Dansk Varmblodshesten

20-02-2018 10:42

Den danske ridehest, Dansk Varmblod, er kendt over det meste af verden bl.a. for sin samarbejdsvilje og sit smukke udseenede

Copyright Ridehesten.com
En af de meget kendte danske varmblodsheste på dressur-siden er Digby.


På Ridehesten JUNIOR har vi fortalt om forskellige hesteracer de seneste par uger, men egentlig er dansk varmblod ikke nogen race, men en type. Dansk Varmblodsheste er en blanding af de bedste blodlinjer fra især Tyskland (hannoveraner, holstener, oldenborg) og fra Sverige. Målet med den danske varmblodshest er at avle den bedst mulige ridehest ved at kombinere de bedste individer.
Man har avlet heste i Danmark i mange, mange år, men man begyndte først at avle målrettet efter en dansk ridehest efter anden verdenskrig. Der blev købt en del heste i udlandet til både ridning og avl, og i 1962 blev Dansk Sportsheste Avlsforbund oprettet. Det avlsforbund hedder i dag Dansk Varmblod og er Danmarks største avlsforbund.

Populær i hele verden
Mange internationale ryttere har gennem årene haft stor succes med danske varmblodsheste, og ved både EM, VM og OL er der altid dygtige danske varmblodsheste med. 

Copyright Ridehesten.com


Det går man efter
Noget af det, man går efter, i en dansk varmblodshest er et udtryksfuldt hoved med store øjne. Halsen skal være lang, og den skal være velansat, hvilket betyder, at den ikke må sidde for lavt. Manken skal være god og lang, så sadlen ligger godt. Og så går man naturligvis også efter en sund og stærk hest, der kan holde i mange år. 
Nå vi snakker temperament hos den danske varmblodshest, går man efter en modig og energisk hest, der samtidig er omgængelig og samarbejdsvillig med en god indlæringsevne. Dressurhestene skal have gode rummelige, taktfaste, og energiske bevægelser - og der lægges stor vægt på, at de har gålyst og god ridelighed (er samarbejdsvillige). Hos springhestene går man selvfølgelig efter god springteknik - men også efter en god og smidig galop med god balance. Springhesten skal også være meget modig, samarbejdsvillig og have et godt overblik, så den kan overskue de udfordringer, vi giver den på springbanen.

Hvordan bliver man en DV-hest?
For at føl kan anerkendes som en dansk varmbods hest, kræver det, at både dens far og mor er kåret. Med en kåring menes, at nogle dommere har vurderet hesten og givet den en god bedømmelse. Bliver hesten kåret, er det tilladt at bruge den til avl og afkommet efter de kårede hopper og hingste kan registres i Dansk Varmblod. Avlsforbundet Dansk Varmblods logo - kronen og bølgen er i øvrigt blevet valgt, fordi Danmark er et kongedømme - derfor kronen - der er omgivet af vand - derfor bølgen.

Copyright Ridehesten.com
Her ser du en hest, der har Dansk Varmblods brændemærke på låret.

 

Kåringer
Hvert forår afholder Dansk Varmblod den store årlige hingstekåring. Her kan man tilmelde sin hoppe og få den bedømt af dommerne. Hopperne inddeles i stambogens tre afsnit efter deres udseende, gangarter, afstamning og endelig om de kan bestå en let prøve, hvor de rides af en fremmede rytter og løsspringes over mindre forhindringer. Dette kaldes sadelkåring.
De tre afsnit i stambogen hedder: DH (Dansk Hovedstamborg), DS(Dansk Stambog) og forregisteret(FOR). DH er højeste kåringsklasse, herefter kommer DS og FOR. Forkortelsen er efterfulgt af et kåringsnummer, som er hoppens helt eget, lidt ligesom dit personnummer. 
I nogle stamtavler kan man se, at hopperne har et "R" foran deres stambogsnummer (RDH, RDS, ROR). Det betyder, at hoppen har bestået nogle ridemæssige krav, og det er bevis for, at hun selv har præsteret noget i sport.

Avl og sport
Hvert år i september mødes nogle af de bedste 2-års hopper samt hingste og hoppeføl til en spændende finale på Vilhelmsborg ved Aarhus. Disse danske varmblodsheste er nøje udvalgt ved sommerens kåringer, dyreskuer og følskuer, og kun de bedste får adgang til finalen. Foruden opdrættermedaljerne til hopperne i guld, sølv og bronze kræmpes om titlerne "Årets Hoppe", Årets 2-års hoppe" og "Årets Føl".

Læs alt om Dansk Varmblods hingstekåring 2018 HER

Info

Avlsforbundet Dansk Varmblod

Dansk Varmblod(DV) er et meget aktivt avlsforbund, som har mange arrangementer i løbet af året. DV har næsten 5000 medlemmer, og en del af dem er unge mennesker med interesse for heste. Børn og unge er samlet i en afdeling under Dansk Varmblod, som kaldes "Ung i DV". Her arrangerer man lejrture, foredrag, lære om pasning og pleje samt mødes med andre unge med interesse for heste - specielt danske varmblodsheste.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner