Bidløse trenser er lige så ubehagelige for hesten

12-01-2018 06:50

Camilla Tiefensee Schrøder

Et nyt studie indikerer, at heste reagerer ens på træk i tøjlerne, uanset om de har bid i munden bid eller ej

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste tolererer den samme tøjlespænding, uanset om de bærer et bidløst eller et almindeligt hovedtøj. Det viser et nyt studie, der blev præsenteret på den seneste konference i International Equitation Science, (ISES), som fandt sted i Australien i november sidste år, skriver Horse & Hound.

– I forsøget på at bruge mere hestevelfærdsvenlige alternativer til konventionelle hovedtøj, søger ryttere ofte mod det bidløse hovedtøj. Men vi ved meget lidt om hestens trykfølsomhed på de forskellige områder på kroppen, som hovedtøj med eller uden bid indvirker på, udtaler de tyske forskere bag undersøgelsen ifølge Horse & Hound.

Formålet med undersøgelsen var derfor at indsamle mere data om, hvordan heste opfatter det pres, de bliver udsat for, både når det kommer til trenser med og uden bid.

I undersøgelsen blev 21 heste anbragt i tilfældig rækkefølge med forskellige slags trenser både med og uden bid. Tøjlerne blev udstyret med en spændingsmåler, som simulerede rytterens hænder, og de blev justeret i en længde, der tillod hestene at holde hovedet 5-10 grader foran den vertikale linje. Dernæst blev hestene, mens de stadig stod i stalden, lokket med mad til at strække hovederne frem og ned mod tøjlen. Denne test blev udført, indtil hestene selv stoppede med at strække sig efter maden (dog maksimalt efter et minut). Proceduren blev gentaget tre gange om dagen, tre dage i træk.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen viste, at hestene trak lige meget i tøjlerne ved alle trenserne. Den eneste undtagelse var sidepull-trensen (som er en form for bidløs trense), hvor der blev trukket en anelse mindre. Dog ikke i signifikant grad, ifølge forskerne.

På den baggrund konkluderede forskerne, at det samme tøjletryk tilsyneladende udsætter hesten for den samme grad af ubehag, uanset hvilket af de testede hovedtøj den har på.

Det, at hestene udviste mindre tolerance over for tøjletryk, når de var iført Sidepull-trensen, kan ifølge forskerne skyldes, at den har et tyndere og mere stift næsebånd, som udsætter næseryggen for et større pres.

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen