Astrid Ø. Sørensen
Ved årets UVM i dressur i hollandske Ermelo vandt Dansk Varmblod en guld- og en sølvmedalje i holdet for 6-års heste. Quinn G. e. Quaterhit/ Fassbinder (opdr. Helene Gervliet) gentog sidste års guldmedalje; i år med en ny rytter, den britiske Fiona Bigwood, i sadlen, mens Merita Hagren red Alkaline e. Secret/ Zalmiak Firfod (opdr. Anette Blangsted) til en sølvmedalje i samme årgang.
FEI/WBFSH har samarbejdet om afviklingen af verdensmesterskaberne siden 90'erne, hvor de har været afviklet i Arnhem (Holland), Verden (Tyskland) og Ermelo (Holland). De senere år har Ermelo og Verden afviklet mesterskaberne på skift: Fra næste år er det igen Verden, som er vært for verdensmesterskaberne for unge dressurheste – og det er stævnepladsen de kommende tre år.
Det er gennem årene blevet til i alt 22 medaljer til Dansk Varmblod ved UVM i dressur, og i år kom altså den 12. guldmedalje i hus. Det er også Dansk Varmblod, som har skrevet sig i historiebøgerne, da forbundet er det eneste, som har vundet UVM tre år i træk med samme hest – og endda med to heste. Det er hingsten Sezuan e. Blue Hors Zack/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Linette Jæger) redet af Dotothee Schneider samt hoppen Fiontini e. Fassbinder/ Blue Hors Romanov (opdr. Henrik Hansen) redet af Severo Jurado Lopez.
Det er kun avlsforbund, som er medlem af World Breeding Federation for Sportshorses (WBFSH), der kan deltage i verdensmesterskaberne for unge heste. Der er en fordelingsnøgle baseret på antal fødte føl og forbundets succesrate.
Dansk Varmblod/Danmark har fire pladser i hver årgang, og det samme er tilfældet for Svensk Varmblod. Tyskland (alle tyske forbund tilsammen) har otte pladser, Holland har seks pladser, Spanien fem pladser, og så har Belgien, Frankrig, England, Irland, Polen, Portugal og USA hver to pladser.
Udtagelsen til UVM sker i et samarbejde mellem det nationale rideforbund og de nationale avlsforbund. Har et land ikke egnede ungheste af egen avl, der kan deltage, kan man udtage heste fra andre avlsforbund. Disse hestes deltagelse skal dog godkendes af det respektive avlsforbund. I år deltog f.eks. en Dansk Varmblod for USA og en for Norge. De heste ligger så ud over avlsforbundets kvote.
Dansk Varmblod havde 12 heste med i alt til UVM i Ermelo, og de syv fik adgang til finalen, som afgøres blandt de 15 bedste ekvipager efter kvalifikationen (12 stk.) og B-finalen (3 stk.).
Få overblikket over alle de danske UVM-medaljer her:
2008: 6-års sølv Polka Hit Nexen, redet af Dorthe Sjøbeck Hoeck
2009: 5-års sølv UNO Donna Unique, redet af Andreas Helgstrand
2009: 5-års guld Hønnerups Driver, redet af Andreas Helgstrand
2010: 6-års guld UNO Donna Unique, redet af Andreas Helgstrand
2014: 5-års guld Sezuan, redet af Dorothee Schneider
2015: 5-års sølv Fiontina, redet af Andreas Helgstrand
2015: 5-års guld Fiontini, redet af Severo Jurado Lopez
2015: 6-års guld Sezuan, redet af Dorothee Schneider
2016: 6-års guld Fiontini, redet af Severo Jurado Lopez
2016: 7-års guld Sezuan, redet af Dorothee Schneider
2017: 5-års bronze Hesselhøj Donkey Boy, redet af Jan Møller Christensen
2017: 7-års guld Fiontini, redet af Severo Jurado Lopez
2017: 7-års bronze Kipling (Trakhener), redet af Anne Troensegaard
2019: 5-års bronze Queenparks Wendy, redet af Andreas Helgstrand
2019: 6-års bronze Zhaplin Langholt, redet af Andreas Helgstrand
2019: 7-års sølv Hesselhøj Donkey Boy, redet af Jan Møller Christensen
2021: 5-års guld Hesselhøj Down Town, redet af Jeanna Högberg
2021: 7-års sølv Blue Hors Touch of Olympic L, redet af Nanna Skodborg Merrald
2022: 5-års guld Lyngbjergs St. Paris, redet af Victoria E. Vallentin
2022: 6-års sølv Hesselhøj Down Town, redet af Jeanna Högberg
2023: 5-års guld Quinn G., redet af Betina Jæger
2024: 6-års guld Quinn G., redet af Fiona Bigwood
2024: 6-års sølv Alkaline, redet af Merita Hagren
Kilde: Dansk Varmblod