Den 12. guldmedalje til Dansk Varmblod

12-09-2024 13:54

Dansk Varmblod har deltaget ved UVM fra begyndelsen i 90’erne. Den første medalje kom i hus i 2008 og siden er det blevet til i alt 22 medaljer. Få et overblik her

Copyright Ridehesten.com
Guld og sølv ved UVM i 2024 - Quinn G. og Alkaline redet af hhv. Fiona Bigwood og Merita Hagren. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Ved årets UVM i dressur i hollandske Ermelo vandt Dansk Varmblod en guld- og en sølvmedalje i holdet for 6-års heste. Quinn G. e. Quaterhit/ Fassbinder (opdr. Helene Gervliet) gentog sidste års guldmedalje; i år med en ny rytter, den britiske Fiona Bigwood, i sadlen, mens Merita Hagren red Alkaline e. Secret/ Zalmiak Firfod (opdr. Anette Blangsted) til en sølvmedalje i samme årgang.

FEI/WBFSH har samarbejdet om afviklingen af verdensmesterskaberne siden 90'erne, hvor de har været afviklet i Arnhem (Holland), Verden (Tyskland) og Ermelo (Holland). De senere år har Ermelo og Verden afviklet mesterskaberne på skift: Fra næste år er det igen Verden, som er vært for verdensmesterskaberne for unge dressurheste – og det er stævnepladsen de kommende tre år.

Det er gennem årene blevet til i alt 22 medaljer til Dansk Varmblod ved UVM i dressur, og i år kom altså den 12. guldmedalje i hus. Det er også Dansk Varmblod, som har skrevet sig i historiebøgerne, da forbundet er det eneste, som har vundet UVM tre år i træk med samme hest  og endda med to heste. Det er hingsten Sezuan e. Blue Hors Zack/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Linette Jæger) redet af Dotothee Schneider samt hoppen Fiontini e. Fassbinder/ Blue Hors Romanov (opdr. Henrik Hansen) redet af Severo Jurado Lopez.

Det er kun avlsforbund, som er medlem af World Breeding Federation for Sportshorses (WBFSH), der kan deltage i verdensmesterskaberne for unge heste. Der er en fordelingsnøgle baseret på antal fødte føl og forbundets succesrate.

Dansk Varmblod/Danmark har fire pladser i hver årgang, og det samme er tilfældet for Svensk Varmblod. Tyskland (alle tyske forbund tilsammen) har otte pladser, Holland har seks pladser, Spanien fem pladser, og så har Belgien, Frankrig, England, Irland, Polen, Portugal og USA hver to pladser.

Udtagelsen til UVM sker i et samarbejde mellem det nationale rideforbund og de nationale avlsforbund. Har et land ikke egnede ungheste af egen avl, der kan deltage, kan man udtage heste fra andre avlsforbund. Disse hestes deltagelse skal dog godkendes af det respektive avlsforbund. I år deltog f.eks. en Dansk Varmblod for USA og en for Norge. De heste ligger så ud over avlsforbundets kvote.

Dansk Varmblod havde 12 heste med i alt til UVM i Ermelo, og de syv fik adgang til finalen, som afgøres blandt de 15 bedste ekvipager efter kvalifikationen (12 stk.) og B-finalen (3 stk.).

Få overblikket over alle de danske UVM-medaljer her:

2008: 6-års sølv Polka Hit Nexen, redet af Dorthe Sjøbeck Hoeck

2009: 5-års sølv UNO Donna Unique, redet af Andreas Helgstrand

2009: 5-års guld Hønnerups Driver, redet af Andreas Helgstrand

2010: 6-års guld UNO Donna Unique, redet af Andreas Helgstrand

2014: 5-års guld Sezuan, redet af Dorothee Schneider

2015: 5-års sølv Fiontina, redet af Andreas Helgstrand

2015: 5-års guld Fiontini, redet af Severo Jurado Lopez

2015: 6-års guld Sezuan, redet af Dorothee Schneider

2016: 6-års guld Fiontini, redet af Severo Jurado Lopez

2016: 7-års guld Sezuan, redet af Dorothee Schneider

2017: 5-års bronze Hesselhøj Donkey Boy, redet af Jan Møller Christensen

2017: 7-års guld Fiontini, redet af Severo Jurado Lopez

2017: 7-års bronze Kipling (Trakhener), redet af Anne Troensegaard

2019: 5-års bronze Queenparks Wendy, redet af Andreas Helgstrand

2019: 6-års bronze Zhaplin Langholt, redet af Andreas Helgstrand

2019: 7-års sølv Hesselhøj Donkey Boy, redet af Jan Møller Christensen

2021: 5-års guld Hesselhøj Down Town, redet af Jeanna Högberg

2021: 7-års sølv Blue Hors Touch of Olympic L, redet af Nanna Skodborg Merrald

2022: 5-års guld Lyngbjergs St. Paris, redet af Victoria E. Vallentin

2022: 6-års sølv Hesselhøj Down Town, redet af Jeanna Högberg

2023: 5-års guld Quinn G., redet af Betina Jæger

2024: 6-års guld Quinn G., redet af Fiona Bigwood

2024: 6-års sølv Alkaline, redet af Merita Hagren

Kilde: Dansk Varmblod

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner