Astrid Ø. Sørensen
Der er blevet foretaget mere end 600 tests på tværs af discipliner med den nye næsebåndsmåler, og FEI skriver i et nyhedsbrev, at både ryttere, heste og officials har taget godt imod redskabet.
Derfor er FEI nu klar til at anvende næsebåndsmåleren til internationale stævner i starten af 2025. Anvendelsen af måleren til stævner vil blive udrullet løbende og til udvalgte stævner til en start.
Den næsebåndsmåler, som FEI nu vil bruge, blev ifølge Eurodressage allerede udviklet år tilbage af forskere fra den Internationale Forening for Hesteforskning (the International Society of Equitation Science), men det er først fornyeligt, at FEI har været klar til at teste redskabet og nu altså implementere det som en del af kontrollen på stævnebanerne.
FEI-næsebåndsmåleren fungerer ved, at den indsættes på næseryggen ovenfor næsebåndet, og herefter trækkes under næsebåndet. Hvis næsebåndsmåleren uden problemer glider igennem, er næsebåndet løst nok, men hvis ikke er næsebåndet for stramt, og rytteren sanktionere efter punkt 1044.8 i FEI's veterinære regelsæt.
Fra den 1. januar 2025 vil følgende være gældende ift. stramheden af næsebånd:
Næsebåndet skal være spændt tilstrækkeligt løst ud fra FEI's regulationer. Reglen gælder for alle typer næsebånd og for både det øverste og det nederste næsebånd. Den detaljerede protokol for måling af næsebåndets stramhed findes i den (disciplinspecifikke) protokol for måling af næsebåndet. TD'eren skal uden besvær være i stand til at trække FEI-næsebåndsmåleren under næsebåndet på næseryggen af hesten, ikke på siden.
For stramme næsebånd får følgende konsekvenser:
Før konkurrencen: Ekvipagen må først stille til start, når næsebåndet er justeret, så det er tilstrækkeligt løst.
Under konkurrencen: Kombinationen af hest og atlet udelukkes fra den pågældende konkurrence, og atleten får et gult advarselskort.
FEI-næsebåndsmåleren vil inden længe være mulig at købe, og der vil komme yderligere information på et senere tidspunkt.
Derudover arbejdes der i FEI på at producere disciplinspecifikke regelsæt og uddannelsesmateriale til gavn for FEI's officials samt atleterne.
– En stor tak skal lyde til atleterne, FEI's officials, stævnearrangørerne og de nationale rideforbund mfl., som har deltaget eller bidraget i testfasen af dette projekt, lyder det fra FEI.
Se her i videoen, hvordan den nye næsebåndsmåler fungerer:
Kilde: FEI nyhedsbrev
I Ridehestens netop udgivne novembermagasin kan du i artiklen "2 fingre er en god rettesnor" læse om den nyeste forskning i trensens tilpasning, nærmere bestemt i næsebåndets stramhed og type mv. Hvis du ikke allerede er abbonnent, kan du finde bladet her på hjemmesiden, hvor det også er muligt at købe et enkelt nummer af Ridehesten.