Fra vanrøgt til Falsterbo horseshow!

02-07-2014 12:58

I 2012 fandt Lykke Harms Toxen-Worm en vanrøgtet 3-års vallak, købte den til tæt på slagtepris og trods vanrøgt, en kronisk nyre sygdom og ikke mindst mistillid til mennesker, er selvsamme vallak nu udtaget til scandinavian open 

Carmiro e. Carmargue/Lucky Light er udtaget til Scandinavian Open ved Falsterbo Horseshow i springning for 5-års heste. Men vejen hertil har ikke været uden problemer for hverken ham eller hans ejer Lykke Harms Toxen-Worm, der her fortæller hele historien.

En dejlig dag i maj 2012 stod jeg op kl. 4, en veninde og jeg skulle til Jylland og hente hendes nye hest.

Vi pakkede hurtigt bilen og afsted det gik. Jeg havde længe haft kig på en dejlig vallak, der stod til salg lige i nærheden, og da vi var lidt forud for tid, besluttede vi at køre indenom og se den. Jeg var som sådan ikke på udkig efter flere heste, men jeg måtte bare se denne 3-års.

Vi hilste hurtigt på avler og ejer af hesten, en sød kvinde, der hurtigt viste hos ud på folden, hvor hesten stod.

Det syn der mødte os var skræmmende, foran os stod det tyndeste dyr med overbid af dimensioner, så hestetandlægen ville få mareridt, højre bagben smurt ind i gamle ar og et gigantisk overben, ødelagte hove og det værste, hans øjne var helt slukkede.

Jeg vendte resolut om og fik smidt en bemærkning til ejeren om, at den hest skulle jeg i hvert fald ikke købe. På vej ned mod bilen stopper min veninde og jeg op, ser hinanden i øjnene, og vi er helt enige begge to, den skal IKKE blive her.

Vi får snakket sælger ned i en pris tæt på, hvad slagtehuset giver og fik trukket hesten op i traileren.

Nå, afsted mod det der egentlig var formålet med turen, Mias hest. Hun prøvede den hurtigt, og den var som forudset lige hende. Handelen blev hurtigt lavet eftersom hesten allerede havde gennemgået klinisk undersøgelse. 

Nu havde vi to heste i traileren og godt otte timers køretur hjem. Det var en af årets første sommerdage og solen bagte, gentagne gange stoppede vi og tilbød hestene vand.

Jeg holdt øje med Carmiro i trailerens kamera og tænkte flere gange tanken, at han ikke klarede turen hjem. Han hang ind over forbommen, og hans hoved lå bare ned på gulvet.

Kl. 23 nåede vi endelig til Dragør, jeg hentede min mand, som hjalp os med at få Carmiro ud. Hans ben rystede, og han var svag og dehydreret. Jeg fik hurtigt min dyrlæge Carsten Thomsen fra KU Life på telefonen, som rådede os det bedste han kunne, små vandportioner, små foderportioner, hø og så en masse håb fra oven, så skulle han nok klare det.

Få dage efter kom lyset tilbage i hans øjne, han begyndte at komme lidt på fold og langsomt kunne man se, han vendte tilbage til livet.

Tiden gik og når man er 3 år, bliver man tilredet, så det tog vi fat på, så snart kiloene kom på kroppen. Han var sød og ikke så meget som et buk fik jeg. Sommeren gik og han blev langsomt en hest igen.

Januar 2013 tog jeg ham med til springtræning i Karlslunde hos Michael Ladegaard. Jeg har trænet hos Michael i mange år, og han blev med det samme vild med Carmiro. Hans første springtimer gik som en leg, han havde hele pakken; forsigtighed, overblik, teknik, mod, ja, her fandt han ud af, at det der med farvede pinde, det er sjovt!

Vi fik redet nogle stævner og målet var 4-års championatet.

Sommeren kom og kort før 4-års championatet skete det, der ikke må ske, Carmiro blev syg. Hans urin var fuld af blod, og han havde høj feber. Han blev hurtigt indlagt og alverdens prøver blev gennemført. Afgørelsen var, at Carmiro lider af en kronisk nyretilstand, som gør, at der er visse ting, han ikke kan tåle. Stofferne ophober sig i nyrerne og kan ikke udskilles gennem urinen, og derfor bliver han meget syg.

Bl.a. smerte- og feberdæmpende medikamenter er direkte livsfarlige for ham. Dyrlægerne trak på skuldrene og mente, jeg skulle være glad for ham, så længe han var her.

10 dage efter kom han hjem, og hans prøver var stabile igen.

Men Carmiro havde altså ikke tænkt sig at stå stille. Vi skulle skridte nogle dage, men han startede med at smide mig af to dage i træk, mens han storgrinede og var i fuld hopla. Dyrlægen sagde rid! Så det gjorde vi.

4-års championatet på Capacity var tre dage efter!  Jeg har aldrig været så nervøs og til trods for, at jeg formåede at nedlægge stort set alt på banen i opvarmningsklassen, så red vi en super nulrunde i selve championatet. Carmiro viste endnu engang, hvor sej han er.

Lidt ferie var tiltrængt, og derefter trænede vi imod egnethedstesten. Den klarede han med bravur, dog med Pedro Gosk i sadlen.

Vi har ingen tilbagefald haft med hans nyrer, han er på streng diæt, og jeg passer ekstra meget på ham, når det vedrører hans foder.

I januar 2014 debuterede Carmiro og jeg i LA, og så tog alting fart. Pludselig står vi her, på lørdag skal vi afsted, vi er udtaget til at deltage i Folksam Scandinavian Open 5-års championat i Falsterbo.

Det er det man går og håber på - det man drømmer om.

Det der sker så uendeligt sjældent, at en totalt amatør som jeg, uden det store hestebudget, finder en SÅ fantastisk hest, med SÅ meget kapacitet, det rigtige temperament og smuk som bare pokker. Derudover er jeg så heldig, at Carmiro besidder en ekstra kvalitet, han er nemlig en kammerat.

Vores bånd er så stærkt, måske fordi han har været igennem det han har. Han er i sandhed min bedste hesteven og han gør sit bedste for at gøre mig glad hver dag.

Jeg er bare så glad for, at vi den dag i maj 2012 ikke kørte uden ham!

 

Læs også

Planlægningen af Falsterbo er i fuld gang

08-04-2021 13:13, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste år måtte Falsterbo Horse Show aflyse det store stævne og derved og udskyde 100-års jubilæet, men nu meddeler arrangøren at planlægningen til dette års stævne, er i fuld gang

Falsterbo Horse Show kritiserer regeringen

06-12-2020 08:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Det store internationale stævne Falsterbo Horse Show er nu ude med skarp kritik af det svenske kulturministerium. De kræver en konkret handlingsplan og nye løsninger på, hvordan de kan afvikle internationale ridestævner i 2021 

Rolf-Göran Bengtsson svensk mester

18-08-2020 09:36, af Britt Carlsen

Det internationale stævne Falsterbo Horse Show er aflyst i år på grund af coronapandemien, men den smukke stævneplads var i weekenden vært for det svenske mesterskab i springning

Stamina slår til i Sverige

07-07-2010 07:48, af Thomas Bach Jensen
Ved det internationale stævne i Falsterbo, Sverige, afvikles der i disse dage de indledende runder af Scandinavian Open for ungheste. Tolv 5-års dressurfinalister er videre til søndag med stor dansk dominans

8 danske ungheste inviteret til Falsterbo

01-06-2015 09:19, af Thomas Bach Jensen

Weekendens kvalifikationer i DRF's championater for ungheste i dressur fortsatte søndag i Midtsjællands Rideklub og i Sportsrideklubben. Ved disse stævner var der samtidig kvalifikation til Scandinavian Open i Falsterbo

Auktion: 12 heste solgt for 200.000 kr. eller mere

24-09-2016 09:08, af Jesper Elbæk

Fredag aften dannede York Stutteri ved Hørsholm ramme om galopsportens helt store åringsauktion, Scandinavian Open Yearling Sale, hvor hele 12 heste blev solgt for 200.000 kr. eller mere. Der var dog tilbagegang i gennemsnitspriserne på 18,7%.

Bedste avlshingst præmieres i Falsterbo

14-07-2009 10:34, af Britt Carlsen
Uden gode forældre - intet godt afkom, det udsagn er årsagen til, at den bedste avlshingst i championatsklasserne "Scandinavian Open" nu præmieres - og her i nyheden kan man finde et link til en 24-siders specialavis om stævnet i Falsterbo

De skal springe i Falsterbo

30-06-2014 11:54, af Tina Ravn

Ved Falsterbo Horse Show vil dansk sport og avls ære blive forsvaret af en lang række equipager 

Springhestene udpeget til Falsterbo

15-06-2016 13:28, af Britt Carlsen

Også springhestene, der skal deltage i det propulære championat for 5-, 6- og 7-års heste, Scandinavian Open ved Falsterbo Horse Show er nu udtaget

Schou var et mulehår fra sejren

09-07-2011 14:34, af Britt Carlsen
Falsterbo Horse Show | Finalen i 6-års klassen i Scandinavian Open blev præcist så vanskelig som ventet, og det lykkedes kun for to ekvipager at gå fejlfrit - den ene var Christian Schou som havde sejren i sin hule hånd, indtil han vendte mod sidste forhindring

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Efter 6 års tvist: Retfærdigheden har sejret

02-05-2021 15:39, af Thomas Bach Jensen

Den norske hesteejer Kristin G. Andresen har endelig vundet retssagen om KWPN-fløjhingsten Handsome O, som hun købte på auktion til sin datter Alexandra Andresen for over 6 år siden, og som viste sig at have hanetrit. Den hollandske sælger Jan Brouwer er dømt til at tage hesten retur og refundere køber alle udgifter med renter

Farrell-hoppeføl med to nye mælkemødre

01-05-2021 17:44, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Stutteri Sartor er foråret for Karina Sartor Westergaard bedre end juleaften, for der ankommer føllene. Det har i år haft en noget anderledes start med en del dramatik omkring at få hopper og føl til at knytte bånd

Drægtig hoppe solgt på 24 timer på Ridehesten

01-05-2021 10:02, af Thomas Bach Jensen

Sidste lørdag aften satte hobbyavler Lone Westergaard Wollesen en drægtig hoppe efter Clarimo til salg på Ridehesten.com. Søndag morgen havde hun hoppens nye ejer i telefonen

Mareridtet er ikke ovre for Stutteri Svalegaard

30-04-2021 13:10, af Kristine Ulsø Olsen

Stutteri Svalegaard blev i slutningen af marts ramt af den forfærdelige herpesvirus 1, som kostede flere af deres heste livet og fik to avlshopper til at abortere. I små 14 dage gik det ellers fremad, men i sidste uge stod en vallak igen med feber

Lazantas føl skal have ny mor

04-05-2021 12:12, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har måttet lade deres eneste avlshoppe aflive efter en hårdomgang med børdrejning, foling før termin, tilbageholdt efterbyrd og til sidst hård forfangenhed. Nu forsøger de at give det overlevende hoppeføl en ny mor

26-årige Kermo’s White Talisman er død

04-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblodshingsten Kermo’s White Talisman, der er kendt i flere lande for sin store personlighed og sit smukke ydre, er død i en alder af 26 år i sit hjem i Schweiz

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Molslaboratoriet har mærket modvind

04-05-2021 20:02, af Thomas Bach Jensen

Den sidste uges tid har Molslaboratoriet mærket modvind fra hesteelskere og andre danskere med respekt for dyr, for mange privatpersoner har rettet stærkt kritik mod Molslaboratoriet i en særlig sag med en højdrægtig hoppe, der var stærkt generet af  et GPS-halsbånd

Nogle heste kravler bare ind under huden

05-05-2021 18:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Camilla Rask på 16 år driver sammen med søster Julie Rask og resten af familien en mindre salgsstald ved Silkeborg. Især shetlændere er en stor del af stalden, men stalden har et bredt udvalg af både heste og ponyer. Selvom hun godt ved, at hestene skal sælges igen. Så knytter man alligevel et helt særligt bånd til hver enkelt hest

Forrygende dansk indsats i Prag (video)

02-05-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen

De danske springryttere har leveret flotte resultater ved det internationale springstævne i Prag i denne uge, hvor Adam Sparlund Olesen og Rikke Haastrup netop har opnået placering i en 160 cm klasse