Bag boksdøren - hos Don Schufro

05-07-2015 10:00

Anne-Sofie Schou Munk

Han er nok Danmarks mest kendte hingst, og en af Europas mest brugte avlshingste. Det er ikke kun på hans smukke ydre at han adskiller sig fra de andre, hans temperament er også lidt specielt. Hjemme på Blue Hors bliver han også behandlet som noget helt særligt

Don Schufro havde sin sidste officielle optræden i Herning i år, hvor han blev præsenteret af Karsten Petersen. Karsten siger selv om den gamle dreng på 23:

- Jeg er snart for gammel til at holde til at gå rundt med ham, det er muligt at Schufro er gammel, men han ved det ikke selv. Schufro's frække side fornægtede sig da heller ikke i år. (se billedegalleri)

Julie Abild Christiansen passede Schufro da han blev redet af Lars Petersen, og er nu tilbage i stalden på Blue Hors. Tidligere var det faktisk Blue Hors Cavan der var hendes favorit, men efter hans død har Schufro overtaget pladsen. Det er Julie der fortæller hvordan livet er bag ved boksdøren hos Blue Hors Don Schufro

Han er en MEGET speciel hest. De fleste har vel set hvordan han er ude til arrangementer med mange mennesker, når der for eksempel bliver klappet af ham, og sådan var han også lidt når vi var til stævner og skulle trække rundt med ham.
Det er ikke bare lige noget man gør…… selv til vet tjek jordede han af og til hække og diverse andre ting….

Når vi trækker ham på fold, er han en engel når han skal ud, men når han skal ind er han lige så fræk og småtosset som er til stævner. Han vil rigtig gerne ind igen.

En almindelig uge for Don Schufro består af fold, og ridning 3 gange om ugen. Lena Leschly Åmand rider den gamle hingst 3 gange om ugen. Julie faldt af og slog sig for nogle år siden, og har derfor ikke redet meget, men hun er så småt begyndt igen, og har da også redet en lille tur på Schufro:
- Han er utroligt flink at ride, der gør han ikke noget.

Det bedste han ved er at blive nusset og striglet. Så står han helt stille.

-Da vi var i Herning i år skulle han flettes op inden han skulle ind med Karsten. Jeg skulle flette ham for sidste gang (udenbys)
Han blev ved med at stå og ryste på hovedet, ikke kun med hovedet, det var hele halsen, så det gjorde mit arbejde meget svært, og det plejer han aldrig at gøre….. det gad han bare ikke..Jeg er sikker på at han vidste hvad han skulle, og det havde han ikke meget lyst til. Normalt står han helt stille når man pusler om ham, og han er jo blevet flettet tusinde gange før, men han troede måske at han var færdig med det.

Hans favoritmåltid er mash, når han spiser det sviner han næsten hele boksen til. Det er det samme når han spiser æbler, dem elsker han også, og det er ligeledes et slemt griseri.

Schufro elsker når der er gæster i stalden, han synes at han er staldens konge, og det gør gæsterne som regel også. 
-Han elsker at få opmærksomhed, og hvis han ikke får det, så gør han opmærksom på sig selv…..
Når jeg kommer ind til ham i boksen kommer han altid hen med ørene fremme og vil lige snakkes lidt med, meen alligevel er han også lidt reserveret, og det har han altid været.
Jeg kan også fornemme at når folk de kommer og skal se ham, så ved de ikke hvad de skal gøre af sig selv, for han er bare en ener…..Han er en konge, og han nyder det, siger Julie

Schufro er ikke helt vild med de andre heste, det er kun Rockefeller han ikke bider efter når han går forbi Schufros boks. Julie mener at det hænger sammen med, at Rockerfeller går i folden ved siden af Schufros, så selvom de ikke kan se eller nå hinanden i folden, så ved den gamle at når Rockefeller kommer ud, så skal han selv ud lige efter.


Den som Schufro bryder sig mindst om, er Hotline:
- De to er begge ret dominerende, og det kan mærkes, de kan ikke ret godt lide hinanden, fortæller Julie.

Schufro ER staldens konge, og nok også Dansk varmblods mest markante hingst, og han vil forhåbentligt fortsat være at finde i stalden på Blue Hors mange år endnu. For de af jer der ikke har mødt "kongen" live, er der altså stadig en mulighed fortsat at komme i audiens.

Kilde: Ridehesten Junior

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner