Tonya Bille Nielsen
I år var første gang med CEI*-stævne, og officials var bagefter enige om at rose arrangementet og afviklingen af stævnet i høje toner. Denne ros bakkede både deltagere og frivillige op om.
- Det er fantastisk, lød det fra Patricia Hass Pilborg, da hun stod stille et øjeblik for at gøre status over dagen. - Jeg har fået gode tilbagemeldinger på ruten, og alle er glade. Det er også dejligt at se, at der er blevet redet med gode hastigheder derude.
Vinder af CEI* blev Brita Christensen på Triple A Mariella med en gennemsnitshastighed på 17,43 km/t over de 80 km. Hun løb også med præmien for Best Condition, som gives til den hest, der er mest frisk efter ridtet. Alt i alt en imponerende indsats.
Brita Christensen har redet distance i 9-10 år og deltager altid i Feldborg Ridtet. Det er den frie natur og fællesskabet med de andre i distancesporten, der har tiltrukket hende. - Det er fantastiske mennesker, og det er en sport, jeg kan udøve sammen med min familie. Mine hjælpere er min famile, fortæller hun.
Der var ryttere fra Danmark, Sverige, Norge og Holland i den internationale klasse.
Udover CEI* var der MA, LA, LB og to LC-klasser. Ridtet blev afholdt af den relativt nystiftede Vestjysk Sports- og Terrænrideklub, VEST, som også står bag Rom-Ridtet og Isenbjerg Ridtet. - Det er lokale kræfter, der står for selve arrangementerne, men de foregår i VEST-regi, forklarer formand Malene Møller. Klubben blev stiftet i november 2014 og skal endelig optages i Dansk Ride Forbund til repræsentantskabsmødet den 17. april. Der er allerede 107 medlemmer.
- Der er plads til alle i VEST, beskriver Malene Larsen og remser op i flæng alt fra distance over Trec, kørsel, spring, dressur, hyggeture og sågar en mandesyklub. Nogle medlemmer er med for hyggens skyld, mens andre er seriøse konkurrenceryttere. Maja Flarup er medstifter af klubben og understreger, at man ikke tilbyder undervisning, leje af elevheste og lignende som de mere traditionelle klubber, men at man i stedet har mulighed for at bruge penge og kræfter på andre ting. Der arrangeres eksempelvis regelmæssigt hyggeture, og der har været fælles bomtræning vinteren igennem.
Flere ryttere stillede op for VEST til dagens ridt, blandt andet Cecilie Næss Damm på Demand Ox, som havde valgt en rolig LC1 på 15 km, da hesten ikke har været trænet regelmæssigt i vinter. Hun red sin første distancesæson sidste år med fire LB’er og en enkelt LA’er. Hendes første starter var på en traver, og distance valgte hun, da hun er konkurrencemenneske, og det var en sport, hendes hest kunne deltage i på et højere niveau end fx dressur og spring. I oktober sidste år købte hun så en fuldblodsaraber. Distancesporten tiltrækker hende, blandt andet fordi folk er venlige og imødekommende. - Jeg tabte faktisk en stigbøjle i dag på ruten, og en af MA-rytterne stoppede op midt i sit ridt for at høre, om hun kunne hjælpe mig.
Laura Hammer på Speedy FAQ OX indledte sæsonen med en LA på 60 km og nyder udfordringen ved distancesporten, som ikke kun handler om at vinde, men om at ride på hestens præmisser og sørge for, at det hele spiller sammen på dagen. Hun har redet distance i omkring ti år og har valgt at stille op for VEST fremover, da klubben gør en del for distancesporten.
Mange heste på en distancestævneplads er arabere, men også islændere og travere klarer sig glimrende i sporten. I de mindre klasser ses alle hestetyper fra den lille runde pony til den langbenede varmblod. Både børn og voksne kan deltage i sporten og gør det ofte sammen i familien.
/Pressemeddelelse