Hesselhøj Donkey Boy skal klones

31-10-2023 11:43

Trine Askjær-Jørgensen

Avl

En af de højest dekorerede dansk varmblodshingste og vinderen af titlen som Årets hingst i 2023, Hesselhøj Donkey Boy, der har utallige succesfulde afkom i dressursporten, får nu måske tre kopier af sig selv. Hingstens ejer, Kristin Andresen, vil nemlig klone ham

Nyheden fortsætter efter annoncen

Går alt efter planen får Kristin G. Andresen og datteren Alexandra Andresen tre kloner af avlshingsten Hesselhøj Donkey Boy e. Era Dancing Hit/ Milan (opdr. Dorthe og Hans Jørgen Hoeck) hjem til Norge i 2025.

I det nye år vil Kristin og hendes datter nemlig tage kloningsteknologien i brug, og det er ingen ringere end deres avlshingst til en værdi af over 25 mio. kr., de planlægger at klone.

– Det er vældig, vældig spændende. Der er nu flere kloner, som går i sporten, siger Andresen til Hest.no og tilføjer, at kloning bliver mere og mere populært i USA og Asien. I Norge er det til gengæld ikke tilladt at klone dyr, bortset fra visse undtagelser for forsøgsdyr.

Selvom det måske lyder som noget fra en Sci-Fi-film, så bliver kloning en større og større realitet. FEI tillader da også klonede heste at deltage i sporten, og klonede heste vil kunne bruges i avl, da flere europæiske stambøger tillader registrering af klonede heste.

Kloningen kommer til at foregå hos firmaet Viagen i Texas, USA, og det koster omkring en million kroner for de tre befrugtede klonæg. Surrogathopper vil bære føllene til termin. Firmaet har omkring 200 tilgængelige hopper, og nogen af deres kvaliteter vil også påvirke de klonede føl.

Copyright Ridehesten.com
Her ses Kristin og Alexandra Andresen med maleriet af Donkey Boy efter hans udnævnelse til Årets Hingst i Dansk Varmblod 2023. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Hjemme hos Kristin i Norge
Det er omkring et år siden, det blev kendt, at der var opstået en konflikt mellem Andresen og hollandske købere som følge af, at Hesselhøj Donkey Boy blev skadet under sit ophold hos Helgstrand Dressage. Sagen endte med, at der blev indgået forlig, og i marts var hingsten tilbage hos Andresen på hingstestationen Katrinelund i Danmark. Han gik derefter uden at halte, men det ene ledbånd var delvist revet over.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hingsten er nu på hjemme hos Kristin Andresen på Evje Herregård i Norge om vinteren og på Katrinelund Hingstestation i avlssæsonen. Han indtjener et par millioner kroner om året i bedækninger.

– Her er du sikret en hest med topresultater i sport og i avl. Der er mange penge at hente, hvis man formår at holde dem sunde og uddanne dem korrekt, siger Andresen.

Kloning i avlen deler vandene
Klonhestene bliver fragtet hjem til Norge, når de er gamle nok til at flyve. Andresen mener, at det kan bringe avlen fremad, men det er ikke alle avlsforbund, der er enige. Det varierer, hvordan de forskellige avlsforbund forholder sig til kloning, og hvilke man vil kunne registrere klonede heste hos.

Andresen fik ideen fra dansk-amerikanske Charlotte Jorst, der har klonet to af sine topheste, dansk varmblodshesten Zhaplin Langholt e. Zonik/ Stedinger (Ole Magnus Jensen og Bente Graasbøll) og KWPN-vallakken Nintendo e. Negro/ Monaco, samme sted, hvilket vi også har skrevet om adskillige gange her på Ridehesten.

– Jeg er utrolig glad for mine fem kloner. De er alle fantastiske, og jeg glæder mig til at kunne ride på dem om nogle år. Sammenlignet med mine tidligere føl er disse så nemme at håndtere. Jeg ser dem som føl med gamle sjæle, fortalte Jorst til Hippson sidste år.

I magasinet Ridehesten februar 2023 kan du i en spændende artikel læse mere om kloning af heste.

Fakta
Om Hesselhøj Donkey Boy

Hesselhøj Donkey Boy er en af de højest dekorerede dansk varmblodshingste og er netop i år udnævnt som Årets hingst i Dansk Varmblod.

Hingstens egenpræstationer er næsten utallige og starter, da han som 3-årig blev præmiehingst og senere på året materialprøvevinder for det følgende år at modtage Aage Ravns vandrepokal, opdrættermedalje i guld og fløjpladsen.

Sidenhen har han som den eneste i historien vundet Pavo og DRF's championatsfinale fire år i træk og har tilmed været placeret i toppen af UVM-finalen alle tre år med en bronzemedalje som 5-års og sølv som 7-års.

Allerede som 8-årig blev han elitehingst, og som 10-årig debuterede han i Grand Prix-dressur med 75% til landsstævne, inden en alvorlig skade forhindrede en videre sportskarriere.

Donkey Boys egenpræstationer står ikke alene, for mange af hans afkom er godt på vej i sporten, hvor de ældste er syv år.

Fold up
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner