Frederiksborghingst bestod materialprøve

26-09-2023 16:41

Charlotte Kusk Berwald

Lørdag den 16 september blev der afholdt fælles 1-dags materialprøve for heste og ponyer af forskellige racer hos Randers Sportsrideklub. Her gik en frederiksborghingst igennem nåleøjet

Copyright Ridehesten.com
Ditte Alcot og Juvel Vejvad. Foto: privat

Hingsten, Juvel Vejvad e. Lightning Lynghus/ Sarpo Vejleby  (opdr. Kristian Thusgaard), blev fremstillet af Ditte Algot. Ditte er primært dressurrytter, men har også været i skarp træning i springning frem mod materialprøven. Materialprøven var en fælles materialprøve for flere forskellige racer, så der deltog både ponyer og heste. Det var op til de enkelte avlsforbund at sætte rammerne for hvad de ønskede at se og derfor varierede prøverne alt efter hvilken race, der skulle bedømmes.

Juvel Vejvad blev både bedømt i gangarter under egen rytter og fremmedrytter. Derefter blev han løssprunget, efterfulgt af spring med egen rytter. Banen bestod af fire spring og kunne sættes op alt efter hestens kapacitet. De unge heste springer oftest en bane på en meter. Til slut skulle Juvel gå en udholdenhedsprøve. Med hele 836 points var Juvel langt over kravet på 650 points for at bestå.

Frederiksborghingsten er verdens ældste stamborgførte hesterace og selvom den efterhånden er ved at være sjælden, er den absolut bevaringsværdig. I 2022 blev der født 22 føl på verdensplan, og det er derfor gode nyheder for racen, at der snart er endnu en avlshingst, der kan deltage i arbejdet med at forhindre racen i at forsvinde. Juvel Vejvad mangler nu kun en eksteriørkåring for at opnå endelig avlsgodkendelse.

Du kan læse mere om racen her.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen