Af Lars Mars Johansen
Forårsmånederne med sol og varme skaber glæde og lysten til at være udendørs. Der er opmærksomhed på, at ponyen/hesten skal have nok vand, foder og måske noget skygge, for at den kan trives og præstere optimalt – men hvad med rytteren?
Nedsat præstationsevne
Flere timer eller hele dage i varmen kræver mange ressourcer af kroppen og kan let nedsætte rytterens koncentrations- og præstationsevne samt energiniveau, hvis kroppen ikke får tilført nok væske og sund, energigivende mad.
Kroppen skal bruge masser af energi på at køle og holde en optimal kropstemperatur, og samtidig skal hjernen også bruge masser af energi til at skabe koncentration. Hvis vi forbrænder mere væske i forhold til det, vi drikker, nedsættes vores yde- og koncentrationsevnen med stor risiko for en nedsat præstationsevne.
Kroppen er indrettet således, at den altid vil prioritere at bruge energi på at sikre, at dens vitale dele trives bedst muligt. Derudover vil den også arbejde på, at kroppen ikke bliver overophedet, altså arbejde for at holde vores kropstemperatur i balance. Når dette er opfyldt, bliver den overskydende energi (hvis der er nogen tilbage) brugt til at skabe energi til at kunne præstere samt skabe koncentration. Hvis der så kun er lidt energi tilbage, vil det nedsætte vores præstationsevne til stor frustration for rytteren.
Symptomer
Vi opdager ofte først problemet, når det er lidt for sent. Symptomerne kan f.eks. være, at vi bliver lidt sløve pga. varmen, vi føler os lidt tunge i hovedet og har lidt svært ved at holde fokus o.l.
Det kan tage flere timer eller dage at komme op på niveau igen, hvis man er kommet i væskeunderskud. Derfor er det en rigtig god idé at tage sine forholdsregler, når man skal præstere under varme forhold.
Behov for hurtig energi
Vores hjerne sender straks signaler om, at vi har lyst til (behov for) sukker-stoffer, som kan give noget hurtig energi. Trangen til at slukke tørsten vil drages hen mod sodavand eller de kunstigt fremstillede energidrikke samt lysten til at spise søde sager. Men det vil bare ikke hjælpe optimalt på væskebalancen, og dermed kan vi være på vej ned ad bakke mht. præstationen. Det er jo på ingen måde optimalt, hvis man skal ride flere heste eller skal præstere over flere dage.
Drop undskyldningerne
Det er let at bruge undskyldningen ”Det er godt nok også varmt i dag” og derved dække sig ind under, at det er o.k., hvis præstationen ikke bliver/var helt i top. Men hvorfor gøre det, når der nu er mulighed for at nedsætte risikoen for en dårligere præstation blot ved hjælp af forberedelse og omtanke?
(artiklen fortsætter under billedet)
Påvirket af varmen
Hvis du er uheldig at blive ramt af symptomerne ved varmen, skal du hurtigst muligt tage action, så det ikke bliver værre. Du kan f.eks. gøre følgende:
Væske
Vi drikker ofte først, når vi føler tørst, men så er det desværre lige en ’postgang’ for sent, fordi så er vi faktisk allerede lidt bagud. Der er stor forskel på, om vi skal til at indhente et væskeunderskud, eller om vi blot skal vedligeholde væskebalancen.
Mangel på væske nedsætter vores koncentrations-, indlærings- og præstationsevne samt kan skabe hovedpine eller en tung følelse i hovedet og i værste fald give hedeslag/solstik.
Den bedste form for væske er vand, saftevand samt energidrik (opblandet pulver fra naturprodukter – ikke fra de farvestrålende dåser/flasker i kiosker og supermarkeder).
På rigtig varme dage eller hvis man sveder meget, kan man med stor fordel tilsætte mineral-brusetabletter i sit vand. De indeholder mineraler og salte, som hjælper til at holde længere tid på væsken i kroppen.
Energidrik-pulver og mineral-brusetabletter kan typisk købes i større cykel-butikker eller løbe-butikker.
Kosten
Mange føler ikke sult, når det er varmt , men for at kunne præstere optimalt, er det vigtigt at indtage sunde energigivende hoved- og mellemmåltider, også selv om det er varmt, og lysten måske ikke helt er der. Kroppen skal bruge ekstra energi til at holde en optimal kropstemperatur.
Kosten kan groft sagt deles op i to hovedgrupper en ”hurtigoptagelig-” og en ”langsomoptagelig gruppe”. Den langsomoptagelige er det, som du skal spise til dine hovedmåltider (groft og proteinrigt), og den hurtigoptagelige er det, du skal spise ca. 30 minutter, inden du skal yde og præstere (f.eks. banan, bolle med honning o.l.).
Du kan læse meget mere om disse emner i mine artikler ”Kost og væske” i september 2017-udgaven af magasinet Ridehesten samt ”Optimering inden og under stævne” i december-udgaven 2017.
Søg skygge
Mellem ridningerne er det fornuftigt at søge skygge, og helst det køligste sted. Dermed undgår man den direkte sol, og man undgår også at bruge unødig energi på at knibe øjnene sammen, også selv om at man har solbriller på.
Vær opmærksom og vær forberedt
Mit mål med mit koncept "Optimering af rytteren" er at skabe synlighed og forståelse for det, der kan hjælpe rytteren til bedre oplevelser, ridning og præstationer sammen med ponyen/hesten, uanset deres niveau, lyder det fra Lars Mars Johansen
Slutningen på et år og starten på et nyt er et rigtig godt tidspunkt at få sat sig nogle klare mål for det kommende år. Men hvordan ved du, om dine mål er realistiske, og hvad kan du gøre for at nå dem? Få gode råd i dette indlæg fra sportscoach Lars Mars Johansen
Træneren skal ikke kun undervise og fortælle, hvad rytteren skal gøre under ridningen. Den tid er forbi, mener sportscoach Lars Mars Johansen. Her kan du læse et sammendrag af hans seneste to artikler i magasinet Ridehesten
I Sorø bor en familie som på lidt over to år er gået fra ikke at have noget med heste at gøre til at eje tre dressurponyer, tilbringe minimum tre timer i stalden hver dag, og blive en af de yngste danmarksmester i ponydressur nogensinde
Marias partner var psykisk og fysisk voldelig mod hende og tvang hende til at sælge sin elskede PRE-hest Malí, da han ville have Maria for sig selv. Men hun gav ikke op og kæmpede en lang og sej kamp for at få sit liv og sin bedste ven tilbage
Helgstrand Dressage gør nu et storstilet forsøg på at erobre det internationale marked for springheste med et nyt opkøb og samarbejde med den tyske firdobbelte OL-vinder i springning Ludger Beerbaum
I Jylland, på Sjælland og Fyn har Dansk Varmblods dommere besigtiget hingste på 37 forskellige lokationer, hvilket har resulteret i, at 62 hingste er udtaget til kåringen på Vilhelmsborg
Det er dybt frustrerende, hvis hesten udvikler dårlige vaner, men studier viser, at måden vi holder hesten på kan være med til at give den unoder og afvigende adfærd
På det danske stutteri Atterupgaard, der er internationalt anerkendte for deres avl af dressurheste af høj kvalitet, ventes der i år otte føl, og heraf to sæt tvillinger fra to skylninger af befrugtede æg fra elitehoppen Miranda
Martin Dinesen Neergaard og Kasper H. Hansen befinder sig nord for Paris på vej mod et 4-uger langt springstævne i Vilamoura, Portugal. De har 18 heste med sig
Miriam og Helena som ejer Skovgaardens Lamborghini er blevet nødt til at sige stop for henvendelser, da de allerede har over 20, som står og tripper for at få lov at komme og prøve deres hest.
Skovgaardens Lamborghini er Ugens mest sete salgshest på ridehesten.com
Så er der endelig nogle danske dressurryttere til start i udlandet! Blue Hors-rytteren Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia blev placeret som nummer tre i grand prix'en til World Cup-stævnet i Salzburg
Skovlunds Kiss Me White, som både har været brugt i avl og sport, blev solgt på ridehesten.coms salgsdatabase på under 23 timer. Sælger og avler Linda Petersen modtog omkring 50 opkald samme dag, som de lagde annoncen online