Der manglede et sted med faglige svar

15-02-2021 10:10

For halvandet år siden, besluttede dyrlæge Jesper Rosenmeier at oprette Facebook-gruppen "Spørg hestedyrlægerne", som i dag rummer mere end 13.000 medlemmer. Her er over 100 dyrlæger medvirkende til at medlemmerne hver dag får svar på deres spørgsmål og undren

Copyright Ridehesten.com

De faglige svar druknede
Den 19. juli 2019 var en spændende dag for dyrlæge Jesper Rosenmeier. Efter at have puslet med tanken om at lave et forum, hvor folk kunne kunne få gode faglige svar fra en dyrlæge, blev det pludselig en realitet. Facebook-gruppen "Spørg Hestedyrlægerne" blev oprettet og i løbet af de første to dage havde 80 dyrlæger meldt sig ind, for at kunne hjælp med at svare på alverdens dyrlæge-relaterede spørgsmål. 

Gruppen går i alt enkelthed ud på at man kan stille et spørgsmål om syge heste eller heste med problemer og herefter kan dyrlæger fra hele landet komme med faglig input og gode råd. Til forskel for så mange andre grupper, så er meningen med den gruppe at det udelukkende er fagfolk som kommer med svar.

Jeg havde gennem årene fulgt med på Facebook og diverse hestegrupper, hvor folk spørg om alt mellem himmel og jord. Hvis der var spørgsmål, som var relevante i forhold til mit job som dyrlæge, så svarede jeg gerne, men jeg oplevede tit at de faglige svar druknede og at der i stedet blev givet meget forkert rådgivning fra folk, som ikke havde belæg for deres svar. Måden man måske kunne komme noget af det til livs, var at lave en faglig gruppe, men jeg vidste at jeg ikke kunne gøre det alene, fortæller Jesper.

Han kontaktede derfor Bente Zinck, som han har kendt gennem mange år og som har stor erfaring i at oprette og styre grupper. Bente var straks med på idéen, både i forhold til at lave en gruppe med det formål, men også tanken om, at hun skulle være administrator for gruppen. I dag rummer "Spørg hestedyrlægerne" over 13.000 medlemmer og omkring 120 hestedyrlæger, hvor sidstnævnte har en ordstyrertitel via et ikon på Facebook, som vises når de svarer.

– Rent praktisk så sørger jeg for at medlemmerne er godt tilpas og at de udelukkende får svar fra dyrlæger og ingen andre. Hver aften sørger jeg også for at dyrlægerne får en liste med ubesvarede spørgsmål, således at vi hele tiden får ryddet op og at alle får et svar. Udover det, så tjekker jeg også op på alle dyrlægerne via fødevarestyrelsen. Det vigtige for os, er at det er dyrlægernes gruppe, så vi har nogle helt klare regler for vores medlemmer i gruppen, fortæller Bente.

Frivillighed er nøgleordet
Meningen med gruppen er at det er en "lyt og lær" gruppe, og at det er kun dyrlægerne som svarer på spørgsmål. Når man ansøger om medlemskab i gruppen, skal man acceptere nogle regler, blandt andet at hvis man laver et opslag, så skal det starte med "Hej dyrlæger" så folk ikke blive forvirrede, også må der ikke reklameres i gruppen, hverken fra medlemmerne eller dyrlægernes side. 

Jeg bruger selvfølgelig rigtig meget tid og jeg har hele tiden et øje på siden, så jeg kan springe til hvis der er noget. Jeg bruger måske 15-20 timer på det om ugen, men hvor andre bruger deres tid på at være formand i en rideklub eller andet, så ser jeg det her som min frivillige støtte til hestesporten, forklarer Bente.

Netop det ordet "frivillig" er et af nøgleordene i gruppen. Det hele er frivilligt og der er ingen økonomi i det for nogle. Ligeså skrap Bente er til at holde øje med at ingen svarer på spørgsmål udover dyrlægerne, ligeså vigtigt er det at dyrlægerne ikke reklamerer for sig selv eller produkter. Det er et krav til de dyrlæger som vil være med, for på den måde undgår man forskellige præferencer og derved er det fagligheden som er i højsæde. Dyrlægerne skal være der med hjertet og ikke pengepungen, fastslår både Bente og Jesper.

Copyright Ridehesten.com
Stifter og dyrlæge Jesper Rosenmeier. Foto: Privat

Dyrlægerne har et ansvar
For stifteren af gruppen, Jesper Rosenmeier, så er der flere ting som spiller en rolle til spørgsmålet om hvad det personligt giver ham at hjælpe folk på den måde. Som dyrlæge ved han godt at nogle hesteejere kan støde mod en mur når det kommer til heste og dyrlæger. Han kan godt forstå at det som hesteejer kan være svært at navigere rundt i det hele, hvis kommunikationen mellem hesteejer og dyrlæge måske ikke har været optimal. 

– Det er vigtigt for mig som dyrlæge at vise at tingene ikke bare er sort/hvide. I forhold til for bare 10 år siden er det kommet mange aktører i hesteverdenen, som gør at folk måske lige venter lidt med at kalde dyrlæge. Med gruppen kan vi måske få overbevist nogle om at ringe til dyrlægen først også healeren bagefter og ikke i omvendt rækkefølge, fortæller Jesper. 

Han understreger samtidig at når dyrlægerne i gruppen ikke altid kan give medlemmerne et konkret svar, så er det fordi at dyrlægerne ikke kender baggrunden. Når det sker, så er det vigtigt at kontakte den dyrlæge som har behandlet hesten. For der findes ikke nogle dumme spørgsmål, alle kommer med forskellig baggrunde og i følge Jesper har dyrlægerne en del i at uddanne og vejlede hesteejerne. 

– Man kan tydeligt mærke at folk synes det faglige har topprioritet og for os dyrlæge er det rart at kunne byde ind med faglighed. Vi har bevidst valgt at man i gruppen ikke må bruge vrede smileyer eller vrede kommentarer, for selvom vi godt ved at tonen på Facebook er hård, så skal folk turde henvende sig, slutter Jesper. 

Fakta
Om gruppen "Spørg hestedyrlægerne"
  • Blev oprettet i juli 2019
  • Har over 13.000 medlemmer
  • Omkring 120 hestedyrlæger 
  • Dyrlæge Jesper Rosenmeier stiftede gruppen
  • Bente Zink er administrator og tovholder
  • Det er kun hestedyrlæger som må svare på spørgsmål
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner