Det kommer til at gå stærkt, når smedene senere skal dyste i speedforging konkurrencen til hingstekåringen. Vinderen findes i en hæsblæsende konkurrence sidst på eftermiddagen
Sådan her ser det ud til smedekonkurrencerne. Foto: Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen
Traditionen tro har smedene indtaget hal D til Dansk Varmblods Hingstekåring 2023, hvor der til og med lørdag bliver dystet i forskellige smedekonkurrencer - hvor der både skal laves sko fra bunden (fra en jernstang til en sko) samt slås sko på; alt dette til gavn for hesteejerne, der er stærkt afhængige af smedenes dygtighed i hverdagen.
En af de konkurrencer, der som publikum er ekstra spændende at se, er speedforging klassen, hvor smedene skal lave en ukendt sko bedst muligt på mellem 5-15 min., alt efter hvilken sko, der tale om.
Der er tæt på 90 deltagere med i konkurrencen, og kun de otte bedste går videre til finalen, som begynder kl. 17:15 i dag, fredag, i hal D. Her dystes der to mod to, hvor vinderen går videre, og sådan fortsætter det finalen igennem, hvor der til sidst findes en vinder. Hvis du trænger til et adrenalinkick, er det dét rette sted at gå hen.
Mere end en gennemgangshal
Der er mange fantastiske heste at se til hingstekåringen, men det er også værd at tage en tur forbi hal D, hvor grundlaget for hestenes succes bliver lagt. Der er som bekendt ingen hest uden hov, og konkurrencerne er netop et sted, hvor alt fra lærlinge til erfarne beslagssmede lærer nye teknikker af hinanden.
I dag løber speedforging konkurrencen af staben, men det slutter ikke med finaler der. Fordelt over hele lørdagen er der finale i de tre divisioner af smedenes hovedkonkurrence. Hvordan det foregår, kan du se i boksen herunder:
Fakta
Hvordan foregår DM for smede?
I de indledende runder skal smedene lave en given sko - ofte en specialsko, hvor en speciel teknik skal bruges. Man starter med et lige stykke jern, som gennem opvarmning bliver formet til en sko. I hverdagen bruger smedene fabriksfremstillede sko, som de tilpasser efter behov, frem for at lave dem ikke fra bunden. I finalen skoer man en hest, og skal tilpasse skoen til den - derudover er konceptet det samme, som i de indledende runder. Der er tre divisioner. 3. division er for lærlinge og 2. division er midter-klassen, mens 1. division er for de allerbedste. Konkurrencen foregår og bedømmes på samme måde for alle divisioner, men jo højere niveau, jo kortere tid og jo sværere sko. Under konkurrencen må man få gode råd og hjælp til at fx at holde skoen inde i ilden, men selve slagene skal laves af deltageren selv.
Fold up
Lørdagens program fra arrangørerne.
Der er glødende hestesko. Foto: Ridehesten.com
En nyuddannet beslagssmed til speedforging
Malthe Borup er blevet uddannet som beslagssmed for få måneder siden, og kommer fra René Borup beslagssmedie - og som navnet antyder, er der tale om far og søn.