– Det starter hos jer i klubberne

04-04-2023 16:39

Mille Albinus Hjermitslev

Ved repræsentantskabsmødet i Dansk Ride Forbund var der også givet en stemme til sporten, hvor der blev fortalt om fremtidsplaner og set tilbage på de sportslige forberedelser frem mod VM i Herning

Copyright Ridehesten.com
Anne-Mette Binder, elitesportschef i dressur. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det arbejde I har gjort for at motivere de ryttere, vi ser på billederne, til at gå den ekstra vej. Det skal vi være taknemmelige for. Det starter hos jer i klubberne og fortsætter her.

Sådan lød det fra Anne-Mette Binder til repræsentanter fra landets rideklubber ved weekendes repræsentantskabsmøde i Dansk Ride Forbund. Her bød formiddagen på et sportsligt indlæg fra henholdvis Lasse Kristensen, træner og longefører i voltigering, Anne-Mette Binder, elitesportschef i dressur, og Annette Mosegaard, elitesportschef i springning. 

Vejen til voltigerinssuccesen ved VM
Lasse Kristensen indledte med en fortælling om Sheena Bendixen, der for 12 år siden begyndte makkerskabet med hesten Klintholms Ramstein e. Robin/ Castor (opdr. Monika Pedersen). Til alles store overraskelse fik hun bronze som junior ved EM i 2011 på Ramstein, der ellers var lidt for ung og ustabil. Lasse Kristensen indrømmede da også, at han ikke troede på hesten. Men de blev klogere. 

Frem mod VM i 2022 blev Lasse Kristensen ambassadør for voltigering. Der blev skaffet de perfekte kulisser; Wellness til hestene, optimal træning og ernæring hos atleterne og et træningscenter blev til i Herning. I samme omgang lavede Lasse en aftale med Sheena: – Vi gør alt hvad vi kan. Bagefter skal jeg aldrig plage dig mere.

Voltigørernes store succes i Herning forklarede Lasse Kristensen med flere faktorer; teamet bag atleterne dannede trygge rammer, mentaltræning af hestene gav heste, der fungerede perfekt og inspiration fra udlandet gav det lille hold mange hjælpemidler. Ikke mindst var det danske hold i Herning karakteriseret ved sammenhold: 

– Vi har en meget smal trup, og så arbejder vi tæt sammen. Det er det fællesskab, der i sidste ende gør, at vi gør det supergodt, fortalte Lasse Kristensen om holdet, der mod alle odds fik sølv i holdkonkurrencen. 

Copyright Ridehesten.com
Lasse Kristensen, træner og longefører i voltigering. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

– Fokus på fællesskabet skal komme i første række
Sådan lød det fra paradressuren, der også vægtede holdets fællesskab frem mod VM. Siden 2019 var der indført en ny strategi med et to-delt fokus på henholdsvis: hvordan den enkelte atlet agerer i eget og personligt team, og hvordan den enkelte atlet agerer ind i fællesskabet. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Strategien viste vejen for nye, unge pararyttere, blandt andet Nicole Johnson og Karla Dyhm Junge. Mange successer blev derudover nævnt om paradressuren, hvor 2022 bød på mange flotte individuelle- og holdmedaljer samt fornemme nomineringer og priser. 

Det var Anne-Mette Binder, der ved mødet fortalte om paradressuren, da landstræner, Astrid Gemal, holdleder, Anette Bruun og assisterende landstræner, Matthias Tourbier, ikke kunne deltage i mødet. 

Copyright Ridehesten.com
Repræsentantskabsmøde i Dansk Ride Forbund 2023. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Stjernestunder
Hvert år laves en samarbejdsaftale mellem dansk dressur og Team Danmark. Det forgangne år blev døbt; Team Danmark Masterplan 2022, og her blev sat henholdsvis en række resultatmål og acceptable mål. I 2022 var der ingen tvivl om, at resultatmålene blev opfyldt. 

Flere nye tiltag blev indført. Et træningssamarbejde blev indgået med Wolfram Wittig, hvilket var en så stor succes, at samarbejdet er blevet forlænget. Derudover blev en sportspsykolog og ernæringsfysiolog fra Team Danmark tilkoblet dressurholdet, og der blev afholdt Boot Camp med programridning og teambuilding. 

Ovenstående og meget mere førte til et dressurhold, der tog guldet i Herning. Anne-Mette Binder fremhævede herunder, at rytternes hestepassere var en del af præmieoverrækkelsen. Det var for hende en særlig stjernestund. 

Copyright Ridehesten.com
Annette Mosegaard, elitesportschef i springning. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Annette Mosegaard: – VM i 2022 gav blod på tanden
Den nyligt tiltrådte elitesportschef i springning kunne ikke prale af internationale springmedaljer, men hun understregede en fremgang i springsporten. Eksemplet blev Andreas Schou, der er til World Cup-finale:  – Der er ingen tvivl om, at det Andreas gør for springsporten lige nu, det er outstanding, Annette Mosegaard. 

I springsporten sættes store mål for 2023. Drømmen er et hold til OL, hvilket forventes at kunne realiseres i tilfældet af en top-8 placering ved holdkonkurrencen ved EM. – Men det bliver sindssygt svært, erkender elitesportschefen. Et løftet niveau kræver også mere erfaring ved 5-stjernede stævner, hvilket kan opnås gennem nationsspringninger. Derfor er målet at blive en del af 1. division. Men pladserne ved nationsspringninger er svære at få og kræver sponsorater. Dette skal til, hvis Danmark skal opkvalificeres fra 2. division. 

Derudover satser springningen på en bred eliteafdeling, hvor 226 ryttere enten er en del af talentprogrammerne eller bruttotrupperne: – Det handler om at mange skal være en del af det her, afsluttede Annette Mosegaard. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner