Har min hest det for varmt eller for koldt?

06-01-2022 19:00

Trine Askjær-Jørgensen

Den ene dag er der 9 grader, og næste morgen er der kun 0. Det omskiftelige, danske vintervejr gør det utroligt svært at navigere i junglen af dækkener, og hvor meget "tøj" hesten har brug for. Vi prøver her at hjælpe dig med at finde hoved og hale i det

Copyright Ridehesten.com
At lægge dækken på hesten er faktisk et ret stort ansvar: Du skal sikre dig, at dækkenet passer ordentligt, holde øje med hestens kropsform og vejret og tilpasse dækkenet i varme/tykkelse efter behov. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Af eller på? Varmt eller koldt? Tyndt eller tykt? Det kan virkelig være svært at navigere i, hvor varmt et dækken hesten har brug for i disse tider. Den ene uge fryser det minus 10 grader, og den næste uge er der plus 10. Det danske vintervejr kan være utrolig omskifteligt, og det må det siges at have været de sidste par uger.

I virkeligheden er det jo meget simpelt: Hvis hesten fryser, skal den have et varmere dækken på – og når det er varmt nok, har den slet ikke brug for dækken. Det er da heller ikke sikkert, at den har det, hvis den f.eks. ikke er klippet, eller hvis du ikke rider den så meget, at den kommer til at svede og kan være så lang tid om at tørre, at den kan blive syg.

Men hvordan ved du, om hesten fryser eller har det for varmt, og hvad for et dækken, den har brug for? To eksperter kommer på The Horse med gode svar og løsninger til spørgsmålene.

Har hesten egentlig brug for dækken?

Formentlig ikke. Hestens krop er udstyret til at klare selv de strideste temperaturer. – Pelsskifte er ligeså afhængigt af lys, som det er af temperaturer. Heste sætter således bare mere pels, når det begynder at blive koldere og mørkere, forklarer Bob Coleman, der er Ph.d. og associate professor ved University of Kentuckys afdeling for dyrevidenskab i Lexington, USA.

– Hvis hesten begynder at ryste, kan det være du skal overveje at give den dækken på, men det sker typisk kun, hvis den er kold og våd, tilføjer Karen Waite, der er Ph.d. og specialist ved Michigan State Universitys afdeling for dyrevidenskab i East Lansing, USA.

Copyright Ridehesten.com
Som udgangspunkt har heste ikke brug for dækken. De sætter bare pels, når det bliver koldere. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Hvad hvis hesten er klippet?

Hvis du rider hesten så tilpas meget henover vinteren, at du er nødt til at klippe den, så er du også nødt til at udstyre den med noget beskyttelse mod elementerne: et dækken. Her råder eksperterne til, at du lægger et let- eller mellemtykt dækken på hesten, når temperaturerne begynder at nærme sig 5 grader, og et tykt dækken, når temperaturen kommer under frysepunktet.

Let, mellem eller tykt dækken?

Her har du forklaringen på, hvorfor vores heste ofte har garderober, der nærmest føles ligeså store som vores egen. Producenterne laver selvfølgelig massevis af forskellige dækkener, eftersom alle hestes behov er forskellige, og vejret kan variere rigtig meget.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Normalt vil det hænge sådan sammen, at jo tykkere/tungere fyldet i dækkenet er, jo varmere er dækkenet også, forklarer Karen Waite og fortsætter: – Men at finde ud af hvilket dækken, du skal vælge til din hest, kommer an på dens pels, form, omgivelser og management.

Heldigvis giver dækkenproducenterne ofte retningslinjer i forhold til hvilke dækkener, du skal bruge, under hvilke omstændigheder.

Copyright Ridehesten.com
Er hesten helt eller delvist klippet på kroppen, kan den har brug for dækken. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Hvordan ved jeg, om hesten har det for varmt under dækkenet?

Begynder hesten af svede under sit dækken, er det klart, at den har det for varmt. Desværre er det dog ikke altid så ligetil, så der skal du kigge efter de små tegn.

– På kolde dage vil hestene for eksempel søge hen imod sollyset. Denne strategi for at få varmen er effektiv – og nok til, at du ville kunne se damp komme ud af eller op fra det forreste af dækkenet eller omkring hestens manke. I det tilfælde har hesten det for varmt, siger Coleman og fortsætter: – Og det er ikke nødvendigvis kun den ekstra varme, der er et problem, men fugten. Så snart solen går ned, bliver hesten våd og derefter kold og begynder at ryste.

At lægge dækken på hesten er et stort ansvar

Det er faktisk et ret stort ansvar at lægge dækken på hesten. Du kan ikke bare lægge det på og så lade den gå, siger Waite og fortsætter: – Du er nødt til at sikre, at dækkenerne ikke bliver våde, skifte dem, når de gør, og tjekke dem på daglig basis. 

Coleman tilføjer: – Bare fordi dækkenet er på, betyder det ikke, at du ikke behøver at tage det af og se på, hvordan hesten ser ud hver dag.

Så sørg for, at din hests dækken passer, hold øje med dens kropsform hver dag og ikke mindst vejret, og giv hesten tyndere eller varmere dækken på eller tag det helt af alt efter behov.

/TheHorse

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner