på dressur med den altid seværdige Grand Prix Kür. Her dystede de 15 bedste ekvipager, som var gået videre fra Grand Prix-klassen i går, og dommerteamet i dagens klasse bestod af Magnus Ringmark (E), Ulrike Nivelle (H), Henning Lehrmann (M), Monique Peutz-Vegter (B) og ikke mindst overdommer ved C, danske Hans-Christian Matthiesen.

Hollandske Marike van der Putten red tidligt i klassen en rigtig flot kür på den 11-årige dansk varmblodsvallak Tørveslettens Titanium RS2 e. Totilas/ Stedinger (opdr. Stutteri Tørvesletten, Helgstrand Dressage og Paul Schockemöhle), som blev belønnet med 78,075%. Efter de resterende ryttere i klassen havde redet, endte de på en niendeplads.

Copyright Ridehesten.com
Marike van der Putten og Tørveslettens Titanium RS2. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Den 11-årige, sorte oldenburgerhingst, Total Hope OLD e. Totilas/ Blue Hors Don Schufro, er som bekendt ejet af danske Lone Bøegh-Henriksen fra HP Horses i samarbejde med tyske Paul Schockemöhle og rides af sidstnævntes norske rytter, Isabel Freese. Ekvipagen er også til start i Stuttgart denne weekend, og i küren opnåede de i dag flotte 77,935% og en tiendeplads.

Copyright Ridehesten.com
Isabel Freese og Total Hope OLD. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

I sidste halvdel af klassen blev det særligt spændende, idet et par stærke, danske ryttere igen i dag skulle dyste mod den garvede, tyske dressurdronning, Isabell Werth, som havde trukket den sidste starttid i klassen.

Andreas Helgstrand og den 9-årige dansk varmblodshoppe Queenparks Wendy e. Sezuan/ Blue Hors Soprano (opdr. Kurt Gosmer) kom måske lige friskt nok ud af indridningsparaden i fri trav, og overgangen til passage blev lidt brat. Kvaliteten i piaffe- og passageturene er dog ikke til at tage fejl af. Her excellerer Wendy virkelig. Sidetraversaderne i trav og passage var også virkelig flotte med god overtrædning og rytme. Guldmedaljehoppen viste også superflot fri skridt, og hun holder takten fint i samlet skridt, men man kunne måske ønske sig lidt mere samling. Toerchangementerne var flot udført på buet spor, der var virkelig udtryksfuld fri galop samt dejlig afspændte og bløde sidetraversader i galop, mens etterchangementerne desværre blev lidt ukoordinerede, hvorfor Andreas forsøgte én gang til. Der kom der så desværre en fejl. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Indimellem bliver det lidt forhastet, men gennemgående viste Andreas Wendy flot frem til tonerne af Ed Sheeran – hun så ganske afspændt og tilpas ud –  og ridtet blev af dommerne belønnet med 79,560%, hvilket rakte til en sjetteplads i den hårde konkurrence, hvor særligt svenske Patrik Kittel og Bonamour, finske Emma Kanerva og Greek Air samt tyske Raphael Netz og Great Escape Camelot overraskede med fantastisk flotte kürridt i dag og dermed tog sig af henholdsvis tredje-, fjerde- og femtepladserne.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand og Queenparks Wendy. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Det er første gang, Nanna Skodborg Merrald har taget Blue Hors Don Olymbrio e. Jazz/ Olympic Ferro med til en World Cup-kvalifikation, og sikke en debut det har været. I går tog Nanna og "Don O" sig af andenpladsen i Grand Prix'en, kun lige overgået af Isabell Werth. I dag kom de på banen med bemærkelsesværdig ny musik, som var helt enkel og instrumental, men flot markerede Don Olymbrios bevægelser og overgangene imellem øvelserne.

Nanna lagde flot fra land med passage og piaffe, hvor overgangene fungerede rigtig godt, og der var super aktivitet og rytme. Der var virkelig flotte sidetraversader i både trav og passage, galoppiruetter efterfulgt af zigzagtraversade og galoppiruette igen, som alt sammen lykkedes superflot. Gennemsnittet i programmet var rigtig højt, men en lille fejl i en changementserie fik sværhedsgraden til at falde lidt. Nanna fik lavet en superflot afslutning med piaffe og passage, og Don O så bare gennemgående superskarp, men også afspændt og velbalanceret ud. Efter en helt sublim kür og personlig rekord på 82,965% tog Nanna og Don O igen andenpladsen.

Copyright Ridehesten.com
Nanna Skodborg Merrald og Don Olymbrio. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Selvom man måske godt kan tænke, at efter så mange år i "gamet" må Isabell Werth snart være "uddateret", så demonstrerede hun igen i aften, hvorfor hun er en af de mest vindende dressurryttere nogensinde. Ridningen med Emilio e. Ehrenpreis/ Cacir AA var så korrekt, fuldstændig perfekt timet til musikken og så utrolig ubesværet ud. Hjemmebanepublikummet var forståeligt nok ellevilde og bød på stående applaus efter ridtet, som dommerne belønnede med hele 86,880% og en sejr.

Klassens resultat.

Stævnets start- og resultatlister.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen