Astrid Ø. Sørensen
Sportsrideklubben har i denne weekend stået bag at afholde årets NM i military, hvor pony-, junior-, ung- og seniorryttere fra hele Norden har dystet om medaljerne. Det blev et vellykket arrangement, der bød på god ridning og resultater der, set med danske briller, var lige som ønsket.
Det var 15. gang i streg, at Sportsrideklubben stod bag deres årlige militarystævne Copenhagen Eventing, og i år havde de for første gang NM som en del af programmet. Jakob Leth er formand i Sportsrideklubben, der som sagt har været med til at arrangere stævnet. Han er tilfreds ovenpå weekenden og fortæller:
– Vi har haft et fantastisk ridestævne og fået meget ros fra de forskellige officials. Derudover var det selvfølgelig fedt, at danskerne kunne vinde så meget. Vi har fået stor credit fra de udenlandske hold for arrangementet, så det er dejligt.
Suveræne danske seniorer
Seniorernes mesterskaber blev afviklet i en åben CCI3*-S-klasse, hvilket betød, at også ryttere udenfor Norden kunne stille op, men ikke være en del af mesterskabet. I holdkonkurrencen blev det de fire danske ryttere, der tilsammen udgjorde det danske landshold, som i dag kunne stille sig øverst på skamlen efter de tre discpliner. Holdet bestod af Filippa Wagtmann og Follow Me Palija AA, Marie Juul og DV-hoppen Candida e. Cantolar/ Espri (opdr. Aksel Rasmussen), Ulrik G. Jensen og DV-hoppen Poesin e. Carson Ask/ Solos Landtinus (opdr. Kurt Pedersen) og Bianca Walton og DV-vallakken Midt-West Faveur e. Charmeur/ Gribaldi (opdr. Poul Erik Nielsen). Det danske hold lå i går til sølv, men avancerede med tre ud af fire nulrunder i dagens springning til guldmedaljen. Sølvet gik Finland, mens bronzemedaljerne blev hængt om halsen på de norske ryttere.
Resultatet i seniorernes holdmesterskab.
Dansk favorit levede op til forventningerne
I det individuelle seniormesterskab var det den mesterskabserfarne Peter Flarup og vallakken H.Carald Z e. Herald/ Solos Landtinus, der blev nordiske mestre. Den 8-årige vallak er avlet af Peter selv sammen med hans hustru Anne Flarup, og han har selv uddannet den unge hest, med hvem han i øvrigt deltog i UVM i military i 2022 og 2023. Ekvipagen var suveræne hele vejen igennem og lå allerede i førerpositionen efter fredagens dressur, hvor de med 71,5% kun fik 28,5 strafpoint. Det resultat holdt ved hele vejen igennem, for der var ingen fejl hverken i terrænet eller på springbanen. Norske Emilie Lindgren Laumann vandt sølv, mens svenske Matilda Wilhelmsson fik bronze.
– H.Carald er opdrættet på min gamle femstjernede hoppe, der fik et enkelt afkom, efter hun var færdig i sporten. Nu har han så vundet nordisk mesterskab, han er en rigtig god hest til fremtiden. Han springer ikke for at vise sig frem, men han ved, hvor bommene er og er forsigtig, sagde Peter Flarup ovenpå sejren.
Når Peter Flarup, der har redet OL i år, leverer på højt niveau hele weekenden, undrer nogle sig måske over, at han ikke var at finde på det danske landshold – men det er der en ganske særlig grund til, forklarer den danske holdleder i military Kerstin Dallmann, der har sat holdet:
– For det første meldte Peter til for sent til at kunne nå med på holdet, og ikke mindst så ønskede jeg at give nogle andre ryttere en chance på holdet. Peter har redet mange andre mesterskaber, så nu synes jeg, at det var på tide, at garden under ham skulle have lov at ride et mesterskab. Jeg har udvalgt fire ryttere, der er stærke i alle tre discipliner, og derfor leverer et godt samlet resultat – for det når man længst med, fortæller holdlederen og fortsætter: – Det har været helt fantastisk med alle de medaljer til Danmark, og jeg kunne ikke have ønsket, at det var gået bedre.
Resultatet i seniorernes individuelle mesterskab.
Højt niveau hos de unge
Juniorernes og ungrytternes mesterskab blev afviklet sammen i en åben CCI2*-S, hvor det blev det finske landshold, der løb med sejren. Danmark fulgte efter som det næstbedste hold, hvor de fire unge danske ekvipager var Dicte Gjetting og Genetic Twist Magiq, Luna Richter og Tara AH, Annika Andersen og DV-vallakken Apollo Creed e. Bøgegårdens Apollo/ Solos Landtinus (opdr. Pia Gørtz Augustinus) og Mia Rejnholdt Carøe og Holy's Bally. Særligt Luna og Annika havde gode ture på den udfordrende og kuperede militarybane ved Lundegården i Høsterkøb, hvor Luna havde nul fejl, og Annika kun fik 0,4 strafpoint – det var afgørende for den danske sølvmedalje. Sverige vandt bronze.
I det individuelle mesterskab var den bedste danske placering en bronzeplads, og det var førnævnte Annika Andersen og Apollo Creed, der med samlede 39,7 strafpoint red sig ind på podiet. Hun blev kun overgået af svenske Signe Kvarnstrand og finske Mikko Moisala, der vandt hhv. guld og sølv.
Resultatet i holdmesterskabet.
Resultatet i det individuelle mesterskab.
Endnu mere dansk guld
Også hos de mindste var der dansk succes, hvor der blev vundet hele tre danske medaljer i ponyernes mesterskab. Det danske hold bestående af Maja Venø og Rolsteds Viola, Clara Hørby Schow og Hesteklewa Be My Best Smokey samt søskendeparret Rebecca Holm Nielsen og AC-Star Quickie af Engvang og Thilde Holm Nielsen og Karlshøjgaard's Monique, og de var det bedste af de fire hold, hvor der, foruden de svenske (sølv) og norske (bronze) rivaler, som noget særligt var et hold fra Estland med. Det betød, at de danske ponyryttere fik hængt guldmedaljen om halsen. To af de danske piger skulle dog hurtigt på podiet igen, for Clara Hørby Schow vandt individuelt guld, mens Thilde Holm Nielsen tog sølvmedaljen.
Resultatet i holdmesterskabet.
Resultatet i det individuelle mesterskab.
Ridehestens fotograf har været til stede både lørdag og søndag, så billederne fra terrænet og springningen kan snarest ses og købes her på siden.