Merete Haahr
Det kan være frustrerende at våge over hoppen og forudse, hvornår hun skal fole. De fleste hopper er nogenlunde regelmæssige i deres folings mønster fra år til år, og derfor kan hesteejere og avlere med fordel gøre sig bekendt med hoppens mønster. Lav noter i hestens journal om de tegn du observere inden folingen, det kan hjælpe de følgende år med at forudse, hvornår fødslen finder sted. Gennemsnitslængden på hoppens drægtighed er ca. 340 dage, men det kan variere indenfor 20 dage til begge sider. En stor del af hopper foler sent på aftenen, et studie viste at omkring 65,5 % af hopper folede mellem kl. 20. om aftenen og kl. 1 om natten. I det følgende kan du læse om de fem mest almindelige tegn på at hoppen skal fole.
Hoppens yver bliver spændt
Omkring en måned inden folingen, vil hoppens yver blive spændt. Nogle gange er det mere spændt om natten når hun slapper af, og vil løsne sig igen i løbet af dagen, når hoppen bevæger sig mere. Når yveret er spændt hele dagen, så er folingen som regel nært forestående, og du skal holde ekstra godt øje med hende.
Vokspropper på dievorterne
Når yveret vokser og bliver spændt, fyldes dievorterne med mælk. Den øverste del af dievorten er svær at adskille fra resten af yveret. Når folingen er nær, vil dievorten forstørres, og blive skubbet udad, på grund af trykket fra yveret. Hos nogle hopper vil man kunne se vokspropper, formet som små dråber i spidsen af hver dievorte. Det er dråber af colostrum, og det kan forekomme alt fra 12 – 36 timer inden fødslen. Hos nogle hopper kan der dog gå helt op til en uge inden hun føder, og andre viser slet ingen vokspropper, så det er ikke helt så effektiv en metode at forudse fødslen.
Hoppen har mælkeløb
Nogle gange kan der i tillæg til voks i spidsen af dievorterne, også ses mælk der drypper fra yveret. Selvom voks og mælkeløb kan være tegn på snarlig fødsel, kan det også ske at hopper har mælkeløb i flere dage inden folingen. Hopper, der drypper meget mælk inden fødslen, kan risikere at tabe store mængder af den livsnødvendige råmælk, også kaldet colostrum, som indeholder vigtige antistoffer for føllet. Hvis det sker, skal man holde godt øje med hoppen, og eventuelt opsamle og nedfryse colostrum, for efterfølgende at kunne give det til det nyfødte føl.
Hale musklerne og skeden slappes
Omkring 7-19 dage før folingen, vil man kunne se musklerne omkring haleroden slappes. Inden for de sidste 24-48 timer før fødslen kan man se at hoppens skede hæver op og slappes, som forberedelse til at den skal udvide sig mange gange dens normale størrelse, for at føllet kan passere igennem.
Tegn på rastløshed
Mange hopper udviser adfærdsforandringer, når fødslen er nær. I løbet af de sidste få uger af drægtigheden, kan hoppen blive rastløs, og når hun går ind i det første del af folingen, vil hun helst være alene. Måske går hun uroligt rundt i boksen eller på folden, måske vifter hun med halen, kigger sig på siden eller sparker på maven. Disse tegn kan også være tegn på kolik, men hvis hoppen ellers spiser og drikker, og har afføring og urin som normalt, så er det et godt tegn på at folingen er i gang.
Læs også artiklen: Når hoppen skal fole, i magasinet Ridehesten (martsnummer 2016)