Har heste huller i tænderne?

21-05-2019 10:47

De fleste heste har en grad af karies, men hvordan ser forsikringen på huller i tænderne og andre tandlidelser?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Studier har vist, at op til 100 procent af heste har en grad af karies, når de er fyldt 12 år. Det er oftest overmundens kindtænder, der er påvirket. Karies gør først ondt, når det er så dybt, at det trænger ned mod tandens rod. Karies er et problem, fordi det svækker tanden, hvilket ofte er årsagen til, at kindtænder flækker. Derudover kan dyb karies også medføre betændelse omkring tandroden, som kan give tandbylder og blive mere kompliceret med opbrud til bihulen (bihulebetændelse).

I mange år blev de små ulvetænder tillagt meget skyld, når heste havde mundhuleproblemer. Det anses dog i dag som en ren kosmetisk operation, hvis man fjerner dem uden grund, så det må man naturligvis ikke. Ikke alle heste får ulvetænder, og normalt sidder de lige foran kindtænderne. Hvis de er skjult under mundslimhinden eller er vinklet forkert, kan de komme til at genere hesten under ridning. Hvis det er tilfældet, eller der f.eks. er tegn på rødme omkring, vil dyrlægen ofte anbefale af få ulvetænderne fjernet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvordan opstår tandproblemerne?
Afhængigt af, hvordan hestens tandsæt er udformet, har den større eller mindre tendens til tandspidser, krog og mellemrum. Derudover betyder foderindtaget meget for, hvordan hesten slider sine tænder. Jo mere naturligt fodringsmønster (adgang til grovfoder døgnet rundt), jo bedre naturligt slid af tænderne. Derudover har hestens alder også stor betydning. Ungheste skal skifte mange tænder, og får derfor hurtigt skarpe spidser og tendens til bølge-/trappebid, som med fordel kan reguleres tidligt, så det ikke når at udvikle sig. Efterhånden som hestene bliver ældre, ændrer tændernes vinkel sig. Tandsættet er på den måde dynamisk hele livet, og der kan derfor opstå ubalancer pga. tandsættets stilling senere i livet, som ikke var til stede tidligere. Meget gamle heste vil også efterhånden tabe nogle tænder, hvilket vil medføre, at de modstående tænder kan vokse uden at blive slidt. Det giver selvsagt store ubalancer, som må korrigeres hyppigt.

Desto ældre hesten bliver, jo mere har den også risiko for at udvikle karies. Karies opstår, når bakterier omdanner sukker til syre, der nedbryder tanden. Wrap med lavt pH eller sukkerholdige godbidder/kraftfoder kan være med til at forværre karies.

I maj-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2017 sætter fokus på tandlidelser, og hvad de betyder for køb, salg og forsikring af hesten.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen