Astrid Ø. Sørensen
Flere tyske dressurryttere har i år sendt deres aldrende topheste på pension. Ikke overraskende annoncerede Jessica von Bredow-Werndl kort tid efter OL i Paris, at det nu var tid til, at stjernen over dem alle TSF Dalera BB e. Easy Game/ Handryk skulle nyde sit otium. Også Isabell Werths Emilio e. Ehrenpreis/ Cacir AA har i år forladt stævnebanerne, ligesom pensionen af Franziskus e. Fidertanz/ Alabaster, Ingrid Klimkes bedste dressurhest, blev offentliggjort så sent som i sidste uge.
Nu slutter den 17-årige Duke of Britain e. Dimmagio/ Rubinstein sig snart til gruppen af de nypensionerede tyske dressurheste. I forbindelse med et internationalt stævne i Frankfurt i denne weekend vil der nemlig blive afholdt en ceremoni, hvor der bliver sagt officielt farvel til den succesfulde vallak.
Duke of Britain er avlet af Sarah Pidgley og hendes nu afdøde mand Tony Pidgley, der i Danmark bedst er kendt som forældre til den unge, medaljevindende dressurrytter Annabella Pidgley. Da Sarah og Tony valgte at sælge ud af hestene i slutningen af 00'erne, var Duke of Britain én blandt flere heste, som blev solgt til det tyske stutteri Hof Kasselmann. Det skriver Eurodressage.
Den britiske hannoveranervallak blev som 5-års solgt på en PSI-auktion til dressurrytteren Victoria Michalke, der ejede Duke of Britain i ca. fire år i tidsperioden 2011-2015. Michalke og Duke of Britain var en del af det tyske 6-års hold til UVM i Verden, og hun uddannede vallakken til lilletursniveau.
Duke of Britain skiftede igen hænder i starten af 2016 og kom tilbage til Hof Kasselmann, hvor der ikke gik lang tid før den dengang uerfarne Frederic Wandres, som var ansat på stedet, fik tøjlerne. Wandres og Duke of Britain viste sig at være et godt par, og i slutningen af 2017 fik de deres Grand Prix-gennembrud, da de blev nr. 5 i Louisdor Cup-finalen (en tysk turnering for unge Grand Prix-heste). Her konkurrerede ekvipagen bl.a. imod Dalera og Franziskus, der som bekendt også er blevet pensioneret i år.
Wandres og Duke of Britain debuterede internationalt i 2018, og herefter gik det stærkt. I 2019 vandt de 14 internationale klasser, herunder Hamburg Dressage Derby og en World Cup-kvalifikation i London. Vallakken fortsatte med at udvikle sig, og i 2022 vandt ekvipagen dobbelt sølv til det tyske mesterskab. Dette resultat betød efterfølgende, at Wandres nåede en personlig milepæl, da han med Duke of Britain blev udtaget til det tyske dressurlandshold til VM i Herning. Her blev det til en bronzemedalje med holdet.
De seneste par år har det dog været Bluetooth OLD e. Bordeaux/ Riccione, der har været Wandres' førstevalg – og det var også på denne hest, at han red OL i Paris. Ikke desto mindre er det fortsat siden 2022 blevet til flere flotte resultater og 5-stjernede sejre på Duke of Britain. Ekvipagens sidste stævne var i Aachen i sommers, hvor de blev nr. 3 i både Grand Prix og Grand Prix Special – men nu har Duke of Britain, hesten, der startede Wandres' karriere, altså gået sit sidste stævne.
På sin Instagramprofil takker Frederic Wandres Duke of Britain for deres mange minder sammen. Han beskriver også, hvordan vallakken nu kan se frem til en pensionisttilværelse på folden sammen med en noget bestemt pony. Læs hele opslaget her: