Er du opmærksom på hudeksem?

19-03-2024 13:13

Foråret er på vej, men det våde vejr er ikke helt borte endnu. Det er vigtigt at være opmærksom på hudeksem, der populært kaldes "muk", da dette kan udvikle sig til en kronisk og smertefuld tilstand

Copyright Ridehesten.com
Det har været en af de vådeste vintre længe. Jordbakterier trives i det våde vejr, og det kan føre til hudeksem hos heste. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vådt vejr og mudrede folde hører vinteren til, men i år har der været tale om et særligt vådt år. Ifølge DMI var vinteren 2023-2024 nemlig det næst-vådeste år siden 1874. Det våde vejr skaber gode betingelser for jordbakterierne, og det kan give helbredsmæssige udfordringer for heste, skriver Agria Dyreforsikring.   

Hudeksem, der ofte også kaldes "muk" eller "regn-eksem", kan nemlig blive et særligt stort problem, når vejret er vådt, og foldene er mudrede. Dyrlæge Jon Vedding Nielsen forklarer til Agria, at hudeksem ofte opstår på grund af fugt i løbet af vinteren og det spirende forår. 

Eksemen opstår, fordi den beskyttende barriere, som hestens hud naturligt danner, ødelægges af den konstante fugt. Det er et problem, da denne beskyttende barriere fungerer som et beskyttende lag mod uønskede mikroorganismer. Den fugtskadede hud er derfor mere modtagelig overfor bakterieangreb. 

Det gælder også våde ben i et bakteriefyldt miljø, som fx mudrede folde. Det giver hudeksemen gunstige betingelser for at få fat. Det er også derfor, at hesten ofte får muk, når de opholder sig længe og ofte på mudrede folde. 

Derudover er det også vigtigt at være opmærksom på små sår og rifter i hestens kodebøjning, da huden er særligt tynd og følsom her, forklarer Jon Vedding Nielsen. Sår og rifter kan ubehandlet hurtigt udvikle sig til hævelser, varme, ømhed og halthed. Derfor er det vigtigt at holde huden ren og tør. 

Copyright Ridehesten.com
Hudeksem får nemt fat, når hestens ben er fugtige og våde. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Behandling er nødvendig
Ubehandlet hudeksem (eller muk) kan sprede sig op ad hestens ben, og det kan i nogle tilfælde føre til lymfangitis (lymfekarbetændelse).

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis dette er tilfældet, vil hestens ben ofte hæve voldsomt op, da lymfekarrene ikke længere kan lede væsken væk fra hestens ben. Lymfangitis er en smertefuld tilstand, og den kan endda blive kronisk, hvis den ikke behandles rettidigt. Hesten vil i sådanne tilfælde have kronisk hævede ben. 

Jon Vedding Nielsen pointerer derudover, at det kan være en god ide at klippe hestens hovskæg. Hovskægget er egentlig beregnet til at beskytte kodebøjningen mod snavs og fugt, men hvis underpelsen aldrig får mulighed for at tørre op i det våde vejr, kan det føre det til hudeksem.

Derfor kan det være en god ide at klippe hovskægget. 

Copyright Ridehesten.com
Det kan være en god ide at klippe hestens hovskæg. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Hvordan kommer man problemet til livs?
Mudrede folde er ofte et stort problem, derfor kan det være en ide at forsøge at gøre noget ved det eller flytte hesten til en anden fold. Bevæger hesten sig på underlag, hvor der saltes, er det vigtigt at skylle saltet af. 

Det generelle råd fra Jon Vedding Nielsen er at sørge for, at hestens ben og særligt kodebøjninger holdes rene og tørre. Sørg derfor for at skylle mudrede eller tilsaltede hesteben. Vask med desinficerende og svampedræbende sæbe af de plagede områder er derudover også en god ide. Det er selvsagt også vigtigt, at hesten får muget ud mindst én gang om dagen, så underlaget holdes så rent som muligt. 

Ovenstående råd kan med fordel også følges for at forebygge tilfælde af muk. 

Hvis tilstanden ikke er i bedring efter en uges tid, anbefaler Jon Vedding Nielsen, at dyrlægen kontaktes. Hvis tilstanden står på for længe, kan det udvikle sig til en behandlingskrævende tilstand med fx antibiotika. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen