Årets træner hædret VIDEO

11-03-2023 12:17

Årets træner i DR-IF 2022 hedder Astrid Gemal, og hun blev til hingstekåringen hyldet for titlen, der kommer som følge af et særdeles succesfuldt år som paralandsholdstræner

Copyright Ridehesten.com
Astrid med prisen. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Siden 2017 har Astrid Gemal været landstræner for pararidning. Hun har arbejdet intensivt på udvikle både de unge talenter og de erfarne ryttere i parasporten, og det kom bl.a. til udtryk til VM i Herning 2022, hvor det blev til fem danske medaljer. 

Derfor var det også velfortjent, at det blev Astrid Gemal, som Dansk Rideinstruktør-forening udnævnte som Årets Træner. Det var en tydeligt stolt Astrid, der modtog prisen under klapsalver fra sine berider-kollegager i en af Jyske Bank Boxens Sky-rooms fredag til Dansk Varmblods Hingstekåring 2023. Hun fik en guldplakette og en buket blomster overrakt af Kristian Skovrider.

Hør Astrid fortælle om, hvad prisen betyder for hende:

En garvet berider
Astrid blev udlært i 1994 efter seks år i beriderlære hos henh. Vestjysk Rideklub efterfulgt af en tid hos Jørgen Olsen, inden hun tog de afsluttende år og sin eksamen hos Ove Bisgaard.

I de næsten 30 år, der er gået siden eksamensbeviset som berider kom i hus, har Astrid arbejdet på forskellige rideskoler samt været selvstændig en årrække. Siden 2011 har hun været tilknyttet Bang Dressage som rytter og i 2017 overtog hun stilling som landstræner for paralandsholdet.

Derudover har Astrid en master i kommunikation, hvilket kom af et behov for at supplere hestelivet med noget ikke heste-relateret, som hun fortæller her:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Jeg havde for ti års tid siden et behov for, at der skulle ske noget helt andet end hest, og derfor begyndte jeg at læse på universitet. Jeg tror, det er sundt at skifte spor en gang imellem, så man fortsat udvikler sin horisont.” 

Den dag i dag går tiden i en kombination af jobbet som landstræner og arbejdet hos Lone Bang - og ride- og trænerdelen går godt i spænd med hinanden, siger Astrid:

At være landstræner for pararyttere tvinger mig til at dykke ekstra meget ned i grundridningen. Målet for pararyttere er det samme: En gennemredet hest,  uddannet efter træningsskalaen. Nogle gange skal vi bare tænke ekstra ud af boksen for at komme derhen, for man har ikke de samme værktøjer at arbejde med. Det er noget, der har udviklet mig; både som træner og som rytter.

Copyright Ridehesten.com
Astrid Gemal. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Sit præg på udviklingen
Da Astrid overtog landstrænerposten, havde hun forskellige ideer til, hvordan pararidningsmiljøet i Danmark kunne fremmes. Hun arbejdede for en bredere talenttrup, bl.a. ved at få ryttere, der red raskridning, men havde en funktionsnedsættelse, klassificeret som pararyttere. Som Astrid fortæller, kan det være et stort mentalt skridt at gå fra at ride som raskrytter til pararytter, men det giver rytterne mere fair muligheder ift. konkurrence og samtidig medfører det mange store oplevelser. Astrid lykkedes med at få flere med i parasporten, og måske er den bredere trup en af årsagerne til successen de sidste år. 

Astrid fortæller, at noget af det, der særligt driver hende, er at sætte sit præg på udviklingen af både de enkelte ryttere samt paradressuren i sin helhed:

– Jeg bliver fascineret af, hvordan jeg kan være med til at lave de bedste rammer for mine ryttere, så de kommer til at stråle. Jeg elsker at videreudvikle rytterne, og så er det også spændende at være med til at præge sporten. 

Astrid har ved siden af rytterjobbet tæt kontakt til sine landsholdsryttere, og det bliver til mange telefonsamtaler og undervisningstimer med disse. Kontakten holdes ved lige - endda også her i vintersæsonen, hvor der ikke er meget stævnedeltagelse, da der næsten ingen indendørs parastævner er. 
Foråret er kommet og snart lader parastævnerne ikke vente på sig. I år går kursen mod NM og EM til henh. juli og september, inden den største af alle oplevelser: PL løber af staben i 2024. Med Astrid Gemal på sidelinjen skal det nok gå godt.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner