Arlandos skade satte gang i tankerne

24-01-2021 12:04

Da Arlando blev skadet ved CHIO-stævnet i Aachen tilbage i 2018, satte det gang i nogle tanker hos Anna Zibrandtsen, som efterfølgende gennemgik alt management omkring hesten for at optimere fremadrettet

Copyright Ridehesten.com
Anna Zibrandtsen og Arlando ved EM i Göteborg i 2017, hvor de var med på det sølvvindende hold. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Jeg lærte alt om hans hverdag
Det var en kæmpe nyhed da Anna Zibrandtsen i 2017 erhvervede sig den internationale topdressurhest Arlando. Den velkendte hingst havde haft stor succes med den hollandske rytter Diederik van Silfhout og de blev blandt andet nr. 11 individuelt ved OL 2016 i Rio de Janeiro og nr. 4 for hold.

– Da vi købte Arlando, så man ikke så ofte at en hest på verdensranglisten top 10, endnu en gang skulle indfri de samme ambitioner, men med en ny rytter i sadlen. Allerede der kan man føle et vis pres og jeg tog derfor nogle bevidste valg om, at lave så små ændringer som overhovedet muligt. Det første halve år boede jeg i Holland for at lære ham at kende helt ind til benet og det betød at jeg lærte alt om hans hverdag, fortæller Anna.

Anna fandt hurtigt knapperne på den tændte hingst og det medførte en kometkarriere, da de samme år blev udtaget til at repræsentere Danmark ved EM i Göteborg, hvor det blev til hold-sølv og en placering som nummer seks i küren. I juli 2018 var ekvipagen udtaget til at ride CHIO-stævnet i Aachen, men kort tid inden at Anna og Arlando skulle på banen, blev Arne, som Arlando går under i daglig tale, halt. 

Copyright Ridehesten.com
Anna Zibrandtsen. Foto: Catharina Brink

Hvordan kommer man videre?
Det skulle efterfølgende vise sig at Arlando fik en muskelskade i baglåret i Aachen, som gjorde at han blev halt. – Da vi kom hjem fra Aachen gjorde jeg mig nogle tanker om hvorfor skaden opstod og hvad vi skulle ændre for at det ikke gentog sig. Jeg tog den klassiske vej og kiggede på alt management omkring Arne. Var det træningsstrukturen, smed eller andet der ikke var optimalt, fortæller Anna. Hun kom hurtigt frem til at det hverken var dyrlægen eller smeden som var problemet og selve træningsstrukturen var som sådan i orden, men med en hest der har så meget energi og er så ambitiøs, så kom Anna og teamet frem til at der skulle mange flere skridtpauser til og korte rideture.

Copyright Ridehesten.com
Efter to års pause havde Anna og Arlando comeback ved landsstævnet på Vilhelmsborg sidste år. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Hvordan går det med Arlando nu?
For Anna var troen på at det hele nok skulle blive ok igen, ikke svær. For som hun siger, så er det kun én vej og det er fremad. Det seneste år har som bekendt været præget af corona og manglende stævner, men i sommers nåede Anna og Arlando tilbage på stævnebanerne efter to års pause. Det fejrede Arne ved at bukke da han indtog ridebanen på Vilhelmsborg, hvor de efterfølgende red deres første Grand Prix i to år til over 70%. 

– Det går rigtig godt med Arlando nu. Vi mangler selvfølgelig at testen formen af, men alt går som det skal. Han er jo 16 år nu, så selve managementet omkring at ride ham er ligesom så mange ældre heste, der skal holdes smidige og glade. Han har jo trods alt gået Grand Prix siden han var 8 år og har mange kilometer i benene. Der har selvfølgelig også været mange tanker omkring det at komme tilbage og om det skulle være på samme niveau, for det er vigtigt for mig at han danser som han altid har gjort, slutter Anna.

Copyright Ridehesten.com
Anna og Arlando ved træning hos Jan Brink. Foto: Catharina Brink
Mille Albinus Hjermitslev

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Mille Albinus Hjermitslev