Dyrlægeforeningens medlemmer ikke hørt

06-03-2021 16:44

Siden Ridehesten.com i sidste uge bragte en artikel om, at  Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre den danske købelov, som et nyt EU-direktiv giver mulighed, er emnet blevet ivrigt diskuteret i danske hestekredse. Ridehesten har i dag talt med to sjællandske hestedyrlæger om deres syn på sagen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et EU-direktiv far 2020 giver mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit, og det giver SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op, som Ridehesten i sidste uge beskrev i artiklen "Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet", hvor formanden  faggruppen Heste under Den Danske Dyrlægeforening, dyrlæge Kenneth Engelund Lassen, gjorde rede for, hvorfor Den Danske Dyrlægeforening går imod, at Folketinget gør brug af muligheden i EU-direktivet for at undtage aftaler om salg af levende dyr fra forbrugerafsnittet i den danske købelov.

I dag har Ridehesten talt med to sjællandske hestedyrlæger, som her hver især giver udtryk for deres holdning i denne sag.

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge Linus Camitz. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.

Linus Camitz, Camitz Equestrian, Glumsø, udtaler:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi har, så vidt jeg ved, som medlemmer af Den Danske Dyrlægeforening ikke været orienteret om foreningens indstilling til Købeloven. Havde vi været orienteret, før foreningen gav sin anbefaling, ville det have muligt at komme med input. Jeg synes, argumentationen er helt uforståeligt. Vi er, som hestedyrlæger, i vores arbejde hver eneste dag i berøring med Købeloven. Jeg synes, at det er meget betænkeligt, at man mener, at køber skal have så voldsom beskyttelse og sælger så få rettigheder. Hesten er hverken en støvsuger eller en bil. Hvis jeg kører min nye bil i grøften 3 uger efter købet, er det min egen skyld, men hvis man rider sin nye hest i stykker, skal sælger af hesten så stilles ansvarlig? Når man har med levende dyr at gøre, så er der så mange faktorer, der spiller ind. En forkert kombination af rytter og hest kan hurtigt føre til uoprettelige skader i ridning, og det tager loven ikke hensyn til. Køberen må også være med til at tage et ansvar, om kombinationen mellem hest og rytter er den rigtige, og om ens management er korrekt.

Michael Sinding, Højelse Hesteklinik, Lille Skensved, udtaler:

Jeg er 100 % enig med Linus. Jeg er heller ikke bekendt med, at foreningens medlemmer har været hørt i forhold til stillingtagen til den nuværende købelov og formodningsreglen. Omvendt bevisførelse, hvor man som sælger efter mange måneder skal bevise, at en given hest ikke var fejlbehæftet er ofte umuligt og dermed dybt urimeligt. En hest kan på meget kort tid ødelægges af dårligt management, uhensigtsmæssig træning eller andre udefrakommende faktorer og et levende individ kan på ingen måde sidestilles med en ting. Formodningsreglen bør i mine øjne fjernes fuldstændig, når det drejer sig om levende dyr.

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge Michael Sinding. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen.
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen