Heste kan hjælpe unge med at forstå sig selv

23-09-2020 19:34

Annika Knudsen Lorentsen

Undersøgelser antyder, at heste kan have en positiv virkning i forhold til at få børn og unge til at forstå sig sel. Ligesom heste kan være med til at skabe et positivt førstehåndsindtryk af et terapiforløb

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Vi foreslår, at heste kan medvirke til at skabe et positivt førstehåndsindtryk, som kan bidrage til et terapeutisk gunstigt rum for unge, siger forskerne fra et finsk universitet, der desuden forklarer, at der er fordele selv ved korte engangssessioner med heste. 

Forskerne satte sig i deres undersøgelse for at undersøge potentialet ved, at et bånd mellem mennesker og heste, kan medvirke til at skabe gunstige rammer for professionel terapeutisk pleje. De fund der blev gjort er baseret på seks piger og tre drenge, i alderen 16-17 år, som besøgte en gård, hvor de interagerede med fritgående heste. 

Sessionen blev efterfulgt af en åben gruppediskussion, hvor de unge delte deres refleksion. Mødet med hestene gav plads til selvreflektion, og deres beskrivelser af oplevelsen afslørede elementer af "terapeutisk kraftig aktivitet". 

Forskerne fra universitetets fakultet for samfundsvidenskab bemærkede, at selvom tidligere forskning har vist, at tilhørsforholdet er udfyldt i forholdet mellem mennesker og hunde, så var det stadig uklart hvorvidt mennesker også skaber den samme form for tilknytning til heste. 

Sådan sagde de unge
I undersøgelsen var de unges kontakt med hestene en social og følelsesmæssig læringssession, og de unge beskrev hestene som søde og meget sociale efterfølgende. 

En kommenterede:

– Jeg følte, at hesten var som en magnet. Selvom jeg ikke havde lyst til at nærme mig hesten, så følte jeg samtidig at hesten var tiltrækkende, og det fik mig til alligevel at ville møde den. 

Nogle af de unge indrømmede, at de var nervøse, men at de mærkede en ro hos hestene. En af de unge sagde, at besøget fik hende til at indse sin egen generthed. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg opdagede pludseligt, at i nye situationer, er jeg altid for nervøs til at møde nye mennesker eller dyr. Men efter jeg var i den nye situation et stykke tid, så vænnede jeg mig gradvist til at række ud mod andre. 

– Jeg indså det da jeg mødte hestene i folden. Måske tænker andre folk, at jeg ikke vil lære dem at kende fordi jeg er lidt reserveret, men det tager tid for mig, at møde andre. Når jeg har været sammen med nogle et stykke tid, begynder jeg at åbne op og tage dem ind. 

Styrken ved relationer
– Det er generelt antaget, at en god relation mellem en terapeut og en patient er den mest kraftfulde faktor i en terapeutisk proces, forklarer forskerne og fortsætter:

– Som forskning har vist, har det følelsesmæssige bånd mellem mennesker og dyr lignende egenskaber, og et terapidyr kan således tiltrække en patient som en magnet og skabe en stærk tilknytning. 

Forskerne forklarer, at resultaterne underbygger resultater fra forskning i Australien i 2018, som viste, at heste giver en følelse af sikkerhed, og medvirker til forbedret personlig og social udvikling. 

– I betragtning af stigningen i hesteassisterede sessions i de senere år, er det vigtigt at undersøge, hvilke mekanismer der får heste til at skabe et effektivt miljø for terapi. 

Fremtidige studier skal undersøge dybere i forholdet mellem unge og heste, herunder også hestenes oplevelser, og den videre udvikling af en mulig tilknytning mellem heste og mennesker, og dens betydning for, at nå det forventede resultat i terapien.

Dette ville kræve, at forskningsdeltagere udviklede et forhold til heste i længere perioder, understreger forskerne.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen