Anja Hegstrup
På trods af mandag er uofficiel fridag blandt hestefolket i Wellington i Florida, fandt omkring 1000 trænere, ryttere og interesserede i dag vej til Helgstrand Dressage.
De smukke faciliteter var rammen om en inspirerende dobbeltclinic med ingen ringere end Isabell Werth og Ludger Beerbaum som gæster.
De to er absolutte ikoner inden for dressur og springning og blandt de mest succesrige og anerkendte ryttere i verden. Begge har tilsammen høstet 18 medaljer ved OL, hvor Isabell står for de 12, heraf 7 i guld.
Dørene åbnedes kl. 10 og publikum havde således mulighed for at få en forfriskning og se sig omkring inden det gik løs kl. 11.
Andreas taler for åbenhed i sporten
Andreas bød velkommen og fortalte, hvorfor de i år havde valgt at holde en clinic i stedet for det vanlige åbent hus.
– Det er vigtigt for os i den kaotiske tid, vi jo er i, at være åbne om hvordan, vi træner hestene. Ikke kun os, men også hvordan nogle af verdens bedste ryttere gør.
Han understregede, at Helgstrand Dressage i Wellington altid er åbent for folk, der har lyst til at komme forbi og overvære den daglige træning.
Andreas rettede en stor tak til Isabell for at tage sig tid til at komme til Wellington med ordene:
– I lørdags red hun kür til over 86% ved CDI-W Amsterdam. I dag står hun her, og i aften flyver hun allerede tilbage igen. Og med de ord sluttede han sin velkomst.
Prioritering af grundridningen
En lille håndfuld heste i alderen 6-11 år deltog i clinic'en, og selvom de selvfølgelig var på forskellige stadier i deres uddannelse, blev der hos alle lagt stor vægt på grundridningen.
Intet quick-fix her, men derimod et indblik i hvor vigtigt det er at skynde sig langsomt og have de basale ting på plads.
– Vi tager ikke rigtig vores unge heste med til championater og lignende. I stedet for store gangarter og masser af øgninger fokuserer vi på næste step, nemlig lilletur og Grand Prix, udtalte Isabell.
Noget der jo i tiden er en del fokus på herhjemme, hvor det jo ivrigt diskuteres om unghesteklasser er fordrende for hestene eller ej.
– Masser af overgange, rolig, lav hånd, indvendige ben til udvendige tøjle.
Sådan lød det gentagne gange til alle rytterne i clinic'en, og det vakte desuden stor morskab hos publikum, da Isabell måtte minde flere af rytterne om at fokusere på hesten i stedet for at se sig i spejlet.
"Det gælder om at finde nøglen"
En stor vallak e. Franklin/Desperado var lige ankommet to dage tidligere og var i starten meget tændt og utryg ved omgivelserne.
Isabell fik rytteren til at ride på en cirkel, som hun gradvis blev bedt om at gøre større. Stille og roligt begyndte hesten at slappe af og sænke halsen, og efter 20 minutter var det en meget anderledes og afspændt hest, vi så, som faktisk fik selvtilliden så meget i orden, at den kunne vise dens potentiale.
Isabell bad bl.a. om tempovekslinger for at få hesten engageret og fokuseret på arbejdet.
– I dag kunne vi desværre ikke vise jer øvelser, men kun fokusere på grundridningen og afspænding af hesten. Det gælder om at finde nøglen til, hvordan man får den enkelte hest til at slappe af, da alle er forskellige, lød det fra Isabell.
Isabell pointerede samtidig, at det selvfølgelig er vigtigt med tænding hos en potentiel Grand Prix-hest og kom således med et ganske rammende udtryk:
– If you like fire, you have to like dust and smoke.
Alexander på banen med Eye Catcher
Alexander Yde Helgstrand kom med en meget veloplagt Eye Catcher e. Vivaldi/Partout, som er hans nye partner i U25.
Isabell fokuserede bl.a. på at forbedre piaffen gennem en dynamisk passage, og forbedringen var ret imponerende.
– As much as necessary, as little as possible, forklarede hun.
Med andre ord: gør så meget som der er nødvendigt, men uden at gøre for meget.
Højdepunktet og showstopperen var Isabell selv, som red en 11-års tæt på Grand Prix-niveau.
Hun fortalte, hun havde siddet på den kun 10 minutter om morgenen, så at se hvor legende let, hun ledte den igennem alle Grand Prix øvelser, var næsten magisk.
Hele tiden havde hun den præcis i den form og ramme, hun ønskede, og det for små hjælpere. Piaffe og passage var super elektrisk, og publikum fik virkelig at se, hvorfor hun er dressurens ukronede dronning.
Forbedringer i fremtiden
Hun sluttede sin clinic af med at stille det store spørgsmål:
– Hvad kan vi gøre for at forbedre vores sport?
Hun besvarede selv sit spørgsmål:
– Vi jo alle prøver at få det bedste ud af hestene, selvom de ikke alle kan være topheste. Alle laver fejl, og vi kan ikke dømme ud fra billeder, vi ser på de sociale medier.
– Jeg har pt. syv heste i træning for Helgstrand Dressage, og jeg kan kun sige at de alle er positive og fantastiske heste at arbejde med. Jeg siger ikke dette pga. den nuværende situation, men fordi det er sandheden, og vi alle har et ansvar for at bevare sporten.
Med disse ord blev det tid til en kort frokostpause, hvor Helgstrand Dressage bød på lækre grillede burgere, hotdogs og meget andet.
Ludger fremhæver også grundridningen
Ludger Beerbaum sluttede dagen af med en mini-clinic med to springheste.
Det var næsten som at høre Isabell, da han også forklarede vigtigheden af den korrekte grundridning. Samtidig pointerede han også, at man ikke skal forcere noget ved at springe højere, end hvad der er alderssvarende for hesten.
Selvom Isabells brag af en clinic var svær at matche, formåede Ludger alligevel at få sit budskab frem, og der herskede en dejlig ro på banen, hvilket smittede af på hestene, der præsenterede sig til UG.
For alle os der var til stede i går, herskede der ingen tvivl om, at der stadig er håb forude for sporten, og vi gik alle hjem med følelsen af at vi er godt på vej i den helt rigtige retning.