Annika Knudsen Lorentsen
Frida Bjerg Pedersen beretter om en chorkerende oplevelse hun havde, da hun for 14 dage siden var til stævne hos Sportsrideklubben for Klarup og Omegn.
– Der skete det værst tænkelige, min hest faldt om under mig. Wierze faldt om med et hjertetilfælde, men vågnede på mirakuløs vis op igen, indleder hun.
Midt under ekvipagens anden klasse ved stævnet, mister Frida fremaddriften og prøver at drive Wierze frem, men der sker intet og så falder han om på højre side.
– Intet hjalp, og han væltede flat ned på siden, giver et opgivende vrinsk og forsvinder så for øjnene af os. Vi havde ingen kontakt til ham, og alle er lidt i panik. Vi får spændt udstyret op og får det af, og da han har været bevidstløs i ca. 5 minutter siger jeg, at vi skal have fat i en dyrlæge der kan aflive ham.
En dame ved stævnet kontakter dyrlægen, men mens hun er i gang med at snakke med dyrlægen, sker noget uventet.
– Pludselig får vi kontakt til ham, og vi får ham skubbet op at stå. Lidt efter ryster han sig og jeg kan trække ham ud af banen. Han kommer hurtigt tilbage til sit normale jeg, og efter at have trukket med ham i 45 minutter hvor han har været tilpas, vælger vi at køre ham hjem.
Det næste halve år skal den måle hans hjerterytme, og hvis der ikke er nogen udslag, kan han starte som ridehest igen og vil være i samme risikozone som alle andre heste [Frida Bjerg Pedersen]
Alverdens undersøgelser sættes i værk
Selvom Wierze igen var vågen og i normal tilstand, så var der jo med stor sandsynlighed noget galt, og derfor får Frida og hendes familie sat en masse undersøgelser i gang.
– Dagen efter kommer Højgård og de finder en mislyd på hjertet, så vi bliver enige med dyrlægerne om, at han skal undersøges nærmere. Vi finder frem til to specialister, Charlotte og Rikke har Københavns Universitetshospital for store husdyr. Da vi kommer til Charlotte, laver hun en ultralydsscanning af hjertet, som viser, at han har et utæt hjerteklap i højre del af hjertet, forklarer Frida og fortsætter:
– Derfor skulle han undersøges yderligere. Han fik en EKG måling, hvor de først målte i hvile, derefter i bevægelse og til sidst i hvile igen.
Ved EKG-målingen var der ingen tegn på misrytme i hjertet, så testen blev lavet igen dagen efter med mere pres på. Igen uden fejl. Derefter fik han en EKG på i 48 timer under forskellige stressniveauer, og igen kunne man ikke finde en fejl, forklarer Frida, som i samråd med dyrlægen besluttede at indoperere en lille chip, som kan måle hans hjerterytme.
– Det næste halve år skal den måle hans hjerterytme, og hvis der ikke er nogen udslag, kan han starte som ridehest igen og vil være i samme risikozone som alle andre heste.
– Hvis der kommer udslag, er det for farligt for at være ridehest, og så skal han desværre aflives. Jeg ville ønske, at han kunne gå som hyggehest, hvis det bliver scenariet, men han har alt for meget energi og trives bedst med at blive brugt hver dag.
Chippen vil sidde i Wierze resten af hans liv, så man også kan holde øje med ham, hvis han igen bliver ridehest.
– Vi kan dermed altid holde øje og sørge for, at han har det godt, som er det absolut vigtigste. Det har været en hård og skræmmende oplevelse, men jeg var heldig, at jeg indtil videre slap med chokket.
Nedenfor kan I se videoen fra stævnet, hvor Wierze falder om. Vi gør opmærksom på, at videoen kan virke voldsom og være ubehagelig. Vi har tilladelse til deling fra Frida selv.