Jytte Lemkow
Til manges store skuffelse forsvarer Charlotte Dujardin ikke sin titel, og yderligere fire kvalificerede finalister og favoritter har fået frafald. Det er ligavinderen Isabell Werth fra Tyskland på Don Johnson FRH, bronzemedaljevinderen fra EM, spanske Beatriz Ferrer-Salat med Delgado, hollandske Diederik van Silfhout med Arlando og landsmanden Edward Gal, som stadig døjer med følgerne af en ufrivillig afsidning.
Så finalen er meget åben, især mellem de tre bedst placerede fra den indledende Grand Prix. Det er Hans Peter Minderhoud, som vandt klassen med den 15-årige Florestan-søn Glock's Flirt, der fik 76,871% og en pladsciffersum på 17, svenske Tinne Wilhelmson Silfvén på den billedskønne Don Aurelio, der i mellemtiden er blevet 14 år, og som opnåede 76.500% og en pladsciffersum på 18, og ligeledes svenske Patrik Kittel, som var publikums yndling og den der, hvis det var pladscifrene der havde talt, også var dommernes vinder i Grand Prixen. Han red den nu 17-årige hingst Watermill Scandic og opnåede 76.400% og en pladsciffersum på 16. Det er altså kun 0,471%, der skiller disse tre.
Danske Anna Kasprzak og Donnperignon, som nu også er 17 år, besatte en flot femteplads med 74,792%, medens danske Agnete Kirk Thingaard, der havde det utaknemmelige job at ride som nr. 1, fik en ottendeplads og 73,343%.
Da vi nu er ved de danske ryttere, skal det også nævnes, at Charlotte Jorst som - selv om hun startede for USA - jo er danskfødt og i Göteborg red sin første World Cup-finale. Ja vist sin første internationale start i Europa overhovedet. Hun skal have megen ros for sin elegante fremtræden og for et ridt, som var uimponeret af de uvante omgivelser og omstændigheder, og som var energisk og ubesværet og hvor der kun indløb et par mindre øvelsesfejl. Charlotte og hendes 13-årige vallak Kastel's Nintendo placerede sig på en fin ellevteplads med 71,114% af de ialt 18 startende ekvipager.
Meget kan ændre sig i Küren. Det bliver et spørgsmål om hvilken hest, der har den bedste dagsform og hvem, der har den bedst komponerede og sværeste Kür, og frem for alt hvilken hest, der laver færrest fejl. For fejl i øvelser er noget, der koster mange point, og jo større sværhedsgrad, jo større risiko for fejl. Generelt fra Grand Prix-klassen kan man sige, at der var forbavsende få øvelsesfejl, at der blev vist rigtig mange flotte frie traver og galopper og flotte changementserier. Mange heste havde også en rigtig god passage og piaffe, så alt i alt var der mange ting at glæde sig over og at se frem til på søndag.
Hvis I kan se SVT1 eller abonnerer på FEI tv, så bliver dette års World Cup-finale i dressur i Göteborg sendt direkte i sin fulde længe søndag den 27. marts kl. 13.00.
Se startlisten til Kür HER